Из Рафе побјегло 360.000 Палестинаца, Хезболах запријетио Израелу

ГС
Из Рафе побјегло 360.000 Палестинаца, Хезболах запријетио Израелу

ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 221. дан. Уједињене нације потврдиле су да је убијен њихов члан, након што је возило УН погођено у Рафи, најјужнијем граду у Појасу Газе.

Египатски шеф дипломатије упозорио је да израелске војне операције у Гази, посебно у Рафи, носе "озбиљне безбједносне ризике". Израелски демонстранти блокирали су хуманитарну помоћ и бацали пакете са храном. Лидер Хезболаха запријетио је Израелу уколико настави офанзиву у Појасу Газе - становници сјеверног Израела неће моћи да се врате својим кућама за почетак следеће школске године.

САД: Уништени дрон и балистичка ракета јеменских Хута

Америчка војска саопштила да су њихове снаге уништиле беспилотну летјелицу у области Јемена коју контролишу Хути, преноси Ројтерс.

Такође, уништена је једна противбродска балистичка ракета која је из Јемена испаљена ка Црвеном мору.

Израелски тенкови ушли су дубље у Џабалију на сјевер Појасa Газе, страдало је најмање 20 људи. ИДФ појачава нападе на град Газу.

У ишчекивању копнене офанзиве Рафу је напустило 360.000 становника док ИДФ изводи нападе на тај град на југу палестинске енклаве.

Током напада на Рафу погођен је конвој возила са ознакама УН-а , убијен је возач, а тешко повријеђен један хуманитарац.

Истовремено израелски демонстранти блокирали су хуманитарну помоћ и бацали пакете са храном, преноси РТС.

Министарство здравља у Гази, упозорило је да је здравствени систем због несташице горива у палестинској енклави на ивици колапса. Тврди да је најмање 35.091 Палестинац убијен у израелским нападима на Газу од 7. октобра. Повријеђено је њих 78.827.

Реаговао је египатски министар спољних послова Самех Шукри и током телефонског разговора са америчким државном секретаром Антонијем Блинкеном истакао да израелске војне операције у Гази, посебно у Рафи, носе "озбиљне безбједносне ризике".

Огласио се и лидер Хезболаха и поновио је да ће његова група наставити са нападима све док Израел наставља своју војну операцију у Појасу Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана