Из Русије негодују: НАТО јача присуство на нашим границама

Срна
Из Русије негодују: НАТО јача присуство на нашим границама

Очекивано трајно размјештање бригаде њемачке војске (Бундесвер) у Литванији означава јачање војног присуства НАТО-а близу руских граница, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Појачана активност и војни потенцијали НАТО-а и чланица Алијансе близу руских граница су провокативни. То води ка ескалацији војних тензија, а не ублажавању, супротно од онога што западни политичари говоре обичним Европљанима", рекла ја Захарова новинарима.

Она је подсјетила да су Берлин и Вилњус прошлог мјесеца потписали споразум по којем ће војно присуство Бундесвера у Литванији бити на нивоу бригаде.

"Размјештање контигента почеће сљедеће године, са циљем да се достигне његова оперативна спремност до 2027. године, под условом да Литванци изграде неопходну инфраструктуру. Бригада од готово 5.000 официра и 200 цивилног особља биће трајно стационирана у Литванији", навела је Захарова.

Захарова ја нагласила да чим бригада достигне оперативну спремност, НАТО намјерава да под своју команду пребаци борбену тактичку групу, која је сада оперативна у Литванији, јавио је ТАС.

"Јачање снага Алијансе на источном крилу одвија се убрзано. То се ради и на коалиционој и билатералној основи. Осим тога, ове године биће одржан низ војних вјежби на територији балтичких земаља, а њихови сценарији подразумијевају такозвану припрему за сукоб већих размјера", додала је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана