Из свијета, ЕУ и УН стижу реаговања на Хамасове нападе на Израел

ГС
Foto: АП

АНКАРА - Свјетски лидери, Европска унија и Уједињене нације реаговали су данас на нападе палестинске екстремистичке организације Хамас на Израел а у њиховим саопштењима истичу се осуде напада, позиви на уздржаност и избјегавање цивилних жртава.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган данас је позвао Израелце и Палестинце да покажу уздржаност како не би погоршали ситуацију. 

"Позивамо све стране да се уздрже од агресивних акција", рекао је Ердоган на конгресу своје владајуће партије АК у Анкари, преноси Ројтерс.

Русија је позвала Израел и Палестину да прекину ватру и врате се за преговарачки сто, изјавио је за "Спутњик" замјеник руског министра спољних послова Михаил Богданов.

Богданов је рекао да руска страна сматра да је тренутна ескалација веома опасан повратак дуготрајног сукоба.

"Са свима смо у контакту, позивамо их да прекину ватру и врате се за преговарачки сто. Колико су пријемчиви на наше апеле? Па, ми смо за то да се сва питања рјешавају мирним путем на основу обостраних интереса", рекао је Богданов.

Он је додао да је Русија тренутно у контакту са Израелом, Палестином, Египтом и другим арапским земљама ради деескалације ситуације.

"Са свима смо у контакту. Молимо их да што прије престану. Има много жртава, разарања и повријеђених. Потребно је што прије све ово прекинути и сјести за преговарачки сто, посебно пошто је међународно-правна основа позната - мора постојати фер, свеобухватно рјешење сукоба. Наша позиција се није промијенила", рекао је Богданов. 

Француски предсједник Емануел Макрон такође је реаговао на најновију кризу и оштро осудио терористичке нападе на Израел.

"Изражавам пуну солидарност са жртвама и њиховим породицама", навео је он на платформи X (Твитер).

Огласио се и вршилац дужности шпанског министра спољних послова Хосе Мануел Албарес који је такође осудио нападе из Газе уперене против Израела.

"Оштро осуђујемо веома озбиљне терористичке нападе из Газе усмерене на Израел", навео је Албарес на друштвеној мрежи X.

Портпарол Савјета за националну безбједност Бијеле куће изјавио је да САД "недвосмислено осуђују" нападе палестинске исламистичке групе Хамас на израелске цивиле.

Он је додао да САД чврсто стоје уз владу и народ Израела, преноси Ројтерс.

Цитирајући саопштење портпарола, америчка тв мрежа је навела да је савјетник Бијеле куће за националну безбједност Џејк Саливен разговарао са својим израелским колегом Тзачи Ханегбијем, као и да ће остати у блиској комуникацији.

Подсјетимо, званичници ЕУ и Велике Британије раније данас су осудили напад Хамаса на Израел.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, такође је раније данас осудио нападе Хамаса на цивилна насеља у Израелу.

Предсједник Србије Александар Вучић осудио је данас изненаде терористичке нападе на Израел, наводећи да је, како је рекао, данас више него икад потребно да Израелци и Палестинци заједнички стану на пут насиљу.

"Осуђујемо ужасне нападе на Израел. Јеврејски народ је кроз историју преживео велику патњу и зато Израел заслужује миран и безбедан живот. Данас, више него икада пре, свету је потребно да Израелци и Палестинци заједнички стану на пут насиљу", написао је Вучић на свом профилу на Твитеру.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је данас снажно осудио Хамасов напад на Израел. 

"Ти терористички напади на цивиле шокантни су и неприхватљиви", објавио је Пленковић на друштвеној мрежи X. 

"Хрватска је у овом тешком тренутку солидарна с Израелом и његовим народом", нагласио је.

Савјетник иранског врховног вође Алија Хамнеија, Рахим Сафави, честитао је, међутим, палестинским борцима због тога што су покренули највећи напад на Израел у посљедњих више година.

"Ми ћемо бити уз палестинске борце све до ослобођења Палестине и Јерусалима", цитирала је Сафавија полузванична иранска агенција ИСНА.

Министарство спољних послова Саудијске Арабије позвало је на "хитан престанак насиља између Израелаца и Палестинаца", пренијела је тамошња државна агенција.

"Пратимо догађаје без преседана између одређених палестинских снага и израелских окупационих снага које су довеле до високог нивоа насиља на више фронтова", наводи се у саопштењу.

Најмање 40 Израелаца убијено је, а најмање 740 је повријеђено од почетка јутрошњег масовног напада палестинске милитантне организације Хамас на Израел,

У изненадном нападу палестинска група Хамас јутрос је испалила велики број ракета из Појаса Газе на више израелских градова. 

Припадници Хамаса такође су се инфилтрирали у насеља на југу Израела, уз појас Газе, за чиме су услиједили напади израелске војске на Газу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана