Израел: Начелник Генералштаба први пут се обратио, рекавши да је ''вријеме за рат" VIDEO

РТС, агенције
Израел: Начелник Генералштаба први пут се обратио, рекавши да је ''вријеме за рат" VIDEO

У Израелу су настављени масовни удари са обије стране. Кабинет за безбједност Израела изгласао је да је земља званично у ратном стању и да може да обавља "значајне војне активности", саопштено је данас из кабинета премијера, јавља "Тајмс оф Израел". Премијер Бењамин Нетанијаху је већ рекао да је земља у рату након што су се терористи Хамаса инфилтрирали у јужни Израел, убивши на стотине Израелаца. Одлука високог безбједносног кабинета даје декларацији правни статус у складу са Основним законом јер тачка 40. каже да земља не може да уђе у рат без одлуке владе.

САД премјештају носаче авиона ближе Израелу, распоређују додатне авионе у региону

САД пребациће ударну групу носача ближе Израелу, која укључује носач "Џералд Р. Форд" и пратеће бродове, изјавио је министар одбране Лојд Остин.

Остин је додао да ће САД обезбиједити муницију Израелу и другу безбједносну помоћ, и то већ од данас.

"САД имају спремне снаге на глобалном нивоу за даље јачање овог става одвраћања ако је потребно", рекао је Остин.

Он је додао да ће САД брзо обезбједити одбрамбеним снагама Израела додатну опрему и ресурсе, укључујући муницију, која ће почети да стиже у наредним данима.

Пентагон ће, такође, упутити борбене авионе у регион.

Израел: Начелник Генералштаба први пут се обратио, рекавши да је ''вријеме за рат"
Начелник Генералштаба израелских одбрамбених снага, генерал-потпуковник Херци Халеви данас се први пут јавно обратио откако је Хамас започео напад на Израел, наводећи да је дошло ''вријеме за рат''.

Халеви је додао да држава Израел и Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) сада воде рат ''против грешног напада Хамаса". 

Он је у видео снимку који је објавила израелска војска рекао да је у питању тероризам и да израелске снаге нападају све који су у томе учествовали, преноси "Тајмс оф Израел".

"Знам да је посљедњи дан био тежак, цијена је висока, знам да има много питања и много фрустрација“, наставио је Халеви.

Како је рекао, сада је фокус на рјешавању проблема.

"Имамо цивиле и припаднике снага безбједности, од којих су неки у рукама непријатеља. Дакле, вријеме је за рат. Не рунду, не операцију, вријеме је за рат", нагласио је Халеви.

Према његовим ријечима, и у овом рату, израелске одбрамбене снаге ће бити јаке и побиједити. 
"Чекају нас дуги и сложени дани борбе. Одржац́емо спремност у свим аренама", додао је он.

Министарство спољних послова: Израелу пружиле подршку 84 земље на свијету

Министарство спољних послова Израела саопштило је данас да су до сада 84 земље и нације објавиле саопштења у којима подржавају Израел. 

Многе земље, укључујући САД, Велику Британију, Аустралију, Француску, Норвешку и Аустрију, објавиле су саоштења у којима осуђују нападе и подржавају право Израела на самоодбрану, јавља "Тајмс оф Израел".

Најмање 700 убијених у нападима на Израел, више од 2.100 рањених

Број убијених у нападима Хамаса на Израел премашио је 700, преносе израелски медији позивајући се на здравствене званичнике. 

До сада је у нападима у Израелу рањено више од 2.100 људи, наводи Тајмс оф Израел. 

Израел је раније саопштио да је око 100 људи киднаповано, након што је Хамас покренуо нападе на Израел из Појаса Газе. 

Израел је у знак одмазде покренуо ваздушне нападе у којима је, према наводима палестинских званичника, убијено најмање 370 особа у Појасу Газе, а око 2.200 рањено.

Галан: Одговор Израела памтиће се наредних 50 година, Хамас ће зажалити

Министар одбране Израел Јоав Галан изјавио је данас да ће одговор Израела у Појасу Газе бити ''памћен наредних 50 година'', и додао да ће палестински ''Хамас зажалити што је покренуо нападе''. 

"Правила рата су се промијенила. Цијена коју ће појас Газе платити биће веома висока, што ће промеити стварност за генерације које долазе'', рекао је Галан током обиласка града Офакима на југу Израела, у који су борци Хамаса у суботу упали и узели Израелце за таоце, преноси ''Тајмс оф Израел''.

Бајден и данас разговарао са Нетанијахуом, поновио подршку САД Израелу
Амерички председник Џозеф Бајден поново је данас разговарао телефоном са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, и поновио да САД непоколебљиво подржавају Израел, јавља Тајмс оф Израел.

Нетанијаху је данас поред тога разговарао и са немачким канцеларом Олафом Шолцом, британским премијером Ришијем Сунаком, италијанском премијерком Ђорђом Мелони и предсједником Украјине Володимиром Зеленским, преноси Би-Би-Си.

Бајден и Нетанијаху разговарали су и јуче, када су започели напади Хамаса на Израел, када је Бајден истакао да САД стоје уз Израел и да у потпуности подржавају право Израела на самоодбрану.

Блинкен: Упозорење Хезболаху да се не мијеша
САД упозориле су либански покрет Хезболах да не покушава да интервенише у ескалацији сукоба у Појасу Газе, изјавио је данас државни секретар Ентони Блинкен и додао да Вашингтон покушава да спријечи отварање новог фронта у овом сукобу.

Он је истакао да је амерички предсједник Џозеф Бајден јасно ставио до знања да свако ко жели да искористи ову ситуацију, било да је у питању Хезболах, Западна обала или било ко други, то не смије да чини.

"САД су то јасно рекле, директно и преко других земаља", додао је Блинкен.

Портпарол Хамаса: Не може бити говора о примирју
Представник палестинског милитантног покрета Хамас Хазем Касем, који је у суботу ујутро покренуо напад на Израел, изјавио је данас да не може бити говора о примирју док, како је навео, "Израел ескалира рат".

 „Окупација (Израела) је у пуном јеку агресије против цивила. Не може бити говора о примирју док Израел ескалира овај рат“, рекао је Касем за агенцију РИА Новости.

Додао је да је преурањено говорити о посредовању, јер, како је рекао, "бојно поље одређује ко контролише ситуацију".

Израелски авиони гађали положаје Хамаса у појасу Газе
Израелски борбени авиони интензивно су гађали циљеве палестинског радикалног покрета Хамас у Појасу Газе, саопштила је војна прес-служба.

"Израелска војска извела је ваздушне нападе на циљеве које је терористичка група Хамас користила за нападе на Израел у областима поред безбједносне ограде Бејт Ханун у Појасу Газе", наводи се у саопштењу.

У ударима је учествовало на десетине авиона израелског ратног ваздухопловства и израелске одбрамбене снаге ће наставити да дјелују против терористичке организације Хамас, наводи се у саопштењу.

Ибрахим Раиси: Легитимна одбрана палестинске нације

Ирански предсjедник Ибрахим Раиси рекао је да подржава "легитимну одбрану палестинске нације", наводећи да су "ционистички режим и његове присталице одговорни за нестабилност у региону".

Број страдалих Палестинаца порастао на 370, број погинулих Израелаца већи од 600

Палестинско Министарство здравља у Гази, навело је данас на Фејсбуку да је број настрадалих Палестинаца порастао на 370, а да их је око 2.200 повријеђено.
Истовремено, број погинулих у нападима који је милитантна група Хамас извела на Израел порастао је на преко 600, саопштила је канцеларија за медије израелске владе на Фејсбуку.
Она је навела да је више од 100 особа киднаповано и више од 2.000 повријђено. 

Израелско Министарство здравља је навело раније данас да је број рањених у болницама достигао 2.048, укључујући 20 који су у критичном стању и 330 тешко рањених.

Број погинулих Израелаца већи од 600, број страдалих Палестинаца порастао на 300

Број погинулих у нападима који је милитантна група Хамас извела на Израел порастао је на преко 600, јавља "Тајмс оф Израел".

Портпарол ЗАКА, хуманитарне групе која се бави преминулима након терористичких напада, рекао је израелским медијима да је више од 600 Израелаца убијено.

Израелско Министарство здравља је навело да је број рањених у болницама достигао 2.048, укључујуćи 20 који су у критичном стању и 330 тешко рањених.

 Према посљедњим подацима милитантне групе Хамас, број настрадалих Палестинаца порастао је на 300, а скоро 2.000 их је повређено.

Све о стогодишњем сукобу на подручју Израела и Палестине

Израел: Погинуо шеф елитне јединице "Дух"

Шеф елитне мултидимензионалне јединице, познате и као јединица "Дух", пуковник Рој Леви убијен је у суботу док су се његове снаге бориле против припадника Хамаса у јужној заједници Реим, јавља "Тајмс оф Израел".

Израелске одбрамене снаге (ИДФ) су саопштиле да је Леви храбро водио свој тим и предводио борбу у кибуцу Реим, како би спасио грађане који су били опкољени у својим домовима.

У размјени ватре је убијено око 10 палестинских терориста, саопштила је ИДФ.

Хамас држи 11 држављана Тајланда, нестао један британски држављанин

Министарство спољних послова Тајланда саопштило је данас да је 11 држављана те земље узето за таоце током борби на југу Израела и вјероватно су одведени у Газу.

 „Они су невини и немају никакве везе са било каквим сукобом", рекао је тајландски премијер Срета Тависин, преноси Бангкок пост.

Како се наводи, на југу Израела налази се око 5.000 држављана Тајланда, који углавном раде као пољопривредници у кибуцима.

Израелска амбасада у Великој Британији потврдила је да је британски држављанин Џејк Марлоу нестао у Израелу након напада Хамаса, али није познато да ли је он узет као талац, преноси ББЦ.

Према ријечима његове мајке, Марлоу је радио као обезбјеђење на забави у кибуцу Реим, близу границе са Газом, када је дошло до напада у суботу ујутро

Борбе израелских војника и хамасоваца на граници са Појасом Газе

У току je оружани окршај између између израелских војника и припадника Хамаса у Кфар Ази близу границе са Појсом Газе, рекаo је портпарол Изрелсих одбрамбених снага (ИДФ)

Израелски медији наводе да се у Кфар Ази налази најмање 10 хамасоваца.

Погинуло 313 Палестинаца, готово 2.000 рањених

Министарство здравља у Појасу Газе које води Хамас саопштило је да је 313 Палестинаца убијено, а још 1.990 је рањено.

Већина њих је очигледно убијена у појасу Газе као резултат узвратних удара Израела.

Изреласка војска наврла је да је убила најмање 400 палестинских бораца у Израелу и у нападима у Гази.

Шта је либанска милитантна група Хезболах?

 

У Гази погођена кућа шефа обавештајне службе Хамаса

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су извршиле напад на кућу шефа обавијештајне службе Хамаса у Појасу Газе.

У саопштењу се иситиче каже да је Хамас кућу користио као војну инфраструктуру.

Израелска војска тренутно наставља да изводи ударе широм Газе, додаје се у саопштњу.

Палестинци ступили у Генерални штрајк

Палестинци на Западној обали ступили су у генерални штрајк због напада Израела на ту област и Појас Газе, услијед чега је страдало скоро 260 Палестинаца, а повређено је скоро 1.800, наводи палестинска новинска агенција WAFA.

На територији коју контролишу палестинске власти затворене су све компаније, универзитети и банке.

Конзул Николић: Држављанин Србије рањен у Израелу

Јуче смо имали случај да је један наш држављанин рањен у Израелу, рекао је почасни конзул Србије Александар Николић.

Срећом, ријеч је о лакшим повредама. Били смо на вези, био је смјештен у болници и већ је отпуштен, рекао је Николић.

Према његовим ријечима, данашњи лет "Ер Србије" био је пун, а за сутра и прекосутра ујутру планирани су додатни летови "Ер Србије" за Београд.

Њемачка манекенка убијена у Израелу: "Тијело јој ставили на камион и парадирали с њим"

Жена чије су тијело припадници Хамаса ставили на камион и парадили с њим је идентифицирана пише Daily Mail. Наводно се ради о њемачкој манекенки и таттоо мајсторици Шани Лаул. Њена породица препознала ју је по тетоважама и фризури.

Из Хамаса су тврди да је тијело израелске војникиње, али породица је испричала за MailOnline да је то дефинитивно Шани која је пропагирала мир и која је у Израелу била на музичком фестивалу.

Амбасада Израела у САД: Хамас киднаповао 100 цивила и војника

Израелска амбасада у САД саопштила је данас да је милитантна група Хамас киднаповала 100 цивила и војника приликом напада на Израел. У објави на друштвеној мрежи XЏ (Твитер), наведено је да је убијено више од 300 Израелаца и рањено више од 1.800 људи. Каже се да је Хамас испалио више од 5.000 ракета на Израел.

У сукобима израелских снага и Хамаса страдало више од 500 особа

У нападима милитантне палестинске групе Хамас на Израел страдало је најмање 300 особа, док је више од 1.500 повријеђено, саопштиле су локалне власти.

Са друге стране, палестинско министарство здравља саопштило је да су у нападима израелских снага на Појас Газе страдала 232 Палестинца, а рањено их је скоро 1.700.

Израелска војска гађа мете у Либану

Израелска војска (ИДФ) саопштава да изводи артиљеријске ударе на мете у Либану, након што је са територије те земље у правцу Израела испаљено више минобацачких граната.

Пројектили су пали на простор спорне Голанске висоравни, а тренутно нема информација о повређенима и о материјалној штети, преноси Тајм оф Израел. 

"ИДФ ће наставити да делује у свим регионима и у сваком тренутку како би се обезбедила сигурност израелских цивила", наводи се у саопштењу.

Израелска војска изводи ударе на циљеве Хамаса у Гази

Израелска војска саопштава да њене снаге изводе ударе на циљеве који припадају Хамасу у Појасу Газе, не износећи даље детаље, преноси Тајмс оф Израел.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана