Излазне анкете: Реформистички блок води на изборима у Бугарској

Танјуг
Излазне анкете: Реформистички блок води на изборима у Бугарској

СОФИЈА- Про-западни реформистички блок који чине партије Настављамо промjене (ПП) и Демократска Бугарска (ДБ) освојио је највише гласова на данашњим приєевременим парламентарним изборима, са око 25,3 одсто гласова, показале су излазне анкете агенције Галуп.

Блок десног центра ГЕРБ бившег премијера Бојка Борисова је на другом мєесту са око 24,7 одсто гласова на петим парламентарним изборима у двиєе године, пренио је Ројтерс.

Британска новинска агенција додаје да се очекује да ће реформистички блок имати потешкоћа да пронађе коалиционе партнере, посебно због њихове дубоке антипатије према Борисову, кога оптужују за укорєењавање корупције у земљи током његове деценијске владавине која се завршила у априлу 2021. године.

До 16 часова гласало 27 одсто БугараИзлазност до 16 часова била је 27,27 одсто, саопштила је портпаролка Централне изборне комисије Росица Матева.

Најнижа излазност била је у Сливену, на југоистоку Бугарске - 21,99 одсто, док је највећа била у софијској 23. изборној јединици - 34,59 одсто, пренијела је бугарска агенција БТА.

Излазност на прошлим парламентарним изборима у октобру 2022. године у 16 била је 25,58 одсто.

Према анкетама, главни конкуренти за формирање владе су, с једне стране коалиција странака десног центра ГЕРБ дугогодишњег премијера Бојка Борисова (63) и партнера из Уније демократских снага (СДС), и с друге стране, новоуспостављена коалиција прозападне оријентације коју чине странка Настављамо промене (ПП) и реформистичка партија Демократска Бугарска (ДБ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана