Израел од 1996. убио четворицу лидера Хамаса

Танјуг
Израел од 1996. убио четворицу лидера Хамаса

ГАЗА - Израел је од 1996. јула убио четворицу лидера Хамаса, укључујући и шеика Ахмеда Јасина, са којим је политички лидер Исмаил Ханије, који је убијен у Техерану, блиско сарађивао након што се придружио палестинског групи.

У јануару 1996, Израел је убио војног вођу Хамаса Јахју Ајаша у Беит Лахији у Гази, пише Ал Џазира.

У марту и априлу 2004, у Гази су убијени духовни вођа и оснивач Хамаса шеик Амхед Јасин и Јасинов насљедник и суоснивач Хамаса Абдел Азиз ал Рантиси.

Високи званичник Хамаса Салех ал-Арури убијен је у нападу израелске беспилотне летјелице у Бејруту у јануару ове године.

A person speaking into a microphoneDescription automatically generated

Хамас тврди да је Ханије убијен у израелском ваздушном нападу у Техерану, док Израел није коментарисао, што је  често случај када се ради о атентатима које изврши израелска обавјештајна агенција Мосад, наводи АП.

Иранска Револуционарна гарда саопштила је јутрос да су Ханије и његов тјелохранитељ убијени у Техерану, гдје је лидер Хамаса присуствовао инаугурацији иранског предсједника Масуда Пезешкијана.

Хамас је убиство у наводом ваздушном нападу назвао "озбиљном ескалацијом" и запријетио "ратом за ослобођење Јерусалима".

Ко је био Исмаил Ханије, политички лидер Хамаса

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана