Пољански: Израел планира да поплави подземне објекте морском водом

ГС
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ/ГАЗА - Шездесет трећи дан сукоба Израела и Хамаса, израелска војска наставља операције у Кан Јунису. Хамас тврди да су протеклих дана уништили 135 војних возила Израела широм Појаса Газе.

Пољански: Израел планира да поплави подземне објекте морском водом

Влада Израела планира да поплави подземне објекте у Појасу Газе морском водом, изјавио је замјеник руског амбасадора при УН Дмитриј Пољански.

„Посљедњих дана шире се шокантне информације о израелским плановима да поплаве подземне објекте у Појасу Газе морском водом“, рекао је Пољански на састанку Савјета безбједности УН. 

Пољански је рекао да је Израел већ успоставио систем цјевовода и тренутно разговара о свом плану са САД. 

Уједињени Арапски Емирати /УАЕ/ припремили су нацрт резолуције Савјета безбједности УН којом се позива на хуманитарни прекид ватре у Гази, за који се очекује да ће бити изгласан вечерас. 

Првобитно, гласање је требало да се одржи јутрос, али је одгођено како би се покушале убиједити САД да не ставе вето на нацрт резолуције. 

Замјеник америчког амбасадора у УН Роберт Вуд рекао је да САД вјерују да још једна резолуција Савјета безбједности УН о Гази не би била од помоћи. 

Сирија: У нападу израелског дрона погинуле четири особе 

Четири особе су погинуле када је израелски дрон погодио аутомобил који се потом запалио на југозападу Сирије, саопштила је данас Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону. 

Безбједносни извор близак Дамаску навео је да идентитет мртвих тек треба да буде утврђен, пренио је Ројтерс. 

Израелска војска је одбила да коментарише извјештај о нападу у Кунеитри, месту близу границе са Голанском висоравни, коју је окупирао Израел. 

Ројтерс додаје да је Израел годинама у Сирији изводио нападе на мете повезане са Ираном. 

Британска агенција још наводи да је у Сирији утицај Техерана значајно порастао откако је почео да подржава сиријског предсједника Башара ал Асада у грађанском рату који је почео 2011. године. 

Представник Израела при УН:  Подршка израелу, а не прекид ватре, може довести до мира 

Само подршка израелској војној операцији против Хамаса, а не прекид ватре, може довести до мира у Појасу Газе, изјавио је стални представник Израела при УН Гилад Ердан. 

„Иронија је у томе што се регионална стабилност и безбједност и Израелаца и становника Газе могу постићи само када Хамас буде елиминисан, ни минут раније. Дакле, прави пут да се осигура мир је само подршком мисији Израела, а не у позивању на прекид ватре“, рекао је Ердан током састанка Савјета безбједности УН о ситуацији у Гази. 

Одбрамбене снаге Израела настављају са операцијама у Појасу Газе и тврде да напредују у граду Кан Јунису.

Оружано крило Хамаса је, у цјелости или дјелимично, уништило 135 војних возила Израела у протекла три дана широм Појаса Газе, рекао је портпарол Хамаса.

Премијер Израела Бењамин Нетанјаху упозорио је Хезболах да не покрећу трећи либански рат са Израаелом, рекавши да уколико крену у окршај, да ће се "Бејрут претворити у Газу".

Бијела кућа је саопштила да Израел и Хамас нису ни близу новог договора о хуманитарној паузи у сукобу између те две стране.

Израел је пристао да, на захтјев САД, отвори прелаз Керем Шалом само за преглед хуманитарне помоћи која у Газу стиже преко прелаза Рафа, саопштио је високи амерички званичник.

Високи комесар УН за избјеглице Филипо Гранди позвао је на прекид ватре између Израела и Хамаса како би се омогућила значајна хуманитарна помоћ у Гази.

Уједињени Арапски Емирати затражили су од Савјета безбједности Уједињених нација да гласају о нацрту резолуције у којој се захтјева моментално хуманитарно примирје између Израела и палестинског милитантног Хамаса у Појасу Газе, рекле су неименоване дипломате.

Портпарол Министарства здравља у Гази рекао је да је 17.177 Палестинаца убијено, а 46.000 повријеђено у израелским ударима на палестинску енклаву од 7. октобра, преноси РТС.

Организација "Амнести интернешнал" саопштила је да су израелски напади у којима је погинуо новинар Ројтерса Исам Абдала, а рањено још шест новинара, 13. октобра, вјероватно били директни напади на цивиле и да морају да се истражују као ратни злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана