Израел објавио фотографије знакова које су оставила три убијена таоца

Танјуг
Израел објавио фотографије знакова које су оставила три убијена таоца

ТЕЛ АВИВ/ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 72. дан. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху поручио је да израелска војска наставља са операцијама, упркос томе што су тројица талаца из Израела грешком убијена, све док Хамас не буде уништен.

Израел тврди да је заробио више од 1.000 људи у сукобу у Гази

Израелске снаге заробиле су више од 1.000 људи у рату против Хамаса, рекао је данас начелних Генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Херци Халев.

-Добијамо много обавјештајних податка од заробљеника, којих имамо преко 1.000 - саопштио је Халев у видеу објављеном од стране ИДФ. Халев је такође истакао да када милитанти положе оружје и подигну руке у вис буду ухапшени, не упуцани, преноси Ројтерс. Званичник Хамаса: Разговори о таоцима кад се израелска војска повиче из Газе

Високи званичник Хамаса Халил ал-Хаја рекао је вечерас да ће Хамас наставити разговоре о пуштању талаца након што Израел престане са војним операцијама и повуче своје снаге из Појаса Газе. -Желимо потпуни крај агресије, повлачење израелских снага из Појаса Газе, тек онда ћемо причати о таоцима - рекао је он за Ал Џазиру.

Ал Хаја је рекао да је сада важно да се “заустави агресија и овај сулуди рат”, пренио је ТАСС.

Он је, такође, рекао да 100 камиона са хуманитарном помоћи нису довољни за становништво у Појасу Газе.

-Потребно је неколико стотина камиона помоћи дневно. Хамас се нада да ће 500 камиона дневно пристизати након отварања прелаза Керем Шалом. Арапске и исламске земље могу да натјерају Израел да испоруче помоћ енлкави - рекао је он, додајући да је покрет отпора у Гази довољно јак да настави борбе “данима, недјељама, мјесецима”.  

Израел објавио фотографије знакова које су оставила три убијена таоца

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су данас слике знакова које су оставила три таоца прије него што су их грешком убиле израелске трупе у Шеџаји у Гази.

Натписи “СОС” и “Упомоћ, три таоца” били су исписани на тканини, а таоци су за писање користили остатке хране, преноси Тајмс оф Израел.

Зграда на којој су се налазили натписи, које је ИДФ открио у сриједу, првобитно је одбачена као потенцијална Хамасова замка. ИДФ је саопштио да су, према сазнањима иницијалне истраге, три мушкарца боравила у тој згради неко вријеме, након што су побјегли из заробљеништва Хамаса или су их отмичари напустили, као и да војска истражује остале три зграде у којима су таоци потенцијално боравили.

Јотам Хаим, Самак Талалка и Алон Лулу Шамриц су у петак пришли војницима ИДФ без мајице, носећи бијелу заставу, али су упркос томе погрешно идентификовани као пријетња, и убијени из ватреног оружја. Сенатор САД:Арапске земље тражиће рјешење о двије државе како би признале Израел

Републикански сенатор из Јужне Каролине Линдзи Грејем изјавио је да Саудијска Арабија и друге арапске земље не могу да нормализују односе с Израелом, ако то подразумијева одбацивање права палестинског народа.

Грејем сматра да ће арапске земље захтијевати рјешење о двије земље како би признале Израел, преноси Тајмс оф Израел.

-Мислим да ће Израел захтијевати другачије сигурносне тампоне него раније и то морају да захтијевају - рекао је сенатор, наводећи да су ти захтјеви кључни у спречавању напада сличних Хамасовом 7. октобра. Линдзи Грејем поздравио је напоре администрације предсједника Џозефа Бајдена да оживи преговоре о нормализацији односа између Израела и Саудијске Арабије и нагласио да сматра да је тај циљ могуће постићи.

Агенција УН: 45.000 трудница и 68.000 дојиља у Гази нема довољно хране

Агенција Уједињених нација за сексуално и репродуктивно здравље (UNFPA) саопштила је да 45.000 трудница и 68.000 дојиља у Појасу Газе нема довољно хране.

-То их ставља у повећан ризик од анемије, прееклампсије, крварења и смрти, а њихов плод доводи у ризик од ниске порођајне тежине, па и смрти - наводи се у саопштењу ове организације на Инстаграму. Ограничен приступ одговарајућој пренаталној и постнаталној њези повећава, како се додаје, хитност помоћи.

-Очајнички нам је неопходно хуманитарно примирје сада, како бисмо доставили храну и осталу помоћ свим становницима Појаса Газе којима је то потребно - додали су из UNFPA.

Израелске снаге и Хезболах размијенили ватру

Израелске снаге гађале су данас објекте и локације у Либану са којих је Хезболах лансирао дронове и ракете.

Израелска војска саопштила је да су артиљеријом, тенковском ватром и ударима из ваздуха одговорили на нападе Хезбволаха на војне положаје.

Хезболах је саопштио да су гађали низ израелских војних циљева дуж границе, укључујући касарну, командни центар и војни кран који је постављао надзорну опрему.

Израел у саопштењу не наводи да ли је било жртава напада због којих су се огласиле сирене у појединим областима.

Помоћ први пут стиже у Појас Газе преко израелског прелаза

Прелаз Керем Шалом између Израела у Појаса Газе данас је отворен за камионе помоћи први пут од почетка сукоба 7. октобра, са циљем да буде удвостручена количина лијекова и хране која стиже у ту палестинску енклаву.

Тај прелаз, који се налази на тромеђју Израела, Газе и Египта, једна је од главних транзитних тачака за улазак и излазак робе из Појаса Газе и омогућава бржи транзит у односу на прелаз Рафа.

Израел је одобрио пролаз помоћи кроз Керем Шалом претходне недјеље, преноси Ројтерс.

Један од Ројтерсових извора из египатског Црвеног полумјесеца изјавио је да је 79 камиона прешло преко прелаза Керем Шалом, иако је израелски премијер Бењамин Нетанијаху дозволио прелаз за 200 камиона помоћи дневно.

-Ако Уједињене нације немају капацитет да прикупљају и дистрибуирају помоћ, није битно колико ће прелаза бити отворено. Не могу се ослонити на исти механизам који су користили прије рата - рекао је пуковник Елад Горен, шеф цивилног одјељења COGOAT- Кординације владиних активностима на територијама (Палестине). Џулијет Тома, директорка комуникација Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избјеглицама на Блиском истоку, саопштила је на платформи Икс да се “не може испоручити помоћ под небом пуним вадушних удара”.

Папа Фрањо: Израел користи тактике ''тероризма''

Папа Фрањо поновио је данас да Израел користи тактике “тероризма” у Гази и осудио страдање двије хришћанке које су убиле израелске снаге у цркви у Гази.

-Ненаоружани цивили мета су бомбардовања и пуцњаве. И ово се догодило чак и унутар светог породичног комплекса, гдје нема терориста, већ су ту породице, дјеца, људи који су болесни или инвалиди и часне сестре - истакао је папа Фрањо, пренио је Ројтерс. Он је додао да су и манастир у којем су страдале хришћанке, а који је основала мајка Тереза ,оштетили израелски тенкови.

-Неки би рекли „То је рат. То је тероризам“. Да, јесте рат. То јесте тероризам - рекао је папа у свом недјељном обраћању.

Латинска патријаршија у Јерусалиму саопштила је да је снајпериста из Израелских одбрамбених снага (ИДФ) у суботу убио двије жене које је папа идентификовао као Нахиду Халил Антон и њену ћерку Самар, док су ишле до манастира монахиња у комплексу парохије Свете породице. У саопштењу се наводи да је још седам људи рањено док су покушавали да заштите друге. Портпарол израелског министарства иностраних послова изјавио је да се напад у манастиру још увухек истражује. (Крај) оц/гри

Палестинци у Гази користе еСим картице да заобиђу прекид комуникација

Палестинци у Појасу Газе користе електронске СИМ картице како би надомјестили прекид комуникације, захваљујући кампањи на плаформи Икс, под називом “Connectibg Gaza“, коју је покренула египатска активисткиња Мирни Ел Хелбави, пише Гардијан.

До данас, Ел Хелбави и њена група од 11 запослених, Конектинг Хуманити са сједиштем у Каиру, тврде да су повезали више од 50.000 Палестинаца путем донираних еСИМ картица.

Ел Хелбави је путем твитова замолила своје пратиоце да купе еСИМ-ове преко телефонских провајдера у својој земљи, и да јој потом пошаљу QR код.

Након тога, Ел Хелбави би их активирала и даље слала становницима у Гази, а када се један Палестинац повеже, он даље шири везу.

Идеја је потекла од једног од Ел Хелбавијевих пратилаца који је на платфорими друштвених медија Икс први предложио идеју коришћења еСИМ-а за повезивање Палестинаца једних са другима и са спољним свијетом.

Е-СИМ представља софтверску верзију уметљивог чипа, који се користи за повезивање телефона са мобилним мрежама и интернетом. У нормалним условима, еСИМ-ови трају између пет и 90 дана, али је њихов животни вијек знатно краћи у Гази. Велики број Палестинаца одсјечен је од спољног свијета, па чак и од других унутар Појаса Газе, пошто је комуникациона инфраструктура у Гази уништена у сукобу. Фидан: Израел да обустави нападе

Турски министар спољних послова Хакан Фидан затражио је данас од америчког колеге Ентонија Блинкена да искористи утицај САД на Израел, како би били обустављени израелски напади на Појас Газе и Западну обалу, навео је турски дипломатски извор.

Фидан је рекао Блинкену да се ситуација у Гази и на Западној обали погоршава због израелских напада, рекао је извор, истичући да би требало натјерати Израел да сједне за преговарачки сто и да разговара о дводржавном рјешењу, након што се постигне потпуни прекид ватре.

Ројтерс напомиње да су Фидан и Блинкен разговарали и о потенцијалном шведском чланству у НАТО, који још није ратификован у турском парламенту, као и о жељи Анкаре да купи борбене авионе Ф-16 од Вашингтона.

ПА: Хамас мора да размотри своју политику послије рата

Хамас, заједно са другим групама у Појасу Газе, након рата мора да доведе у питање своју политику која није успела да постигне слободу за народ у Појасу Газе, изјавио је Хусеин ал Шеик, високи званичник Палестинске самоуправе (ПА).

-Није прихватљиво да Хамас вјерује да је њихов метод и приступ у вођењу сукоба с Израелом био идеалан и најбољи. Послије овог убијања и свега што се дешава, зар не вриједи озбиљно, поштено и одговорно процијенити како штитимо наш народ и циљ? Зар није вриједно разговарати о томе како управљати овим сукобом са израелском окупацијом? - рекао је Ал Шеик за Ројтерс.

Званичник Хамаса Сами Абу Зухри тврди да је Ал Шеик “на страни израелске окупације”, и да није изненађујуће да напада “палестински отпор”, наводи Ројтерс.

Ал Шеик је изразито непопуларан међу Палестинцима због своје наводне повезаности с Израелом и према анкетама има само три одсто подршке становништва, пише Ал Џазира.

Обновљене комуникационе мреже у дијеловима Појаса Газе

Комуникације се постепено враћају у централне и јужне дијелове Појаса Газе, саопштили су данас палестински оператери Палтел и Џавал.

-Наши тимови на терену су успели, уз помоћ релевантних међународних тела, да поправе главна оштећена након упорних покушаја у претходна два дана - наводи се у заједничком саопштењу два оператера, пренео је Ројтерс. Телекомуникационе мреже и интернет биле су ван функције у Појасу Гази од 14. децембра.Израелци тврде да су открили највећи Хамасов подземни тунел

Израелска војска саопштила је данас да је стотинак метара јужно од граничног прелаза Ерез са појасом Газе, открила највећи до сада, бетонски и гвожђем опасан тунел, пројектован за, како тврде, превоз већег броја Хамасових бораца из Газе до границе.

-Био је то највећи тунел који смо пронашли у Гази... чија је намјена била да нападне (Ерез) прелаз - рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага, контраадмирал Данијел Хагари, али није прецизирао да ли је Хамас тај тунел користио за напад на Израел 7. октобра.

Војска је новинарима показала улаз у тунел скривен у пјешчаној дини, за који тврде да представља водећи пројекат Хамаса.

-Милиони долара су уложени у овај тунел. Биле су потребне године за његову изградњу...Возила би могла да прођу кроз њега - додао је Хагари.

Хагари је процијенио на четири километра цјелокупну дужину тунела који се спушта до 50 метара у дубину, висина и ширина му је три метра, што је како каже, довољно да се дође до сјеверног града Газе.

Додатно, Хагари је новинарима показао и видео снимак Мохамеда Синвара, брата вође Хамаса, Јахје Синвара како сједи на сувозачевом мјесту у возилу, за које тврди да се кретао ка тунелу. Досадашњи подземни пролази које су израелске снаге показивале медијима били су уски и ниски, тако да је кроз њих могло да се прође само пјешице, пише Ројтерс.

Израелска војска је раније данас саопштила да су њени припадници испод дјечјег креветића у једној кући у Џабалији, на сјеверу Газе, пронашли улаз у још један тунел Хамаса.

OHCHR:Извјештаји о отмици и злостављању хиљаде Палестинаца из Појаса Газе

Канцеларија Уједињених нација за људска права (OHCHR) саопштила је да је добила извјештаје о томе да су израелски војници на сјеверу Појаса Газе притворили на хиљаде Палестинаца, укључујући 140 жена и дјевојака, као и да су ти људи жртве злостављања

OHCHR је навела да је већина Палестинаца ухапшена док су покушавали да се евакуишу на југ Појаса Газе или током операција које је израелска војска спроводила у палестинским домовима, болницама, школама и другим мјестима уточишта.

Истиче се да су међу приведенима и дјеца од 12 година, као и људи од 70 година.

Извјештаји указују на то да су многи од притворених били подвргнути озбиљном злостављању, а у појединим случајевима и мучењу, наводи OHCHR, пренијела је Ал Џазира.

 OHCHR напомиње да је израелска војска убијала цивиле, укључујући и очигледна погубљења без судске одлуке, у склоништима на сјеверу Појаса Газе, а посебно у школама.

Нетанијаху:Породице погинулих војника позвале владу да настави рат против Хамаса

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је на данашњој сједници владе да су чланови породица погинулих војника позвали његов кабинет да настави борбу против Хамаса у Појасу Газе и да ће се Израел борити до краја.

Нетанијаху је рекао да је добио писма десетина породица погинулих израелских војника, у којем су позвале на наставак рата Израела против Хамаса, пренијела је Ал Џазира.

Нетанијаху је на сједници владе прочитао писмо чланова породица у којем се наводи да су и цивили и војници одлучни да Израел побиједи у рату против Хамаса и да влада има мандат да се бори, а не да заустави сукобе на средини, без постигнутих циљева.

- То је тестамент погинулих и то је наша обавеза према живима - истиче се у писму које је израелски премијер прочитао на почетку сједнице.

То долази у тренутку када расте притисак на Нетанијахуа да обезбиједи договор за ослобађање преосталих талаца које држи Хамас, након што су израелски војници грешком убили три таоца на сјеверу Појаса Газе.

UNRWA: Газа постаје гробље људи заробљених између рата, опсаде и сиромаштва

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA) саопштила је данас да Газа постаје гробље становништва заробљеног између рата, опсаде и сиромаштва.

- Континуирано израелско бомбардовање Појаса Газе и наметнута ограничења приступа хуманитарне помоћи ометају способност UNRWA да пружи помоћ - наводи се у објави UNRWA на друштвеној мрежи Икс.

Од избијања сукоба између Израела и палестинске милитантне групе Хамас 7. октобра, у Гази је страдало скоро више од 18.000 Палестинаца, док је повријеђено више од 50.000 њих, наводе из Хамаса.

ИДФ: У Џабалији испод дјечјег креветића нађен улаз у тунел Хамаса

Израелска војска (ИДФ) је саопштила да су њени припадници пронашли испод дјечјег креветића у кући у Џабалији, на сјеверу Газе, улаз у тунел Хамаса.

На снимку које је објавила ИДФ види се како командир чете обилази кућу и мјесто гдје су војници пронашли улаз у тунел, пренио је Тајмс оф Израел.

Инжењери су касније уништили тунел, наведено је у саопштењу.

Вафа: У израелском нападу на Џабалију погинуло најмање 35 особа

Најмање 35 људи убијено је у израелским нападима на неколико кућа у избјегличком кампу Џабалија у Гази, јавила је палестинска агенција Вафа.

Палестински здравствени званичници на тој територији нису могли да потврде број мртвих, али је израелска војска јуче саопштила да је бомбардовала зграду у Џабалији из ваздуха, пренио је Би-Би-Си.

Израелска војска је навела да је бомбардовање услиједило након што су се њихове снаге нашле под ватром, а милитанти Хамаса виђени на крову.

Вафа преноси да су локални извори навели да су екипе цивилне одбране и хитне помоћи пронашле 24 тијела погинулих, а да је најмање 90 особа рањено.

Велики број цивила је, према палестинским медијима, заробљен испод рушевина.

Вафа  је додала да је још 11 особа убијено, а на десетине повријеђено у израелском нападу на породичну кућу у Џабалији.

Париз захтијева објашњење за погибију француског званичника у Рафи

Министарство спољних послова Француске захтијева од израелских власти разјашњење о околностима ваздушног напада на стамбену зграду у Рафи, у јужној Гази, у којем је убијено десетак цивила, укључујући једног од њених званичника, преноси Ал Џазира.

Мушкарац је преминуо од задобијених рана након ваздушног напада у сриједу, наводи се у саопштењу.

-Захтиевамо да израелске власти расвијетле околности овог бомбардовања што је прије могуће -додаје се у саопштењу.

Вафа: Четворица Палестинаца убијена у нападу дроном на Западној обали

Четворица Палестинаца убијена су током ноћи у ваздушним нападима на камп Нур Шамс у близини града Тулкарема на Западној обали, јавља тамошња новинска агенција Вафа, преноси Тајмс оф Израел.

Према извјештајима израелских медија, напади су изведени након што су израелске трупе које делују у тој области нападнуте експлозивним направама. Канал 12 тврди да су неки од убијених били тражени хамасовци. Још неколико људи је рањено, каже Вафа.

Поред тога, Вафа извјештава да је мушкарац рањен у прошлонедјељном нападу дроном у Џенину подлегао ранама.

Тај напад је услиједио пошто је ИДФ саопштио да дјелује у Џенину и сусједном избјегличком кампу у потрази за Палестинцима осумњиченим за умијешаност у терористичке активности.

Масовни ваздушни удари током ноћи на Газу

Током ноћи Израелске одбрамбене снаге бомбардовале су Појас Газе. Више људи је погинуло у ваздушним ударима на град Деир ал-Балах, саопштило је палестинско министарство здравља које води Хамас.

Свједоци такође извјештавају о израелским ваздушним и артиљеријским нападима на јужну општину Бани Сухаила источно од Кан Јуниса, пише Тајмс оф Израел.

Камерон и Бербок позвали на одрживо примирје у Гази

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон и њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок позвали су данас на „одрживо примирје“ у Појасу Газе

„Као и свака друга земља на свијету, Израел има право да се брани, али при томе мора да поштује међународно хуманитарно право. Израел неће добити овај рат ако његове операције униште изгледе за миран суживот са Палестинцима. Они имају право да елиминишу пријетњу коју представља Хамас, али превише је цивила убијено“, навели су Камерон и Бербок у заједничком тексту за Сандеј тајмс.

Истакли су да је неопходан хитан прекид ватре између Израела и Хамаса.

Израелске снаге настављају са ударима на Појас Газе, извјештава Тајмс оф Израел.

Неколико људи је погинуло у ваздушним нападима на град Деир ал-Балах, саопштило је министарство здравља које води Хамас.

Свједоци такође извештавају о израелским ваздушним и артиљеријским нападима на јужну општину Бани Сухаила источно од Кан Јуниса.

Нетанјаху: Војска наставља операције у Појасу Газе

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху поручио је да војска те земље наставља операције у Појасу Газе, упркос томе што су израелски војници грешком убили тројицу талаца из Израела.

Нетанјаху истиче да се операције настављају док Хамас не буде уништен.

Одбрамбене снаге Израела и безбједносна агенција Шин Бет саопштиле су да су израелске снаге последњих дана притвориле око 90 терориста у болници Камал Адван на северу Газе и да су заплијенили бројно оружје.

Портпарол Уницефа Џејмс Елдер изјавио је да дјеца у Појасу Газе живе у пакленим условима и упозорио на озбиљне последице по дјецу због несташице хране, воде и лијекова. 

Међународна федерација новинара, Комитет за заштиту новинара и Ал Џазира објавили су заједничку листу имена 66 настрадалих новинара у сукобу Израела и Хамаса, од којих су 59 Палестинци. Међу погинулима се налазе и три либанска и четири израелска новинара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана