ИДФ: Убијен начелник Хамаса у Кан Јунису у Појасу Газе

ГС/Агенцие
ИДФ: Убијен начелник Хамаса у Кан Јунису у Појасу Газе

ТЕЛ АВИВ - Деветнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса.

Израелска војска (ИДФ) саопштиа је данас да је убила начелника Хамаса за Северни сектор у Кан Јунису, Хасана ел Абдулаха. 

ИДФ наводи да је ваздушни нападна Појас Газе изведен након обавештајних информација о локацији на којој се Ел Абдулах налазио, а које су прикупиле безбедносна агенција Шин Бет и Управа за војну обавештајну службу, преноси Тајмс оф Израел.

Каже се да је у данашњим ваздушним нападима убијено још неколико припадника Хамаса, као и да је уништено неколико објеката које припадају тој милитантној групи у Појасу Газе.

Борељ подржао Гутереша

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изразио је подршку напорима генералног секретара УН Антонија Гутереша за постизање мира на Блиском истоку након што је Израел критиковао његове изјаве.

„У потпуности подржавамо рад генералног секретара и особља УН на постизању мира и помоћи људима на Блиском истоку и широм свијета", написао је Борељ на мрежи Икс.

Према његовом мишљењу, Гутерешове ријечи су погрешно протумачене. Борељ је подсјетио да је генерални секретар УН безусловно осудио дејства Хамаса у Израелу 7. октобра, али и напоменуо да су животи свих цивила вриједни, а међународно хуманитарно право важи за све.

Ердоган: Шта је потребно да се деси у Гази, па да Запад позове на прекид ватре

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган запитао се „шта је још потребно да се деси у Гази па да Запад позове на прекид ватре".

Ердоган је додао да „Западне земље дају безусловну подршку израелским нападима, умјесто да позову на уздржаност",

„Израелски напади на Газу превазишли су самоодбрану", рекао је Ердоган и навео да „нико не треба да очекује како ће Турска прећутати насиље у Гази, гдје је убијено више од 7.000 Палестинаца".

Међу 7.000 убијених становника Појаса Газе у израелском бомбардовању је 2.900 дјеце и 1.709 жена, док се 1.650 људи и даље води као нестало, наводи министарство здравља Газе.

Египат припрема три пољске болнице и тријажне шаторе у близини границе са Појасом Газе

Египат припрема три пољске болнице и тријажне шаторе у близини границе са Појасом Газе за случај могућег допремања рањених Палестинаца, објавио је Вол стрит џурнал, позивајући се на изворе из египатске власти.

Такође, према истом извору, Египат је спремио додатне безбедносне кордоне за постојећу тампон зону код границе.

Египатски званичници разматрали су и ограничење броја Палестинаца које би Египат могао да прими на 100.000 како би власти могле да их смјесте, наводи тај извор.

Девет арапских држава осудило циљање цивила у Гази

Министри спољних послова Уједињених Арапских Емирата, Јордана, Бахреина, Саудијске Арабије, Омана, Катара, Кувајта, Египта и Марока осудили су циљање цивила и кршење међународног права у Гази коју бомбардује Израел, пренио је Ројтерс.

У заједничком саопштењу наводи се да право на самоодбрану не оправдава кршење закона и занемаривање права Палестинаца.

Осим тога, додаје се да су осудили и присилно расељавање и колективно кажњавање у Гази.

Сирене у Ашкелону, Ашдоду и Нетивоту

Огласиле су се сирене за ваздушну опасност у Ашкелону, Ашдоду и Нетивоту, преноси Тајмс ов Израел.

Ашкелон, који се налази на југу Израела, био је један од првих погођених градова на почетку сукоба.
У Газу ушло 12 камиона са хуманитарном помоћи

Израел: Највећа копнени упад у Газу до сада, војска се након акције повукла

Копнене снаге израелске војске извеле су данас ограничену операцију у сјеверном дијелу Појаса Газе, у којој су напале више мета Хамаса прије него што су се повукле, наводи војска у саопштењу.

На снимку ноћне акције, који је објавила војска, види се како оклопна возила пролазе кроз пјешчану граничну зону.

Израелски војни радио описао је акцију као највећи упад у тренутном сукобу Израела са милитантима Хамаса у Појасу Газе.

У саопштењу војске наводи се да је упад изведен као "припрема за наредне фазе борбе", што можда указује на инвазију великих размјера, којом је Израел запријетио као средством за уништење Хамаса, преноси Ројтерс.

-Војници су након тога напустили то подручје и вратили се на територију Израела -додаје се у војном саопштењу.

Израел је у недјељу започео ограничене копнене операције, у тренутку када је рат против Хамаса у Појасу Газе, изазван прекограничним упадом палестинских милитаната 7. октобра, ушао у трећу недјељу.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да је Израел спреман за копнену операцију, али није открио када ће се и како она десити.

Агенција УН: Пренатрпаност у склоништима ограничава приступ основној помоћи

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања (OCHA) упозорила је данас да претрпаност склоништа Агенције УН за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA) у Гази "озбиљно ограничава приступ основној помоћи и основним услугама, повећава ризике по здравље и заштиту и негативно утиче на ментално здравље".

OCHA наводи да је број расељених у склоништима UNRWA достигао скоро 629.000, од укупно 1,4 милиона људи, колико их је расељено од 7. октобра, када је палестинска милитантна група Хамас напала Израел, а Израел жестоко одговорио, пренио је CNN.

Израел: Више од половине талаца које држи Хамас су странци

Више од половине од око 220 талаца, које држи палестинска група Хамас, има страно држављанство и потиче из 25 различитих земаља, саопштила је израелска влада.

Међу њима су чак 54 држављанина Тајланда.

Влада је такође рекла да је потврђено да је 328 особа из 40 земаља погинуло или нестало након напада Хамаса на јужни Израел 7. октобра.

Како се процјењује, у том нападу је укупно убијено око 1.400 људи. Израел је саопштио да 138 талаца има стране пасоше, од којих многи имају двојно држављанство.

Бајден: Након рата у Гази мора бити формирана држава Палестина

Амерички предсједник Џо Баден изјавио је у сриједу да рјешење о двије државе мора услиједити након рата између Израела и Хамаса у Гази, без враћања на статус кво који је постојао прије напада 7. октобра.

Путин: Сукоб Израела и Хамаса могао би да се прошири изван Блиског истока

Предсједник Русије Владимир Путин упозорио је да би се сукоб Израела са Хамасом могао проширити далеко изван Блиског истока и рекао да је погрешно што се невине жене, дјеца и старији у Појасу Гази кажњавају за злочине других људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана