Италијански сенат спреман да одузме титулу Јосипу Брозу

Срна
Италијански сенат спреман да одузме титулу Јосипу Брозу

БИЈЕЉИНА- Италијански Сенат намјерава да одузме титулу "Витеза великог крста" Јосипу Брозу Титу, комунистичком лидеру СФРЈ, због, како се наводи, злочина над Италијанима.

Одбор за културу Сената одобрио је дневни ред у коме се налази приједлог за опозив титуле Брозу.

Лист "Ил примато национал" наводи да партија Браћа Италије захтијева од Владе да опозове највишу почаст коју је Италија додијелила "југославенском диктатору".

Предвиђена је да могућност одузимања титуле свима који су криви за злочине против човјечности.

Иако италијански закон о оснивању "Витешког реда Републике" не предвиђа отказивање почасти преминулим особама, усвајањем приједлога новог закона моћи ће се измијенити одређени параграф, тако да буде одузета титула, како се наводи у тексту, "југославенском крвнику чије су руке умрљане крвљу Италијана".

"Историјски захтјев за опозивом почасти додијељене југославенском диктатору Јосипу Брозу Титу, који су поднијели чланови породица жртава Титовог масакра - истарских, ријечких и далматинских прогнаника- коначно је стављен на дневни ред", наводи сенатор Роберто Менија из партије Браћа Италије.

Браћа Италије сматрају да је Тито одговоран за "истребљење хиљада Италијана у масовним гробницама, што је претходило егзодусу 350.000 Истрана, Ријечана и Далматинаца, као и за покољ хиљада других противника режима у бившој Југославији".

Како се наводи у листу "Ил примато национал", ове чињенице утврђене су недавним истраживањима у Словенији, која су потврдила постојање 750 масовних гробница и најмање 100.000 убијених.

У тексту се напомиње да , осим Тита, има још "крвника" који незаслужено носе италијанска признања попут некадашњег румунског диктатора Чаушескуа и конгоанског диктатора Сесе Секе Мобутуа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана