Израел уништио Хамасове противтенковске групе

ГС
Израел уништио Хамасове противтенковске групе

ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 89. дан. Израелска војска не престаје са операцијама у свим дијеловима Газе, дјелује с копна, мора и из ваздуха. Најжешће борбе воде се у Кан Јунису, граду на југу Газе.

Шеф израелске обавјештајне агенције Давид Барнеа је поручио да je свако ко је учествовао у нападу 7. октобра потписао себи смртну пресуду. Лидер Хезболаха Хасан Насрала прети "борбом без граница" уколико Израел нападне Либан.

Ухапшене стотине Палестинаца на Западној обали

Израелске снаге претресле су куће у кампу Нур ел Шамс у окупираном граду Тулкарму на Западној обали и ухапсиле стотине људи осумњичених за милитантне активности, саопштила је војска Израела.

Тулкарм, гдје се налази један од главних прелаза између Западне обале и Израела, је поприште нових рација које врше израелске трупе од када је Хамас напао Израел 7. октобра.

Према ријечима становника, израелске снаге су притвориле најмање 120 људи и срушиле три куће, укључујући једну која припада члану "Бригада Тулкарм", наоружане милитантне групе повезане са палестинском фракцијом Фатах.

-Бригаде Тулкарм - саопштиле су да борци размјењују ватру са израелским снагама.

Војска је саопштила да операција траје више од 30 часова и да су стотине особа приведене ради испитивања.

У саопштењу се наводи да су војници уништили инфраструктуру милитаната и пронашли велику количину оружја.

На Западној обали десили су се највећи немири у 18 мјесеци прије напада Хамаса на Израел, али су сукоби нагло појачани пошто су израелске снаге започеле инвазију на Газу.

Израел уништио Хамасове противтенковске групе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) елиминисале су неколико јединица палестинских радикала наоружаних противтенковским пројектилима у Појасу Газе, саопштила је израелска војска.

У саопштењу се наводи да су групе опремљене противтенковским ракетама погођене широм Појаса Газе, укључујући Кан Јунис, гдје је борбени авион уништио лансирну рампу, пренио је ТАСС.

Војска додаје да је још један ваздушни удар извршен на војни објекат који су користиле Хамасове противтенковске формације, а погођене су још двије структуре са милитантима и оружјем.

Њемачка упозорила држављане да не путују у Либан: Не искључује се ширење сукоба

Њемачко Министарство спољних послова упозорило је своје држављане да не путују у Либан и да брзо напусте ту земљу.

Kако је Министарство објавило на сајту, не може се искључити даље погоршање ситуације и ширење сукоба, посебно имајући у виду убиство једног од лидера Хамаса Салеха ал Арурија у подручју Бејрута.

Из министарства напомињу да се упозорење посебно односи на јужне дијелове Либана, укључујући јужне урбане области Бејрута.

Стејт департмент: САД "не виде геноцидна дјела" у Гази

САД нису примјетиле дјела која би представљала геноцид у Гази, саопштио је потпарол Стејт департмента Метју Милер поводом захтјева Јужне Африке од Међународног суда правде да се израелске акције у Појасу Газе прогласе геноцидом.

"То нису оптужбе које треба олако износити. Не видимо никаква дјела која представљају геноцид", рекао је Милер.

Потпарол Стејт департмента такође је саопштио да није у позицији да процијени да ли су ратни или злочини против човјечности почињени у палестинској енклави.

У поднеску Јужне Африке Међународном суду правде наводи се да је Израел прекршио Kонвенцију о геноциду из 1948. године, која је састављена након Холокауста, и односи се на покушај уништења народа у целини или дјелимично.

Чланови СБ УН су, током првог званичног састанка СБ УН у 2024. години, затражили да Хути ослободе "Галакси лидер" и његову посаду,  јапански теретни брод који се доводи у везу са једном израелском компанијом, а који је заплијењен 19. новембра.

Представник САД у УН Kрис Лу рекао је да Вашингтон вјерује да је ситуација достигла "тачку преокрета".

"Ови напади имају озбиљне импликације по поморску безбједност, међународно поморство и трговину, и подривају крхку хуманитарну ситуацију у Јемену", навео је Лу додајући да напади пријете да угрозе испоруку помоћи.

Амбасадор Јапана у УН Kазујуки Јамацаки рекао је да СБ УН не би требало да дозволи да се наставе напади.

Израел је у приправности и очекује одговор на убиство Салеха Ел Арурија у Либану, односно - могући напад ракетама дугог домета на своју територију.

С друге стране, лидер Хезболаха Хасан Насрала одао је почаст убијеном замјенику лидера Хамаса Салеху ел Арурију и поручио да његово убиство неће проћи некажњено. Запријетио је "борбом без граница" уколико Израел нападне Либан, преноси РТС.

Истовремено се широм Појаса Газе одвијају удари ИДФ-а. Израелска војска не престаје са операцијама у свим дијеловима Газе, дјелује са копна, мора и из ваздуха. Најжешће борбе воде се у Кан Јунису, граду на југу Газе.

Шеф израелске обавјештајне агенције Мосад поручује да je свако ко је учествовао у нападу 7. октобра потписао себи смртну пресуду.

Реаговао је високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ и поручио да међународна заједница мора да наметне рјешење за сукоб Израела и Хамаса, јер стране у рату нису у стању да се договоре.

Огласила се Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (UNRWA) и упозорила на ширење болести у Гази. У међувремену се огласио и египатски предсједник Абдел Фатах ел Сиси који је поручио да је приоритет обезбјеђивање примирја у Гази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана