Ганц: Хамас изгубио контролу над великим дијеловима појаса Газе

ГС
Ганц: Хамас изгубио контролу над великим дијеловима појаса Газе

ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 95. дан. Акција израелске војске се наставља на југу енклаве у Кан Јунису гдје су већ убијене десетине оперативаца Хамаса, а гдје израелски обавештајни извори вјерују да се крије и вођа војног крила Хамаса одговоран за напад 7. октобра.

У Аману јордански краљ треба да разговара са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем и председником Палестинских власти Махмудом Абасом о ситуацији у Гази.

Црвени полумјесец: У ваздушном нападу ИДФ-а на амбулантна кола у централном појасу Газе погинуло више особа

Палестинско друштво Црвеног полумјесеца тврди да је у ваздушном нападу ИДФ-а на амбулантна кола у централном појасу Газе погинуло више особа.

„Четири члана хитне помоћи палестинског Црвеног полумјесеца страдала су због израелског напада на санитетско возило“, наводи се у саопштењу организације, а преноси Тајмс оф Израел.

Ганц: Хамас изгубио контролу над великим дијеловима појаса Газе

Члан израелског ратног кабинета Бени Ганц рекао је данас да је Хамас изгубио контролу над великим деловима Газе и да је враћање талаца приоритет у односу на било који други војни циљ.

Ганц је на конференцији за новинаре у Тел Авиву оцијенио да Израелске оружане снаге (ИДФ) треба да наставе операције у Појасу Газе јер ће у супротном Хамас поново успоставити контролу.

Додао је да је у току да „демонтажа терористичке инфраструктуре“, преноси Тајмс оф Израел.

„Имамо одлучност и стрпљење. Наши непријатељи морају да знају да је наша одлучност бескрајна“, рекао је Ганц.

Израелске снаге притвориле су 26 Палестинаца на Западној обали, а већина их је из Витлејема и Рамале, пише палестинска агенција Вафа. 

Наводи се да су припадници израелских снага прекорачили овлашћења и приведене Палестинце премалаћивали.

Погођена електрана у централној Гази

Електрана у области Буреиј у централној Гази, витална за снабдјевање струјом, погођена је у израелским нападима и запалила се, јавља.

У нападу су тешко оштећена сва четири генератора и физичка инфраструктура око постројења.

Катарска телевизија наводи да ће то додатно отежати снабдјевање елекртичном енергијом у Појасу Газе и погоршати већ неподношљиве услове живота.

Каиро: Израелска делегација на новој рунди преговора са Египтом о могућој размјени талаца

Израелска делегација слетјела је  у Каиро на нову рунду преговора са Египтом о могућој размјени талаца које Хамас држи за палестинске заробљенике у Израелу, изјавио је неименовани египатски званичник.

Египат, Катар и САД биле су посредници између Израела и Хамаса, пренио је Тајмс оф Израел.

Вјерује се да се у Гази налази 132 таоца које је Хамас отео 7. октобра и да нису сви од њих живи, након што је 105 цивила ослобођено из Хамасовог заточеништва током једнонедељног примирја крајем новембра. 

Јеменски Хути напали амерички брод у Црвеном мору

Јеменски Хути напали су великим бројем балистичких и морнаричких ракета и дронова амерички брод у Црвеном мору за који тврде да обезбјеђује подршку Израелу у рату против Хамаса.

Портпарол Хута Јахја Саре рекао је на конференциј за новинаре да је напад „прелиминарни одговор“ на напад америчких снага на бродове Хута у недељу у којем је убијено 10 припадника те организације.

Блинкен рекао Абасу да Бијела кућа подржава „опипљиве кораке“ ка стварању палестинске државе

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је предсједнику Палестинске самоуправе Махмуду Абасу да Бијела кућа подржава „опипљиве кораке“ ка стварању палестинске државе, изјавио је портпарол Стејт департмента Метју Милер. 

Блинкен је, такође, „подвукао став САД да сви палестински порески приходи које прикупи Израел треба досљедно да се преносе Палестинској самоуправи у складу са претходним споразумима“, рекао је Милер.

Палестински предсједник Махмуд Абас рекао је Блинкену Палестинци не смију да буду расељени из Газе или Западне обале, позвавши на „сазивање међународне мировне конференције како би се окончала израелска окупација земље Палестине“.

Камере снимиле како возила израелских снага више пута газе тијело Палестинца

Безбједносне камере у граду Тулкарм на Западној обали снимиле су како возила израелских снага више пута газе тијело Палестинца погођеног из ватреног оружја током рације, пише Ројтерс.

Агенција наводи да Израел није коментарисао снимак, који се појавио након што је израелска гранична полиција саопштила да су њени командоси упали у Тулкарм да ухапсе „траженог милитаната“, као и да су у сукобима убијена три Палестинца.

Палестинско министарство спољних послова осудило је инцидент и оценило даодражава „културу мржње и екстремизма“.  

Страдало укупно 23.357 Палестинаца до сада

Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило је да је од 7. октобра страдало укупно 23.357 Палестинаца, док је њих 59.410 рањено.

У израелским нападима у протекла 24 сата убијено је 147 Палестинаца, док су њих 243 повређена, наводи Министарство.

Савјет безбједности УН гласа о резолуцији САД којом се осуђују напади Хути у Црвеном мору

Савјет безбједности УН заказао је за данас гласање о резолуцији коју су предложиле САД и којом би се осудили напади јеменских Хути побуњеника на трговачке и комерцијалне бродове у области Црвеног мора.

У нацрту резолуције наводи се да најмање двадесетак напада Хутија омета глобалну трговину "и подрива права и слободе пловидбе, као и регионални мир и безбједност".

Резолуцијом би се захтевало моментално ослобађање првог брода који су Хути напали, јапанског теретног брода који је повезан са израелском компанијом који је заплијењен 19. новембра заједно са својом посадом.

Без навођења Ирана, главног добављача оружја Хутима, нацрт о коме ће се гласати осудио би све послове са оружјем са побуњеницима, који крше санкције Савјета безбједности.

Америчка и британска морнарица обориле 21 беспилотну летјелицу Хута

Америчке и британске снаге обориле су 21 беспилотну летјелицу које су испалили Хути са сједиштем у Јемену у јужно Црвено море према међународним бродским путевима, саопштила је Централна команда америчке војске.

Централна команда САД саопштила је да нема повријеђених или пријављених штета, додајући да је ово 26. напад Хута на комерцијалне бродске путеве у Црвеном мору од 19. новембра.

Бијела кућа понавља да САД не подржавају прекид ватре између Израела и Хамаса у Гази

Портпарол Савета за националну безбједност Беле куће Џон Кирби рекао је на брифингу  да у ставу САД по том питању “нема промјене, јер не вјерујемо да то сада користи никоме осим Хамасу“.

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избјеглицама саопштила је да је Појас Газе постао "најгоре мјесто на земљи".

"Газа је најгоре мјесто на земљи, а енклава се претвара у место које није погодно за становање", рекао је портпарол те агенције Аднан Абу Хасна.

Око 1,9 милиона људи расељено је широм Газе, а око 1,4 милиона тражи склониште у 155 школа и склоништа под управом Уједињених нација.

Већина становништва Газе спас покушава да нађе у граду Рафа на граници са Египтом.

Израелска војска саопштила је да је извела ваздушни напад на јужни Либан у којем је убила команданта ваздушне јединице милитантне групе Хезболах Алија Хусеина Барџија, за кога вјерују да је  одговоран за десетине напада дроном на Израел. Хезболах је демантовао да је Барџија убијен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана