Из заробљеништва у Украјини ослобођено 90 руских војника

ГС/Агенције
Из заробљеништва у Украјини ослобођено 90 руских војника

МОСКВА, КИЈЕВ-Широм Украјине огласиле су се сирене за ваздушну опасност, јавља Гардијан. Предсједник Украјине Володимир Зеленски смијенио је замјеника шефа Украјинске службе безбједности (СБУ) Олександра Јакушева, наводи се у предсједничком указу.

Из заробљеништва у Украјини ослобођено 90 руских војника

  Из украјинског заробљеништва пуштено је данас 90 руских војника, саопштило је руско Министарство одбране, преноси РИА новости.

„Данас је, као резултат преговарачког процеса, са територије под контролом кијевског режима враћено 90 руских војника, који су у заточеништву били у животној опасности", наводи се у саопштењу.

Авиони војно-транспортне авијације испоручиће ослобођене војнике у Москву на лијечење и рехабилитацију.

Свим војним лицима пружена је неопходна медицинска и психолошка помоћ.

Шојгу: Расте број губитака у редовима украјинске војске

Појачана испорука оружја Кијеву не води ка успјеху украјинских снага на бојном пољу, јер расте број губитака у редовима Оружаних снага Украјине, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

-Подршка коју кијевске власти добијају од чланица НАТО-а не води ка успјеху украјинских снага на бојном пољу. Баш супротно, примјетно је повећање губитака међу војницима Оружаних снага Украјине - рекао је Шојгу на састанку са највишим званичницима војске.

Он је додао да су губици у украјинској војсци само у фебруару повећани за више од 40 одсто на мјесечном нивоу и да су премашили 11.000.

Кијев: Бахмут током ноћи нападнут више од 50 пута

Генералштаб оружаних снага Украјине тврди да су руске снаге током ноће извеле 50 ваздушних и пет ракетних напада, док су украјинске снаге одбиле њих 37.

У најновијем извјештају се каже и да су украјинске снаге извеле 15 ваздушних напада на руске снаге, те да је оборен руски Су-25, девет дронова иранске производње, као и осам других дронова.

Зеленски смиjенио замјеника шефа тајне службе

Предсједник Украјине Володимир Зеленски смијенио је замјеника шефа Украјинске службе безбједности (СБУ) Олександра Јакушева, наводи се у предсједничком указу.

Осим њега, смијењен је и шеф Одјељења за економску подршку Олександр Провоторов, шеф Одјељења за заштиту државних тајни Игор Носко, шеф СБУ за област Запорожје Борис Безруки и шеф СБУ за област Суми Едуард Федоров, пренио је Кијев индепендент.

Зеленски је већ поставио људе на двије од четири позиције које су биле упражњене.

Званичник НАТО: Русија у Бахмуту изгубила пет пута више војника од Украјине

Обавјештајна служба НАТО процјењује да је на сваког убијеног украјинског војника у одбрани Бахмута, града на истоку Украјине, Русија изгубила најмање пет, рекао је војни званичник Сјеверноатланске алијансе за CNN.

Он је указао да је однос пет према један базиран на процјени обавјештајне службе.

Званичник је говорио за Си-Ен-Ен под условом да остане анониман, јер му није дозвољено да прича о обавјештајним подацима.

Он је додао да је, упркос таквом односу изгубљених војника, Украјина  претрпела значајне губитке у одбрани града.

Украјински званичници су неколико пута рекли да су нанели тешке губитке Русији која покушава да заузме Бахмут.

Амерички Институт за проучавање рата саопштио је да су руски напори да се освоји Бахмут значајно погоршали способност Москве за додатне офанзиве.

-Руска војска ће се вјероватно мучити да одржи неку накнадну офанзивну операцију наредних мјесеци, што ће Украјини дати шансу да преузме иницијативу у рату - наводи се у саопштењу Института.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана