Изборна трка у САД почиње кокусима републиканаца у Ајови

Танјуг
Изборна трка у САД почиње кокусима републиканаца у Ајови

ВАШИНГТОН- Трка за предсjедничке изборе у САД ове године званично креће данас када ће почети унутарстраначки избори у Републиканској партији - кокусима у америчкој држави Ајови.

Гласачи у тој држави бираће председничког кандидата републиканаца према правилима која се ове године разликују у односу на претходна гласања, објавио је Глас Америке.

Кокуси су први корак у вишемjесечном одабиру делегата за завршну конвенцију странке у јулу ове године на којој ће бити изабрани кандидати републиканаца за предсjедника и потпредсjедника.

Кокусе организује политичка странка, а и Демократска и Републиканска странка ће ове године одржати данас кокусе у Ајови.

Демократски кокуси биће одржани само да би формално почео избор делегата за завршну конвенцију која ће бити одржана на љето.

За разлику од републиканаца, демократе ће за своје кандитате у Ајови гласати поштом и ти резултати се неће знати до марта.

За демократе кокуси свакако неће имати утицај на предсједничку трку, јер актуелни амерички предсједник Џозеф Бајден нема озбиљне противкандидате у странци, док ће код републиканаца бити другачије: бирачи ће први пут показати ко је њихов фаворит, а у односу на број гласова сваки кандидат ће добити и одређени број делегата за завршну конвенцију, напомиње Глас Америке.

Из Ајове укупно долази 40 делегата и то је само један мали дио, односно 1,6 одсто од укупног броја републиканских делегата широм САД.

Двије су тачке на дневном реду на републиканским кокусима: избор предсједничког кандидата и избор делегата за завршну конвенцију.

Учесници посланичког клуба у Ајови окупиће се вечерас у више од 1.500 школа, цркава и друштвених центара да би расправљали о опцијама, у неким случајевима сатима, пре него што тајно гласају, јавио је АП.

Агенција наводи да је фаворит за кандидата за републиканску председничку номинацију бивши амерички предсједник Доналд Трамп, док се гувернер Флориде Рон Десантис бори у трци за друго мјесто.

Бивша амбасадорка Уједињених нација Ники Хејли, једина жена у трци, главни је конкурент Десантису.

Послије Ајове, републикански предизбори биће одржани у Њу Хемпширу, Невади и Јужној Каролини у наредним седмицама прије него што буду одржани у другим америчким савезним државама овога прољећа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана