Израел наредио евакуацију око другог по величини града у Појасу Газе

ГС
Израел наредио евакуацију око другог по величини града у Појасу Газе

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Након седмодневног прекида ватре, настављени су жестоки напади на Појас Газе.

Министар одбране Израела Јоав Галант каже да се израелска војска пуном снагом вратила у борбу и да "наставља тамо гдје је стала".

Шеф израелске обавештајне службе Мосад наредио је преговарачком тиму да се врати у Тел Авив јер су преговори у Катару о новом примирју "доспјели у ћорсокак" иако Хамас тврди да је ослободио све жене и дјецу.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху наглашава да је наставак копнене офанзиве једини начин да Израел оствари свој циљ - уништење Хамаса.

Најмање 193 Палестинца су убијена у Појасу Газе након што је окончан прекид ватре, док је укупно 15.207 људи погинуло од почетка сукоба, саопштио је портпарол министарства здравља у Гази.

Велика Британија ће извршити надзорне летове изнад Појаса Газе и Израела у оквиру напора да се лоцирају таоци које држе Хамас и друге палестинске групе, преноси Скај њуз.

Британско министарство одбране саопштило је да ће летелица за надзор "бити ненаоружана, да неће имати борбену улогу и да ће имати задатак искључиво да лоцира таоце".

- Информације које се односе на спасавање талаца биће прослеђене надлежним органима - наводи се у саопштењу.

Техеран: Aкo се наставе ратни злочини у Гази, сукоб ће се проширити

Иран је упозорио на "израелску ратну експанзију" у региону ако, наводе из Техерана, "израелска војска настави да чини ратне злочине над Палестинцима" у Појасу Газе и окупираној Западној обали.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан разговарао је телефоном са високим представником Европске уније за спољну и безбjедносну политику Жозепом Борељом о израелским нападима на Појас Газе, саопштило је Министарство спољних послова Ирана.

"Ако се не зауставе ратни злочини које израелски режим чини у Гази и на Западној обали, обим рата у региону ће се вероватно продубити и проширити", поручио је Абдолахијан, преноси Анадолија.

МКС позвао обје стране да поштују међународно право

Тужилац Међународног кривичног суда (МКС) Карим Кан позвао је и Израел и Хамас да се придржавају међународног хуманитарног права и да омогуће испоруку помоћи за Појас Газе.       

Кан је, након четвородневне посјете југу Израела и Западној обали, изјавио да цивили у Појасу Газе хитно морају да добију приступ храни, води, лијековима и медицинском материјалу у потребном обиму.

Упозорио је, истовремено, да Хамас не сме да злоупотребљава хуманитарну помоћ.       

"Сви актери морају да поштују међународно хуманитарно право", истакао је Кан, наводећи да, у супротном, не подносе жалбе када његова канцеларија буде деловала.          

Кан је рекао да је понудио Израелу помоћ МКС у истрази злочина које је починио Хамас током напада 7. октобра, иако та земља није чланица суда са седиштем у Хагу и не признаје његову јурисдикцију.     

ИДФ: Уништено 500 улаза у тунеле Хамасa

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су од почетка копнене операције у Појасу Газе, пронашле  800 улаза који воде до огромне подземне мреже тунела и бункера Хамас.

Према тврдњама израелске војске, уништено је 500 улаза у тунеле, као и километри главних подземних рута.

Израелска војска тврди да су се улази у тунеле налазили у цивилним подручјима, а да је велики број био у близини или унутар цивилних зграда и објеката, као што су школе, вртићи, џамије и игралишта

Макрон: Израелски план да се заувијек елиминише Хамас ризикује деценију рата
Француски предсjедник Емануел Макрон оцијенио је да израелски план да се заувијек елиминише Хамас, носи ризик десетогодишњег рата, што се у француским медијима тумачи као одбацивање израелског плана о рату до потпуне елиминације Хамаса.

Говорећи на конференцији за новинаре на маргинама климатских преговора УН ЦОП28 у Дубаију, Макрон је указао да Израел ризикује да буде покретач деценијског рата, преноси портал БФМ ТВ.

"Шта значи потпуно уништење Хамаса и да ли неко мисли да је то могуће ? Ако мисли да јесте, то значи да ће рат трајати 10 година. Мислим да смо дошли до тачке на којој ће израелске власти морати прецизније да дефинишу свој циљ и жељено коначно стање ствари", рекао је Макрон.

Француски предсједник је у суботу отпутовао у Доху да се састане са катарским емиром Тамимом бин Хамадом Ал-Танијем, чија је влада играла централну улогу у дипломатским напорима да се оконча сукоб Израела и Хамаса.

Међутим, Макронов петочасовни боравак у Дохи догодио се непосредно након одласка израелских преговарача који су потврдили да је дошло до "застоја у преговорима" у вези са примирјем.

Израел и Хамас су се узајамно оптуживали за кршење примирја, које је, док је трајало, омогућило ослобађање 80 израелских талаца у замјену за 240 палестинских затвореника.

Макрон је рекао да сви признају право Израела да се брани, али у оквиру међународног права и поштовања хуманитарног права.

Према његовим ријечима, ово право на одбрану ни под којим околностима не може бити право да се напада и цивилно становништво.

"Када имамо безбједносни приступ гдје политички очај подстиче сву ову огорченост, ми не градимо сопствену безбједност на дужи рок", упозорио је Макрон, залажући се за "легитимно право палестинског народа да има државу".

Израел наредио евакуацију око Кан Јуниса, другог по величини града у Појасу Газе
Израелска војска данас је издала наредбу за евакуацију више подручја у и око Кан Јуниса, другог по величини града у Појасу Газе, с обзиром да је своје офанзивне војне активности пребацила на јужну половину палестинске енклаве у којој се, како тврди Израел, крију многи лидери Хамаса.

Тешка бомбардовања пријављена су синоћ и данас у области Кан Јуниса и града Рафе на југу Појаса Газе, као и у сјеверним дијеловима ове палестинске енклаве који су били у фокусу у почетку израелске ваздушне и копнене кампање, преноси АП.

Многи од 2,3 милиона становника ове територије су избјегли на југ енклаве, након што су израелске снаге наредиле цивилима да напусте сјевер Појаса Газе у првим данима рата.

Хамасово министарство здравства у Гази саопштило је у суботу да је укупан број погинулих у овој палестинској енклави од почетка рата 7. октобра премашио 15.200, што је нагли скок у односу на претходни пресек од 20. новембра у којем је потврђено 13.300 палестинских жртава.

Наводи се да су 70 одсто погинулих били жене и дјеца, као и да је више од 40.000 људи рањено од почетка рата.

Британија упозорава на могућу експлозију у мореузу Баб ел Мандеб

Служба за поморске трговинске операције британске војске (УКМТО) је саопштила да је примила извjештај о активности дронова и могућој експлозији у Црвеном мору, у мореузу Баб ел Мандеб.

УКМТО је саопштила да активност дронова потиче из Јемена и позвала је бродове у близини да буду опрезни.

Инцидент је најновији у низу напада у блискоисточним водама који се приписују јеменским проиранским побуњеницима Хутима, који су такође лансирали ракете и беспилотне летjелице према Израелу.

Два Палестинца погинула на Западној обали

Два Палестинца, од којих је један малоqетан, погинула су на сjеверу Западне обале у два одвојена инцидента.

Палестинац (38) је убијен када су израелски досељеници напали два палестинска села на окупираној Западној обали и запалили аутомобил, саопштиле су палестинске власти.

У одвојеном инциденту у близини Наблуса,14-годишњи Палестинац је преминуо од повреда задобијених када га је погодила израелска војска јер је, како се наводи, махао ножем пред војницима на контролном пункту.

Испаљено најмање 11 ракета према Израелу

Најмање 11 пројектила испаљено је синоћ из Појаса Газе према Израелу, пренијели су израелски медији.

Већину пројектила пресрео је израелски систем противваздушне одбране "гвоздена купола", пише лист "Једиот ахронот".

Бригаде "Из ад Дин ал Касам", војно крило покрета Хамас, објавиле су на "Телеграму" да су њихови припадници испалили салву ракета према Тел Авиву "као одговор на убијање цивила".

Израелске одбрамбене снаге оптужиле су Хамас за кршење примирја у јутарњим часовима 1. децембра и најавиле наставак војних операција у Појасу Газе.

Израел: Ноћас уништени тунели, командни центри и складишта муниције терориста

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су у ноћашњим ваздушним ударима погођени тунели, командни центри, складишта муниције и друге локације повезане са терористичким трупама у Појасу Газе.

Поред тога, једна терористичка ц́елија је "елиминисана" у нападу дроном, којим су управљале трупе на земљи, тврди израелска војска, преноси Тајмс оф Израел.

Војска аводи и да је морнарица гранатирала циљеве повезане са Хамасом, укључујуц́и војну инфраструктуру, пловила повезана са поморским снагама Хамаса и складишта оружја.

UNRWA: У Појасу Газе има око 50.000 трудница, дневно се порађа око 180 жена

Агенција Уједињених нација за палестинске избјеглице (UNRWA) саопштила је да у Појасу Газе има око 50.000 трудница.

UNRWA је на мрежи Икс објавила и да се дневно порађа око 180 жена, пренио је Њујорк тајмс.

Интензитет обновљеног бомбардовања, послије седмодневног примирја, оставило је многе Палестинце из Газе у осјећају немоћи.

Израелска војска је саопштила у суботу да је извела више од 400 ваздушних удара широм Појаса Газе, откако су борбе настављене у петак ујутро.

Нетанијаху: Настављамо копнене операције у Гази док не испунимо све циљеве
Премијер Израела Бењамин Нетањаху изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да ће Израел наставити спровођење копнених операција у Појасу Газе, све док се не испуне сви циљеви.

"Наставићемо рат док не постигнемо све наше циљеве, а не можемо да постигнемо те циљеве без копнених операција. Не постоје други начини за постизање ових циљева осим побједе, а не постоји други начин да се побиједи осим успјешне копнене операције", рекао је Нетанијаху, преноси CNN.

Он је поновио да су циљеви Израела ослобађање талаца, искорењивање Хамаса и спречавање "владавине терора" у Гази.

Нетанијаху је говорио о ослобођеним таоцима, али је одбио да пружи детаље о условима у којима су они држани у Појасу Газе.

"На основу прикупљених доказа, схватате да су ти људи доживјели пакао", рекао је Нетанијаху.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана