Израелска војска ушла у централни дио Појаса Газе

Танјуг
Израелска војска ушла у централни дио Појаса Газе

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 81. дан. Начелник Генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ), генерал-потпуковник Херци Халеви изјавио је данас да би рат у Гази могао да потраје мјесецима

Француска: Забринути смо најавом Израела о интензивирању борби у Гази

Француско Министарство спољних послова саопштило је данас да је “озбиљно забринуто” најавом израелских власти о интензивирању борби у Поајсу Газе.

-Француска је озбиљно забринута најавом израелских власти о интензивирању и продужењу борби у Гази, док су систематска бомбардовања посљедњих дана поново изазвала бројне цивилне жртве. Француска снажно понавља свој позив на хитно примирје које би довело до прекида ватре - наводи се у саопштењу.

Додаје се да Израел мора да предузме конкретне мјере како би заштитио животе цивила у Гази.

-У том контексту, Француска поздравља усвајање резолуције 2720 Савјета безбједности Уједињених нација 22. децембра, у којој се посебно истиче хитност пружања веће хуманитарне помоћи цивилном становништву Газе - истиче се у саопштењу.

Из француског министарства спољних послова позивају Израел да олакша испоруку хуманитарне помоћи широм Појаса Газе и да предузме хитне мјере како би се обезбиједио сигуран и несметан приступ хуманитарне помоћи.

ДФ тврди да је оборио дрон лансиран из Јемена

Израелске оружане снаге (ИДФ) саопштиле су да је њихов борбени авион данас оборио летјелицу изнад Црвеног мора, за коју се вјерује да је дрон лансиран из Јемена.

У саопштењу се наводи да се "непријатељска ваздушна мета" кретала према Израелу, као и да је контрола ваздушног саобраћаја пратила њено кретање, преноси Тајмс оф Израел.

Јеменски Хути саопштили су раније данас да су извели напад дроном на израелски град Елијат и ракетни напад на комерцијални брод у Црвеном мору.

Хути, који контролишу већи дио Јемена, недјељама ремете свјетску трговину, нападима на бродове који пролазе кроз мореуз Баб ал Мандаб на јужном крају Црвеног мора због рата који Израел води у Појасу Газе.

Бајден и катарски шеик разговарали о Гази

Катарски емир шеик Тамим бин Хамад Ал Тани разговарао је телефоном са америчким предсједником Џозефом Бајденом о најновијим дешавањима у Гази, јавила је катарска државна новинска агенција.

Двојица лидера разговарала су и о тренутним заједничким посредничким напорима за смиривање ситуације у опкољеној палестинској енклави да би се дошло до трајног прекида ватре.

Телефонски разговор је обављен на иницијативу америчког предсједника.

Катар и Египат били су посредници између Израела и Хамаса у примирју крајем новембра, током којег је Хамас ослободио 110 заробљених жена, дјеце и странаца у замјену за 240 палестинских жена и тинејџера ослобођених из израелских затвора.

Породице талаца које држи Хамас протестују у Тел Авиву

Породице талаца које палестинска милитантна група Хамас држи у Појасу Газе организовале су вечерас протест испред сједишта израелске војске у Тел Авиву. Они протестују испред зграде у којој траје састанак високих израелских војних званичника, преноси Тајмс оф Израел.

На видео-снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се како полиција растјерује демонстранте који стоје испред конвоја у ком се налази министар за националну безбједност Итамар Бен Гвир. У нападу на Израел 7. октобра, Хамас је убио око 1.200 и отео око 240 људи.

Нема аутоматских виза за службенике УН

Израел више неће аутоматски издавати визе запосленима у УН, пошто је та организација "саучесник" у тактици Хамаса, саопштио је портпарол изреалске Владе Ејлон Леви.

Леви је рекао да ће Израел разматрати захтјеве за визе за запослене у УН од случаја до случаја, а не аутоматски.

Он је оптужио УН да заташкавају акције Хамаса и додао да свјетска организација није осудила Хамас због наводног дејствовања из болница и због крађе помоћи намијењене цивилима у Гази. Хамас је одбацио обје оптужбе.

Овај потез подиже тензије између УН и Израела, који већ дуго тврди да му свјетска организација упућује неправедне и несразмјерне критике, пренио је АП.

УН именовале координатора за испоруку хуманитарне помоћи у Газу

Бивша потпредсједница холандске владе Сигрид Каг именована је за координатора Уједињених нација за испоруке хуманитарне помоћи у Газу, саопштено је данас из УН.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш најавио је њено именовање, након што је Савјет безбједности усвојио резолуцији којом се од њега тражи да именује координатора за испоруку хуманитарне помоћи Гази.

-Она ће помагати, координисати, надгледати и верификовати пошиљке хуманитарне помоћи за Газу. Она ће такође успоставити механизам Уједињених нација за убрзање слања хуманитарне помоћи у Газу преко држава које нису учеснице сукоба - навео је Гутереш у саопштењу.

Каг, која течно говори арапски, почела је да ради за Уједињене нације 1994. године у Судану и већ је радила за Агенцију УН за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA).

Министарка трговине и развоја у холандској влади постала је 2017. године, а годину дана касније је именована за прву жену министра спољних послова те земље.

Од јануара 2022. године је била потпредсједница владе и министарка финансија, а у јулу ове године саопштила је да напушта политику због “мржње, застрашивања и пријетњи” које су, како је навела, оптерећивале њену породицу. Очекује са да позицију координатора УН за испоруку хуманитарне помоћи у Газу преузме 8. јануара 2024. године.

Више од 4.700 камиона са хуманитарном помоћи ушло у Газу у претходна два мјесеца

Организација Палестински Црвени полумјесец (ПРЦС) саопштила је данас да је у посљедња два мјесеца примила више од 4.700 камиона са хуманитарном помоћи из Египта.

-Представници ПРЦС-а примили су 4.760 камиона којим је допремана хуманитарна помоћ народу енклаве из Египта између 21. октобра и 22. децембра -  наводи се у саопштењу, преноси ТАСС. Додаје се да је хуманитарна помоћ углавном обухватала храну, лијекове и воду за пиће.

Око 3.000 возила послато је директно у ПРЦС, док је нешто више од 1.700 послато у Агенцију УН за помоћ палестинским избјеглицама (URWA). Из ПРЦС истичу да је сва помоћ прослијеђена локалним агенцијама које су је подијелиле грађанима.

Израелска војска ушла у централни дио Појаса Газе

Израелска војска објавила је данас видео-снимак на којем се види како оклопна возила те војске улазе у централни дио Појаса Газе.

-Батаљони логора у централним дијеловима Газе тренутно се суочавају са снагама израелске војске. Они ће ускоро престати да функционишу, као што су престали и други батаљони - саопштио је командант 36. дивизије Дадо Бар Калифа.

Батаљон Ал Буреј у централној Гази састоји се од око 1.000 бораца и само је један од четири батаљона палестинске милитантне групе Хамас који се налази на том подручју, преноси Тајмс.

Четири батаљона Хамаса у централној Гази, Ал Буреиј, Деир Ал Балах, Магази и Нусеират, претрпјели су одређену штету у израелским ударима, али се вјерује да у великој мјери и даље функционишу.

Командант бригаде централних логора, Ајман Нофел, убијен је у израелском нападу прошлог мјесеца.

ПА: Међународна заједница није зауставила геноцид у Гази

Министарство спољних послова Палестинске самоуправе (ПА) осудило је данас међународну заједницу што није ''зауставила геноцид у Гази''.

-Међународна заједница није успјела да заустави геноцид у Појасу Газе, и да гарантује слободу кретања грађана на (окупираној) Западној обали, што доводи у питање кредибилитет њених декларисаних ставова о свим питањима у вези са сукобом - саопштено је из министарства, преноси Ал Џазира.

У саопштењу се позивају свјетски лидери, прије свих америчка администрација, да ''хитно интервенишу'',да приморају израелску владу да заустави ''незаконите једностране мјере'' и ''зауздају израелско колонизаторско напредовање на окупираној Западној обали''.

Халеви: Рат у Гази би могао да потраје мјесецима, ИДФ циља на лидере Хамаса

Начелник Генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ), генерал-потпуковник Херци Халеви изјавио је данас да би рат у Гази могао да потраје мјесецима, јер толико, како је рекао, потребно да се ухапсе или убију највиши лидери Хамаса.

-Овај рат има критичне циљеве које није лако постићи и одвија се у сложеном окружењу. Због тога ће овај рат трајати много мјесеци, а ми ћемо дјеловати на различите начине како би се наша достигнућа одржала током времена. Доћи ћемо и до лидера Хамаса, било да је за то потребно недјељу дана или више мјесеци - рекао је Халеви.

Он је додао да је свјестан да шири дипломатски и политички контекст неће дозволити потпуни свеобухватни рат толико дуго и додао да ће се ИДФ ''прилагођавати различитим нивоима интензитета борби по потреби'', преноси ''Џерузалем пост''.

Халеви је напоменуо да ће Израелу бити потребни нови безбједносни механизми и тактике чак и након што су различити нивои борби постали мање интензивни како би се осигурала дугорочна безбједност израелских становника на југу.

Истакао је да ИДФ има оперативну контролу над сјевером Газе, истовремено признајући да ће снаге Хамаса и даље с времена на вријеме нападати из засједе.

Халеви је нагласио да ИДФ мора да појача своју доминацију у јужној Гази, где је Кан Јунис нова жаришна тачка.

Израел има три предуслова за успостављање мира са Палестинцима

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је да Израел има три предуслова за успостављање мира са Палестинцима у Појасу Газе.

"Хамас мора да буде уништен, Газа мора да буде демилитаризована и палестинско друштво мора да буде дерадикализовано", написао је Нетанијаху у ауторском тексту за Волстрит џурнал.

Он је навео да САД, Велика Британија, Француска, Њемачка "и многе друге земље подржавају намјеру Израела да уништи терористичку групу".

"Да би се постигао тај циљ, њене војне способности морају да буду демонтиране и њена политичка власт над Газом мора да се оконча", истакао је Нетанијаху.

Према његовим ријечима, уништење Хамаса је "једини пропорционални одговор" како би се спријечило понављање злочина који су почињени 7. октобра.

"То ће захтијевати успостављање привремене безбједносне зоне у Гази и инспекцијског механизма на граници између Газе и Египта који би задовољио потребе Израела и спријечио кријумчарење оружја", навео је Нетанијаху.

Додао је да је "само сан очекивање да ће палестинске власти демилитаризовати Газу".

"Палестинске власти тренутно финансирају и величају тероризам и образују палестинску дјецу да теже уништењу Израела", написао је у тексту израелски премијер.

Он је истакао да палестинско друштво мора да се "трансформише".

"Палестинско грађанско друштво треба да се трансформише тако да људи подржавају борбу против тероризма, а не да га финансирају", истакао је Нетанијаху.

Он је указао на "успјешну дерадикализацију" која се догодила у Њемачкој и Јапану послије пораза у Другом свјетском рату.

"Обје нације су данас велики савезници САД и промовишу мир, стабилност и просперитет у Европи и Азији", навео је израелски премијер.

Закључио је да "када Хамас буде уништен, Газа демилитаризована и када палестинско друштво буде започело процес дерадикализације, Газа поново може да буде изграђена, а изгледи за шири мир на Блиском истоку постаће стварност".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана