Нетанијаху: Спремни смо на продужење примирја, послије тога настављамо операцију

ГС/Агенције
Нетанијаху: Спремни смо на продужење примирја, послије тога настављамо операцију

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Трећи је дан примирја у сукобу Израела и Хамаса који је почео прије 51 дана. Послије вишесатног одлагања Хамас је ослободио и трећу групу талаца . Према договору, Израел је заузврат ослободио још 39 палестинских затвореника од којих је већина малољетна.

Бијела кућа: Бајден није за условљавање помоћи Израелу

Савјетник Беле куће за националну безбједност Џејк Саливен рекао је данас да амерички предсједник Џозеф Бајден не условљава помоћ Израелу, након позива крајње љевичарског крила Демократске странке да се услови помоћ Тел Авиву због кршења људских права, посебно на Западној обали.

-То јесте вриједно помисли, али не вјерујем да бисмо дошли до овдје гдје смо данас да смо почели са таквим приступом. Треба да радимо, једно по једно питање - одговорио је Саливен.

Како наводи Тајмс оф Израел, Саливена су новинари притисли да директно каже да ли Бајден подржава приедлог о условљавању и он је "указао да предсједник САД није за то".

-Предсједник Бајден је саслушао предлог, али је додао да је његов приступ, који је дипломатски на највишем нивоу, заправо донео резултате - рекао је Саливен, алудирајући на улазак хуманитарне помоћи у Газу, након што је Израел категорички одбијао било какву помоћ прве двије недјеље рата.

Тајмс оф Израел наводи да је Саливен поручио и да је Бајденова политика омогућила излазак хиљадама страних држављана из Појаса Газе, прву паузу у борбама и прво веће пуштање талаца.

Још једном упитан да ли би Бајден можда могао да услови помоћ Израелу у догледној будућности, Саливен је одбио да на то одговори, пише израелски лист.

Нетанијаху: Спремни смо на продужење примирја, послије тога настављамо операцију

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху саопштио је вечерас да је у телефонском разговору рекао америчком предсједнику Џоу Бајдену да је отворен за продужење примирја са Хамасом, али да је поновио да ће се, када се оно заврши, копнена операција Израелских оружаних снага (ИДФ) у Појасу Газе наставити пуном снагом.

-Довели смо кући још једну групу талаца, дјеце и жена, и дирнут сам у дубину срца, као и цијела нација, када видимо да су се породице поново спојиле - рекао је он у видео изјави.

Нетанијаху је навео да је са Бајденом разговарао о ослобађању талаца, посебно дјевојчице са америчко-израелским држављанством Абигејл Идан.

- Каква је радост видјети је са нама. Али с друге стране, каква туга што се враћа у стварност без родитеља -рекао је Нетањаху, преноси Тајмс оф Израел.

Он је истакао да се садашње четвородневно примирје може продужити како би се омогућило ослобађање више талаца "за сваки дан још 10".

- На крају споразума враћамо се пуном снагом да остваримо своје циљеве: уништимо Хамас, осигурамо да се Газа неће вратити на оно што је била и наравно да ослободимо све наше таоце. Сигуран сам да ћемо успети у овој мисији јер немамо другог избора - поручио је он.

Палестински покрет Хамас позвао је раније данас на продужење примирја са Израелом и након договорена четири дана, како би, како су навели, се повећао број ослобођених.

Лазарини: Помоћ која стиже камионима у Газу даље недовољна

Шеф Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРWА) Филип Лазарини изјавио је данас да хуманитарна помоћ која тренутно стиже у Газу "тешко да је довољна" за већу помоћ народу Газе.

Лазарини је за Си-Би-Ес рекао да је много више помоћи потребно Гази.

- Од почетка примирја, видјели смо много више камиона како улази у Газу. Рекао бих да смо првог дана имали просјек од 40 камиона, што је далеко, далеко испод хитних потреба за становнике Појаса -истакао је Лазарини.

Он је додао да је претходна два дана било између 160 и 200 камиона који су ушли из Египта преко граничног прелаза Рафа.

- И са том бројком, верујем да 200 камиона једва покрива хуманитарне потребе, уколико желимо да преокренемо ефекат који има опсада Газе. Такође, потребан нам је комерцијалан проток робе - истакао је Лазарини, пренио је Гардијан.

Хагари: Жена коју је ослободио Хамас у тешком стању

Портпарол израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари рекао је да је жена Елма Аврахам (84), коју је Хамас ослободио данас, одведена у болницу у граду Бер Шева у тешком здравственом стању.

- Елма, која се вратила из заробљеништва у тешком је стању, одмах је пребачена хеликоптером у болницу. Евакуисале су је трупе ИДФ док је још била у Гази - рекао је Хагари, преноси Тајмс оф Израел.

Он је рекао да је због "медицинских разлога" и безбједности ослобођених талаца, 13 особа испраћено из Газе у пратњи специјалних снага у близини општине Бери, у сарадњи са египатским безбjедносним властима.

Хагари је рекао и да се рат неће зауставити док се сви таоци не ослободе.

-Ово је морална обавеза сваког израелског војника и војног естаблишмента - поручио је Хагари.

Захарова: Руски држављанин ослобођен после директног договора са Хамасом

Талац са руским пасошем пуштен је на основу директног договора са Хамасом, а не у склопу договора о размјени затвореника, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

-Напори које улажу руске дипломате у контактима са Хамасом, поводом ослобађања талаца, дају резултате. Данас је особа са руским пасошем ослобођена и предата Црвеном крсту. Руске дипломате ће га посјетити што прије . навела је Захарова на Телеграму.

Према њеним ријечима, до ослобађања је дошло захваљујући "директном споразуму између руских представника и Хамаса".

-Овакви напори ће се наставити - поручила је Захарова.

Тахер ал Нуну, портпарол високог Хамасовог званичника Исмаила Ханијеа, рекао је раније за ТАСС да је Хамас ослободио руског држављанина и предао га Међународном комитету Црвеног крста.

Сијарто: Ослобођене двије мађарске дјевојчице

Хамас је данас ослободио нову групу талаца, а међу њима и два дјетета мађарског држављанства, навео је вечерас на Фејсбуку мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је додао да су са ослобађањима од суботе, сва три мађарска таоца која су била у заточеништву Хамаса, ослобођена - жена и два дјетета, пренио је МТИ.

-Хвала катарском колеги што је помогао у пуштању мађарских талаца, како је обећано раније - рекао је Сијарто.

Двије девојчице, Ела (8) и Дафна Ељаким (15) имају двојно држављанство по мајци - мађарско и израелско.

Додаје се да је њихов отац убијен када је Хамас напао јужни Израел 7. октобра.

Израелска затворска служба: Ослобођено 39 Палестинаца

Израелска затворска служба саопштила је вечерас да је ослободила 39 палестинских затвореника.

Они су пуштени у склопу договора Израела и Хамаса, пошто је претходно Хамас ослободио 14 израелских талаца и троје страних држављана из Газе.

Би-Би-Си наводи да је међу ослобођенима деветоро дјеце, као и четворогодишња америчка девојчица Абигејл Идан.

Канал 12: Маск се сутра састаје са Нетанијахуом и Херцогом

Амерички милијардер и власник платформе Икс (Твитер), кога критичари оптужују за појачавање антијеврејске мржње на његовој друштвеној мрежи, сусрешће се сутра са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и председником Израела Исаком Херцогом, пренио је израелски Канал 12.

Eрдоган и Rаиси разговарали о трајном прекиду ватре

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган и његов ирански колега Ебрахим Раиси разговарали су о корацима ка трајном прекиду ватре у Појасу Газе, саопштено је из кабинета турског предсједника.

У саопштењу се наводи да су два предсједника телефоном разговарала о илегалним нападима Израела на Појас Газе, напорима да се пружи хуманитарна помоћ Палестинцима и корацима који би могли да се предузму да би се обезбиједио трајни прекид ватре у региону.

Ердоган и Раиси сагласили су се да наставе заједничке напоре за постизање одрживог мира у региону.

Хамас спреман да продужи примирје до четири дана

 Хамас је спреман да продужи споразум о примирју са Израелом за још два до четири дана, јавио је АФП позивајући се на извор у палестинском покрету.

-Хамас је обавијестио посреднике да су покрети отпора спремни да продуже садашње примирје за два до четири дана. Отпор вјерује да је могуће обезбиједити ослобађање 20 до 40 израелских затвореника - рекао је извор.

Савјетник Бијеле куће за националну безбједност Џејк Саливан рекао је раније да је Хамасу понуђен аранжман у којем би Израел пристао да продужи примирје за сваки дан када палестински покрет пристане да ослободи 10 талаца.

Хамас ослободио четворогодишњу дјевојчицу, држављанку САД

Предсједник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да је четворогодишња дјевојчица, амерички талац, ослобођена из Газе и да се нада да ће пауза у борбама између Израела и милитантне групе Хамас да доведе до наставка размјене затвореника, јавља Ројтерс.Галант: ИДФ убио више од 100 припадника Хезболаха у сукобима на сјеверу Израела

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) убиле више од 100 припадника Хезболаха и уништиле десетине њихових посматрачких пунктова, складишта оружја и других циљева у сукобима на сјеверу Израела.

-Комбинација свих ових тактичких достигнућа ће се претворити у другачију ситуацију, која ће касније омогућити повратак становника (сјеверног Израела) под потпуно другачијим условима него када смо започели ову кампању - рекао је Галант након процјене стања на сјеверу Израела, пренео је Тајмс оф Израел.

Шукри разговарао са Блинкеном о примирју између Израела и Хамаса

Египатски министар спољних послова Самех Шукри разговарао је данас телефоном са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном о препрекама које пријете примирју Израела са Хамасом и начинима за постизање свеобухватног прекида ватре, саопштило је египатско Министарство спољних послова.

Током телефонског разговора, Шукри је нагласио потребу да се настави са примирјем док се спроводи резолуција Савјета безбједности Уједињених нација од 15. новембра којом се позива на успостављање хуманитарнних пауза које би омогућиле слање помоћи у Гази, наводи се у саопштењу Министарства, пренио је Ројтерс.

Израел и Хамас су постигли договор о четвородневном примирју током којег је предвиђена размјена 50 израелских талаца које Хамас држи у Гази за 150 Палестинаца из израелских затвора, као и значајно повећање хуманитарне помоћи за Газу.

Хамас потврдио ослобађање 17 талаца

Војно крило Хамаса "Бригаде Ал Касам" предало је Међународном комитету Црвеног крста 13 израелских талаца, три држављана Тајланда и једног грађанина Русије, према споразуму о примирју са Израелом.

-У оквиру хуманитарног примирја и као дио треће фазе размјене, предали смо Црвеном крсту 13 израелских заточеника, три тајландска и једног руског заточеника - објавио је Хамас на "Телеграму".

Хамас је претходно најавио ослобађање руског држављанина "као одговор на напоре руског предсједника Владимира Путина и као знак уважавања става Русије у подршци палестинској ствари".

Саливен: Вјерујемо да ће амерички талац бити данас ослобођен из заробљеништва

Савјетник за националну безбједност Бијеле куће Џејк Саливен рекао је да САД "имају разлог" да вјерују да ће амерички талац бити данас ослобођен из заробљеништва.

-Међутим, док не видимо таоца на безбједном, како излази из Газе и налази се са породицом, не можемо бити сигурни - рекао је Саливен за Ен-Би-Си.

Упитан да каже да ли је ријеч о четворогодишњој Евигејл Идан, он је одговорио да се САД надају да ће она бити ослобођена.

-Надамо се да ће је пустити. Одавно је било вријеме да ова дјевојчица, која је тек прославила четврти рођендан, буде пуштена. Нажалост, остала је без родитеља у овом ужасном, бруталном терористичком нападу (Хамаса) 7. октобра - истакао је Саливен, преноси Тајмс оф Израел.

У склопу договора Израела и Хамаса налазе се око 50 жена и дјеца, а међу њима и троје америчких држављана - двије жене и дјевојчица Евигејл.

Раније у току дана, Хамас је саопштио да је ослободио 13 израелских талаца, као и четворо странаца - троје тајландских и једног руског држављанина.

Хамас ослободио трећу групу талаца

Хамас је ослободио трећу групу талаца који су предати Међународном комитету Црвеног крста.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су на "Телеграму", позивајући се на информације добијене од Црвеног крста, да је тој организацији предато 14 израелских талаца и три страна таоца.

Медији наводе да је Црвени крст прихватио групу од 13 израелских талаца и пет држављана других земаља које је ослободио палестински покрет Хамас.

Хамас ослободио руског држављанина

Хамас је ослободио таоца из Газе који има руско држављанство и да га је предао Међународном Црвеном крсту, објавио је овај палестински покрет.

У саопштењу се наводи да је ово учињено као знак уважавања става Москве.

Није познато да ли је ово повезано са договором између Израела и Хамаса који је прије два дана склопљен.

Према условима четвородневног примирја, Хамас треба да ослободи 50 Израелаца, укључујући жене и дјецу, које је узео за таоце 7. октобра, а заузврат би Израел ослободио 150 палестинских затвореника, укључујући жене и тинејџере.

Сиријски медији: Израелске снаге гађале аеродром у Дамаску, погођена писта

Међународни аеродром у Дамаску погођен је у израелским ваздушним нападима, преносе сиријски медији. 

Сиријски радио Шам ФМ наводи да је, између осталог, погођена писта на аеродрому. 

Авиони који треба да слете у сиријску престоницу преусмjерени су на аеродроме у Латакији и Алепу, наводи провладин лист Ал Ватан.

Медији преносе да су погођени и „други циљеви“ у близини сиријске пријестонице, наводи Тајмс оф Израел. 

За сада нема информација о евентуалним жртвама напада. 

Израел добио списак талаца, медији: Катар каже да се ослобођа 13 жена и дјеца 

Израел је добио списак талаца који би данас, трећег дана примирја, требало да буду ослобођени, изјавио је неименовани израелски званичник. 

Како преноси Тајмс оф Израел, позивајући се на медије, Катар је наводно саопштио да ће Хамас данас ослободити још 13 жена и дјеце, који су држани 51 дан као таоци у Појасу Газе.  

У оквиру одвојеног споразума, биће ослобођено седам страних држављана, наводе медији да је речено из Дохе.  

Заузврат, Израел ће ослободити 39 палестинских затвореника. 

Кабинет премијера Бењамина Нетанијахуа је у међувремену саопштио да је Израел о списку, који је предао Катар са именима особа које би требало да буду ослобођене, обавјестио њихове породице, преноси Тајмс оф Израел. 

Данас је трећи дан четвородневног примирја између Израела и Хамаса, за које је Катар раније изразио наду да ће бити продужено. 

У другом кругу размјене заробљеника, Хамас је, послије вишесатног одлагања, ослободио 13 Израелаца и четири држављана Тајланда. 

Четворица команданата Хамаса убијена у Појасу Газу

Војно крило Хамаса саопштило је да су четворица њених команданта убијена у Појасу Газу, међу којима је и командант бригаде Сјеверне Газе, Ахмад ел Гандур.

Израелски генерал: После примирја, одлучно се враћамо борби против Хамаса

Начелник Генералштаба израелске војске, генерал потпуковник Херци Халеви, поручио је да ће се војска одлучно вратити борби против Хамаса када се оконча примирје у Појасу Газе и остварити циљ, што је, како је навео, уништење тог палестинског покрета.

„Израелски војници се жестоко боре да заштите животе наших људи, истовремено подржавајући вредности Израелских одбрамбених снага. Створили смо услове за ослобађање прве групе дјеце и мајки талаца током ове паузе у борбама“, навео је Халеви у поруци војницима.

Бригаде ирачког Хезболаха се придружиле примирју, смањују и нападе на снаге САД 

Бригаде ирачког Хезболаха, које делују одвојено од либанског Хезболаха, саопштиле су данас да су се придружиле примирју Израела и Хамаса и најавиле да ће, док траје прекид ватре, обуставити нападе на Израел. 

Бригаде ирачког Хезболаха најавиле су и „смањење темпа ескалације напада“ на америчке снаге у Ираку и Сирији, преноси Тајмс оф Израел.  

Иран и паравојне групе које ова земља подржава извели су најмање 73 напада на америчке и коалиционе базе у Ираку и Сирији од 17. октобра, наводи Си-Ен-Ен.  

Бригаде Хезболаха, шиитска паравојна организација коју директно контролише ирански Корпус чувара Исламске револуције (ИРГЦ), једна је од неколико ирачких шиитских група које су присутне у југозападној Сирији и јужном Либану, а које су наводно изводиле нападе након 7. октобра, заједно са Хамасом и либанским Хезболахом.  

Либански Хезболах раније је саопштио да ће поштовати привремено примирје.  

Хамас припрема ослобађање треће групе талаца 

Милитанти Хамаса током дана би требало да ослободе трећу групу израелских талаца у замјену за палестинске затворенике, објавио је израелски сајт „Инет“. 

Хамас је доставио је Израелу списак од 13 талаца које намјерава да ослободи у оквиру билатералног споразума о примирју, пренио је сајт „Инет“ позивајући се на израелске званичнике. 

Војно крило исламистичког покрета у Гази саопштило је у међувремену да су током израелске офанзиве убијени један од највиших команданата Хамаса и још три лидера високог ранга, наводи АФП. 

Четвородневни споразум о примирју потписан је у петак, 24. новембра. 

Израел добио списак талаца који би данас требало да буду ослобођени

Израел је добио списак талаца који би данас требало да буду ослобођени, изјавио је неименовани израелски званичник.

Кабинет премијера Нетанијахуа је у међувремену саопштио да је Израел о списку, који је предао Катар са именима особа које би требало да буду ослобођене, обавијестио њихове породице, преноси Тајмс оф Израел.

Данас је трећи дан четвородневног примирја, за које је Катар раније изразио наду да ће бити продужено ослобађањем додатног броја отетих које држи Хамас.

Хамас ослободио 13 Израелаца и четворо Тајланђана, Израел пустио 39 Палестинаца

У другом кругу размјене заробљеника између Хамаса и Израела, палестинска екстремистичка организација ослободила је 13 Израелаца и четири држављана Тајланда који су данас стигли у Израел, а израелске власти су ослободиле 39 палестинских затвореника, укључујући шест жена, пренијели су свјетски медији.

Договор о размени заробљеника постигнут уз посредовање Катара и Египта на кратко је био угрожен због споре испоруке хуманитарне помоћи у Појас Газе, што је разоткрило колико је осјетљиво спровођење договорене размене 50 заробљеника које држи Хамас и 150 Палестинаца које у затворима држи Израел, преноси Ројтерс.

Шест од 13 ослобођених Израелаца биле су жене, а седам дјеца и тинејџери, саопштиле су израелске власти.

Према писању палестинске новинске агенције ВАФА, 39 Палестинаца ослобођено је из два израелска затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана