Израел неће успоставити нова насеља на Западној обали у наредним мјесецима

Танјуг
Израел неће успоставити нова насеља на Западној обали у наредним мјесецима

ЈЕРУСАЛИМ - Израел неће дозволити успостављање нових насеља на окупираној Западној обали у наредним мјесецима, саопштено је данас из канцеларије премијера Бењамина Нетанијахуа.

Његова влада је раније овог мјесеца дала ретроактивно овлашћење за успостављање девет јеврејских насеља која су подигнута без одобрења владе, што је изазвало несугласице са Палестинцима, који виде Западну обалу као део будуће палестинске државе, преноси Ројтерс.

Тај потез је такође изазвао осуду западних сила и арапских партнера Израела, који сматрају да су сва јеврејска насеља на Западној обали нелегална.

Израел спонзорише око 140 насеља на Западној обали, коју види као територију на коју полаже историјско право, али и као безбједносни бедем.

''Израел је обавијестио Сједињене Државе да у наредним мјесецима неће одобрити нова насеља преко девет већ одобрених'', наводи се у саопштењу Нетањахуове канцеларије.

Како наводи агенција, било је предвиђено да Савјет безбједности Уједињених нација гласа о питању успостављања нових насеља, али је Нетанијахуова влада одлучила да прије гласања не одобри тај потез.

Упркос томе што се арапски савезници Израела противе новим насељима, Уједињени Арапски Емирати су навели да неће сазвати гласање о нацрту резолуције против успостављања нових насеља, и објавили, позивајући се на ''позитивне разговоре између партнера'' да ће умјесто тога СБ УН издати једногласно саопштење.

Ројтерс наводи да је гласање у Савјету безбједности могло да тестира спремност Вашингтона да стави вето у име Израела након што је јавно упозорио свог блискоисточног савезника да не одобрава нова насеља.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана