Израел напао војне циљеве у Ирану

Срна
Foto: Танјуг/АП

ЈЕРУСАЛИМ - Израел је рано јутрос напао војне локације у Ирану, уз напомену да узвраћа на ударе Техерана на Израел раније овог мјесеца.

Израелска војска саопштила је неколико часова касније да су удари завршени и да су циљеви постигнути, а ирански медији преносе да ће услиједити "пропорционално реаговање" на потезе Израела против Техерана.

Ирански медији извијестили су о експлозијама у Техерану и оближњим војним базама које су трајале више сати. Напади су почели нешто послије 2.00 часа иза поноћи.

"Као одговор на вишемјесечне континуиране нападе иранског режима на државу Израел, управо сада Израелске одбрамбене снаге изводе прецизне ударе на војне циљеве у Ирану", наводи се у саопштењу израелске војске у којој је најављен напад.

Војска је напоменула да ће бити у обавези да одговори "ако режим у Ирану направи грешку и започне нови круг ескалације".

Циљеви нису укључивали енергетску инфраструктуру или иранска нуклеарна постројења, рекао је неименовани амерички званичник.

Прије зоре, израелска јавна телевизија пренијела је да су завршена три таласа удара и да је операција окончана.

Иран је саопштио да се његов систем противваздушне одбране успјешно супротставио израелским нападима на војне циљеве у провинцијама Техеран, Кхузестан и Илам уз "ограничену штету" на појединим локацијама.

Тензије између великих ривала Израела и Ирана ескалирале су од када је Хамас, палестинска милитантна група са сједиштем у Гази, а коју подржава Иран, напала Израел 7. октобра 2023. године. Хамас као савезника има и милитанате Хезболаха, са сједиштем у Либану, које такође подржава Иран. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана