Израел наставља ударе на Џенин

ГС/Агенције
Израел наставља ударе на Џенин

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 92. дан. Најмање шесторо Палестинаца погинуло је јутрос у ваздушном удару израелских снага на град Џенин на Западној обали, саопштило је палестинско министарство здравља. Четири припадника израелске граничне полиције рањена су у данашњој експлозији бомбе постављене поред пута у избјегличком кампу Џенин.

Два новинара убијена у израелском нападу код Кан Јуниса

Новинари Хамза Дахдух, фоторепортер и син шефа бироа Ал Џазире у Гази Ваела Дахдуха и његов колега Мустафа Тураја убијени су данас у израелском ваздушном нападу западно од Кан Јуниса, на југу Појаса Газе.

Двојица новинара су погинула након директног удара израелског пројектила у возило којим су се кретали док су радили теренски посао, документујући ниво разарања изазваних ноћашњим ваздушним нападом на стамбену зону у близини пута који повезује Кан Јунис са Рафом, преноси Ал Џазира.

Ваел Дахдух (52), шефа бироа Ал Џазире у Гази изгубио је супругу, ћерку, унука и 15-годишњег сина у октобру у израелском ваздушном нападу који је погодио кућу у којој су се склонили.

Од избијања сукоба у Појасу Газе више десетина новинара је убијено је у израелским нападима.

Министарство здравства у Гази саопштило је данас да је до сада у израелским војним операцијама погинуло 22.835 Палестинаца, а 58.416 их је повређено.

           

Јордански краљ затражио од САД да "агресија" Израела на Газу одмах престане

Јордански краљ Абдулах II упозорио је америчког државног секретара Ентонија Блинкена на "катастрофалне посљедице" наставка израелске војне кампање у Гази и затражио од САД да утичу да, како је рекао, "агресија" одмах престане.

Министар спољних послова Јордана Ајман Хусеин ал Сафади на састанку са Блинкеном такође је истакао "неопходност хитног окончања агресије", али и заштите цивила у Појасу Газе и пружања адекватне и трајне хуманитарне и медицинске помоћи, преноси Ал Џазира.

Блинкен је на састанцима са јорданским краљем и министром спољних послова нагласио потребу да Израел прилагоди своје војне операције како би смањио цивилне жртве и значајно повећао количину хуманитарне помоћи која стиже до Газе, пренио је раније АП.

Блинкен је истакао важност припреме детаљних планова за постконфликтну будућност палестинске енклаве.

Блинкен је у суботу у Истанбулу разговарао са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и шефом турске дипломатије Хаканом Фиданом о притиску који би Турска могла да изврши на Иран и његове савезнике како би се смириле тензије на Блиском истоку и убрзало слање хуманитарне помоћи становништву у Појасу Газе, пренијели су раније свјетски медији.

Касније је на Криту разговарао са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом о безбедносном изазову који тренутно представљају јеменски побуњеници Хути за поморски саобраћај у Црвеном мору, чиме су, како је навео, погођене десетине земаља, али и цијела међународна заједница.

Блинкенова блискоисточна турнеја долази у тренутку ескалације регионалних тензија у Либану, сјеверном Израелу, Црвеном мору и Ираку, што САД настоје да спријече, наводи АП.

САД забринути да би Нетанијаху могао да покрене рат против Хезболаха у Либану

Званичници Бајденове администрације забринути су да би премијер Израела Бењамин Нетанијаху могао да покрене потпуни рат против екстремистичке организације Хезболах у Либану с циљем да стабилизује свој унутрашње-политички положај и учврсти своју нестабилну политичку каријеру.

Према писању Вашингтон поста истраживања јавног мњења показују да је од почетка рата Нетањахуова популарност опала, а израелска јавност недвосмислено му приписује значајан дио кривице за неуспјехе који су омогућили смртоносни упад Хамаса 7. октобра, преноси Тајмс оф Израел.

Бројни високи израелски званичници су у више наврата изјављивали да Хезболах мора бити отјеран са границе између Израела и Либана, у складу са Резолуцијом 1701 Савета безбједности Уједињених нација (СБУН) из 2006. године, упозоравајући да ће, уколико то не буде постигнуто дипломатским путем, бити остварено војним средствима.

Лист у свом извештају цитира више од десетак неименованих званичника и дипломата Бајденове администрације који су потврдили да су САД послале у Израел високе изасланике, укључујући Амоса Хохштајна и државног секретара Ентонија Блинкена, како би спријечили потпуни рат између јеврејске државе и Хезболаха који ужива подршку Ирана.

У извјештају се наводи да је дио тензија између Јерусалима и Вашингтона по том питању настао и због тога што је израелска војска од 7. октобра наводно најмање 34 пута погодила положаје регулатних либанских оружаних снага које подржавају САД, али неименовани израелски званичник рекао је америчком изасланику да Израел не гађа намјерно положаје либанске војске.

Џенин: У експлозији бомбе рањена четири припадника израелске граничне полиције

Четири припадника израелске граничне полиције рањена су у данашњој експлозији бомбе постављене поред пута у избјегличком кампу Џенин на Западној обали.

У заједничком саопштењу израелске војске и полиције наведено је да су израелске снаге ушле у Џенин да спроведу противтерористичку операцију и да је бомба постављена поред пута експлодирала док је пролазило возило граничне полиције, преноси Тајмс оф Израел.

Двојица припадника израелске граничне полиције заобила су тешке повреде, наведено је у саопштењу.

Претходно је палестинско министарство здравља саопштило да је у јутрошњем израелском ваздушном нападу на Џенин убијено шест Палестинаца.

Блинкен разговарао са Мицотакисом о ситуацији у Гази

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом о спречавању ширења сукоба у Гази, заштити цивила, повећању хуманитарне помоћи и трајном миру на Блиском истоку.

-Биће неопходни кораци на обнови Газе, достизању сигурности и трајног мира за Израелце и Палестинце подједнако, што за нас, као што је то био случај од првог дана ове администрације, мора да укључује остваривање палестинских политичких права и посебно палестинску државу са безбједносним гаранцијама за Израел - истакао је Блинкен током посјете Грчкој у оквиру блискоисточне турнеје, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Он је навео да су ови разговори битни због будућности саме Газе, али и региона у цјелини.

-Јасно је да постоји снажна жеља већине људи у региону за будућношћу коју чини мир, безбједност, деескалација сукоба, интеграција земаља, и то је један пут. То је једна будућност. Друга будућност је бесконачан циклус насиља, понављање ужасних догађаја које смо видјели, и живот пун несигурности и сукоба за људе у региону, што практично нико не жели - истакао је Блинкен.

Навео је да је са Мицотакисом разговарао и о изазову који Хути тренутно представљају за бродарство у Црвеном мору, чиме су, како је навео, погођене десетине земаља, али и цијела међународна заједница.

-Када бродови морају да се преусмјере да би избјегли опасност, када цијене осигурања порасту, када трошкови транспорта порасту, то значи да ће људи плаћати више за гријање, то ће значити да ће плаћати више за храну , имаћемо поремећене ланце снабдијевања. Ово је изазов за земље широм свијета - истакао је амерички званичник.

Како се наводи у саопштењу, Блинкен ће вечерас отпутовати на Блиски исток након посјете Турској и Грчкој, што је четврти пут да посјећује тај регион од напада милитантне групе Хамас на Израел, 7. октобра.

У израелским нападима на Џенин погинуло шест Палестинаца

Најмање шесторо Палестинаца погинуло је јутрос у ваздушном удару израелских снага на град Џенин на Западној обали, саопштило је палестинско министарство здравља.

Удари су изведени циљано на групу људи, тврди Министарство, а преноси Ројтерс.

Према посљедњим подацима палестинског министарства, у израелским нападима у Појасу Газе од 7. октобра погинуло је више од 22.720 људи, а укупан број повређених премашио је 58.000.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана