Избори у Чешкој: У другом кругу генерал Павел против милијардера Бабиша

ГС
Избори у Чешкој: У другом кругу генерал Павел против милијардера Бабиша

ПРАГ - Пензионисани генерал Петр Павел освојио је тјесну побједу над милијардером, бившим премијером, Андрејем Бабишом у првом кругу предсједничких избора у Чешкој. Други круг биће одржан за двије недјеље.

У Чешкој је завршено дводневно гласање за предсједника. Осам милиона грађана бирало је четвртог шефа државе, који ће замијенити Милоша Земана када средином марта оде у пензију.

Резултати 99,99 одсто пребројаних гласова предсједничких избора у Чешкој показали су да је Павел побиједио са 35,39 процената, испред Бабиша са 35 одсто освојених гласова, пренио је Ројтерс.

Павел је назвао Бабиша популистом и пријетњом.

-Опасност је да бисмо почели да клизимо не само ка популизму, већ и да почнемо да скрећемо са курса који смо слиједили посљедњих 30 година, јасно продемократски, прозападни, проевропски -рекао је Павел након што су били познати дјелимични резултати избора.

Бабиш је обећао да ће извршити притисак на владу да пружи већу помоћ домаћинствима.

-Павел би само извршавао вољу владе - рекао је Бабиш после гласања и истакао да та асоцијална влада жели само да грађанима подигне порезе.

Истраживања јавног мњења дају Павелу предност у односу на Бабиша у другом кругу јер ће он вјероватно привући више људи који су у првом кругу гласали за шест кандидата који су изгубили трку за предсједника.

Треће мјесто у првом кругу предсједничких избора освојила је професорка економије Дануше Нерудова са 13,9 одсто гласова, преноси РТС.

Она је признала пораз и честитала Павелу, рекавши да ће се састати са њим како би му пружила подршку.

-Овдје је и даље једно велико зло, а зове се Андреј Бабиш - казала је она присталицама и новинарима.

Предсједник у Чешкој нема извршну власт, али има значајна овлашћења у именовању премијера, гувернера централне банке и изношењу приједлога за именовање судија Уставног суда.

Он, такође, има ограничену моћ када је реч о спољним пословима земље и обавља функцију врховног команданта војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана