Избори у Финској: Лидер опозиционих десничара прогласио побједу

Танјуг
Избори у Финској: Лидер опозиционих десничара прогласио побједу

ХЕЛСИНКИ - Лидер финске опозиционе десничарске Националне коалиције (НЦП) Петери Орпо прогласио је побједу на данас одржаним парламентарним изборима.

“Добили смо највише мандата”, рекао је Орпо, пренио је Ројтерс.

На основу 93,4 одсто пребројаних гласова, његова партија ће добити највише мјеста у парламенту, 48 од 200, пошто је добила 20,5 одсто гласова, показали су подаци изборне комисије Министарства правде.

Према нешто раније објављеним пројекцијама финског јавног сервиса “Иле”, НПЦ-у би припало 48 од 200 мјеста у парламенту, Партији Финаца 46, док социјалдемократама премијерке Сане Марин 43.

Лидер партије или групе која добије највише гласова има право да први окупи парламентарну већину, што значи да би лако могло да се деси да је вријеме премијерке Сане Марин засад прошло.

Орпо је рекао да ће разговарати са свим групама које су ушле у парламент како би добио већину и формирао владу, док је Марин рекла да би њене социјалдемократе могле да владају са НЦП-ом, али да неће сигурно ући у владу са Партијом Финаца.

Марин је назвала Партију Финаца “нескривено расистичком” током дебате у јануару, што је ова националистичка странка одбацила.

Главни циљ Партије Финаца је да смање, како је лидерка Рика Пура назвала, “штетне имиграције” из земаља у развоју које не припадају Европској унији. Такође, она позива на политику штедње како би се обуздао дефицит, што је став који дијели са НЦП.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана