Избори у двије њемачке покрајине, ултра-десница са великим изгледима за побједу

Танјуг
Избори у двије њемачке покрајине, ултра-десница са великим изгледима за побједу

БЕРЛИН - Грађани двије покрајине на истоку Њемачке, Тирингије и Саксоније, данас излазе на изборе, а према медијским прогнозама екстремно десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) је на путу да однесе убједљиву побједу.

Како наводи британска агенција Ројтерс, очекује се да ће коалиција окупљена око њемачког канцелара Олафа Шолца по свему судећи доживјети тежак пораз само годину дана уочи савезних избора.

Алтернатива за Њемачку тренутно води у анкетама са 30 одсто у Тирингији и у тијесној је трци са конзервативцима - Хришћанско-демократском унијом (ЦДУ) у Саксонији са 30 према 32 одсто.

У случају да АфД побиједи, био би то први пут од Другог свјетског рата да екстремно десничарска странка има највише мјеста у њемачком покрајинском парламенту.

Међутим, ова странка која постоји већ 11 година тешко да би могла да формира покрајинску владу чак и ако успије да однесе изборну побједу будући да у анкетама нема већину, а друге странке одбијају сарадњу са њом.

Поред тога, добар изборни резултат АфД и још једне популистичке странке, недавно формираног Савеза Саре Вагенкнехт (BSW), бивше комунисткиње, додатно би отежао формирање коалиције.

Међутим, обе странке су против миграције, евроскептичне су, пријатељски настројене према Русији и посебно су јаке у бившем комунистичком источном дијелу Немачке гдје су бриге о кризи трошкова живота, рату у Украјини и имиграцији дубоко укоријењене.

Странке које тренутно на челу с премијером Михаелом Кречемером (ЦДУ) чине коалициону владу - Социјалдемократска странка Немачке (СПД) и Зелени, подржава по шест одсто бирача.

Истраживање показује да новооснована BSW може да рачуна на подршку од око 12 одсто, док странка Љевица, некада једна од најјачих снага на истоку земље, са четири одсто овај пут не би прешла изборни праг.

Како је раније пренио Дојче веле, ако се након избора задрже ове вриједности, на власти би могла остати садашња коалиција, а тијесна већина би била могућа и за коалицију ЦДУ и BSW.

Смртоносни напад повезан са Исламском државом који се догодио прије 10 дана појачао је забринутост због имиграције и критике на рачун поступања владе канцелара Олафа Шолца по овом питању.

-Наше слободе се све више ограничавају јер се у земљу примају људи који се не уклапају -  поручио је у четвртак лидер АфД у Тирингији, Бјорн Хеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана