Израел и Хамас означени као починиоци ратних злочина

Срна
Foto: Агенције

ЖЕНЕВА - Израел и Хамас починили су ратне злочине у раним фазама рата у Гази, наводи се у новим извјештајима УН, уз напомену да акције Израела представљају и злочине против човјечности због огромних цивилних жртава.

Ово су налази из два паралелна извјештаја од којих је један фокусиран на нападе Хамаса 7. октобра, други на војни одговор Израела, а објавила их је Истражна комисија УН.

Израел не сарађује са овом комисијом, за коју каже да је пристрасна и антиизраелска. Комисија је објавила да Израел омета њен рад и спречава истражиоце да приступе и Израелу и окупираним палестинским територијама.

Дипломатска мисија Израела при УН у Женеви одбацила је налазе Истражне комисије УН и саопштила да су "њене акције у служби уско вођене политичке агенде против Израела".

Хамас за сада није одговорио на захтјев за коментар.

У извјештајима, који покривају сукоб до краја децембра, утврђено је да су обје стране починиле ратне злочине укључујући мучење, убиство или намјерно убиство, повреде личног достојанства и нехумано или окрутно поступање.

Израел је, истакнуто је, починио додатне ратне злочине, укључујући изгладњивање као метод ратовања и не само да није обезбиједио основне залихе попут хране, воде, склоништа и лијекова за становнике Појаса Газе, већ је "дјеловао да спријечи снабдијевање тим потрепштинама од било које друге стране". 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана