Из шина искочило и потом се запалило 29 вагона са опасним материјалом

Танјуг
Из шина искочило и потом се запалило 29 вагона са опасним материјалом

ФАРГО- Вагони са опасним материјалом искочили су из шина и запалили се данас у удаљеној области америчке савезне државе Сjеверна Дакота, али званичници су навели да нико није повријеђен и да је пријетња онима који живе у близини изгледа минимална.

Директор за управљање ванредним ситуацијама у округу Фостер Ендрју Киркинг рекао је да је 29 вагона канадске жељезничке компаније CPKP искочило из шина у области окруженој пољопривредним земљиштем које се налази око 225 километара сјеверозападно од највећег града Сјеверне Дакоте, Фарга, пренио је АП.

Менаџер програма за истраживање изливања у Одјељењу за квалитет животне средине Северне Дакоте Бил Суз рекао је да су вагони превозили дехидрирани амонијак, сумпор и метанол.

-За сада, званичници не планирају да евакуишу оближње становнике, али би се то могло промијенити ако се вјетар промијени - рекао је Суз.

Највећи ризик представљао је амонијак, али је вјетар однио дим из оближњег Бордулка, који има око 20 становника.

Изложеност високим концентрацијама амонијака у ваздуху може изазвати опекотине очију, носа, грла и респираторног тракта, а може довести и до сљепила, оштећења плућа или смрти, наводе здравствени званичници. Изложеност мањим количинама може довести до кашља и иритације носа и грла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана