Израел би омогућио егзил лидеру Хамаса у замјену за ослобађање свих талаца

ГС
Израел би омогућио егзил лидеру Хамаса у замјену за ослобађање свих талаца

ВАШИНГТОН - Израел је отворен за могућност да допусти Јахји Синвару, лидеру Хамаса и "мозгу" напада те палестинске милитантне групе на Израел 7. октобра да оде у изгнанство, у замјену за ослобађање свих талаца и окончање Хамасовог управљања Газом, преноси НБЦ.

Позивајући се на шест "израелских званичника и виших савјетника", НБЦ каже да се о плану разговара од новембра.
    
"Не смета нам да (Синвар) оде као што је Арафат напустио Либан. Ми ћемо дозволити да се то догоди ако сви таоци буду ослобођени", каже за НБЦ виши сајветник премијера Бењамина Нетанијахуа, мислећи на то да је лидеру Палестинске ослободлилачке организације (ПЛО) Јасеру Арафату било дозвољено да исплови из Бејрута за Тунис 1982.
    
Израел је претходно обећао да ће све вође Хамаса у Појасу Газе бити убијене или заробљене.
    
Званичници Тел Авива су наводно рекли америчким преговарачима у Паризу прошле недјеље да имају листу шест лидера Хамаса, укључујући Синвара и високог војног званичника Мохамеда Деифа, који желе да изађу из Газе. 
    
НБЦ тврди да план никада није стигао до Хамаса, јер је та милитантна организација већ рекла да неће прихватити егзил.
    
Раније данас, израелски премијер Бењамин Нетанијаху одбацио је предлог Хамаса за прекид ватре, а нова рунда преговора могла би да се одржи данас, јавља ББЦ.
    
Нетањаху је на конференцији за штампу рекао да преговори са Хамасом "не воде никуда", а услове које је та милитантна палестинска организација поставила у свом предлогу описао је као "бизарне".
    
Високи званичник Хамаса, Сами Абу Зухри, рекао је новинској агенцији Ројтерс да су Нетанијахуове изјаве "форма политичке бравуре" које показују да он намерава да настави сукоб у региону.
    
Египатски званични извор рекао је за ББЦ да се очекује да нова рунда преговора, уз посредовање Египта и Катара, буде одржана данас у Каиру.
    
Египат је позвао све стране да покажу неопходну флексибилност за постизање мирног споразума, рекао је извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана