Избори у сијенци сукоба, четворо мртвих у Турској, десетине повређених

Агенције
Избори у сијенци сукоба, четворо мртвих у Турској, десетине повређених

Анкара - У сукобима на локалним у Турској погинуле су још двије особе, чиме је број страдалих повећан на четири, јавила је Анадолија.

До нова два смртна случаја дошло је у провинцији Газијантеп на југу Турске, гдје су присталице два ривалска кандидата на локалним изборима узајамно отвориле ватру.

У том инциденту двије особе су рањене, наводи Асошиејтед прес.

Раније, у провинцији Малатија су погинула два припадника мале опозиционе Партије среће која нагиње исламизму.

Њен лидер Темел Карамолаоглу рекао је да је рођак кандидата владајуће Партије правде и развоја пуцао на партијског волонтера и посматрача на бирачком мјесту.

До смртног исхода није дошло због “обичног анимозитета”, навео је Карамолаоглу на Твитеру, већ када су жртве покушале да обезбједе поштовање изборних процедура.

Више десетина људи повређено је у тучама повезаним с локалним изборима у неколико турских провинција, јавила је Анадолија.

Најмање 21 особа повређена је у провинцији Дијарбакир, најмање девет у провинцији Мардин, док је у провинцији Санлиурфа лакше повређено 12 особа.

У једном истанбулском дистрикту двије особе су повређене у тучи рођака кандидата за положаје у тој области. Тачни узроци сукоба за сада нису понати.

Атмосфера у предизборној кампањи је била усијана.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган и други званичници користили су непријатељску реторику против опозиционих кандидата.

Данашњи избори су први тест за Ердогана од његовог реизбора на мјесто предсједника у јуну прошле године.

Више од 57 милиона људи бирало је данас градоначелнике 30 великих градова, као и главних градова 51 провинције и 922 округа. Бирани су и представници локалних скупштина и управа округа и села.

Партија правде и развоја (АКП) турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана води на локалним изборима са 48 одсто гласова, јавио је турски јавни сервис након пребројаних око 28 процената гласачких листића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана