Италијански Ени и француски Тотал открили велико гасно поље код Кипра

Танјуг
Foto: Илустрација

НИКОЗИЈА- Конзорцијум који чине италијански Ени и француски Тотал открио је треćе гасно поље у мору код Кипра, чији се капацитет процјењује на 2,0-3,0 билиона кубних стопа (56,6-85 милијарди кубних метара) угљоводоника.

Две компаније ће проширити развој гасног лежишта код Кипра послије открића новог поља унутар истог подручја за које имају дозволу за истраживање, саопштило је данас кипарско Министарство енергетике, преноси агенција АП.
    
Министарство је навело да је ново налазиште откривено на бушотини "Зевс-1", удаљеној око 162 километра од јужне обале Кипра, на дубини од 2.300 метара.
    
У саопштењу се додаје да најновије откриће „још једном потврђује обеćавајуćи потенцијал ове области" и да Кипар жели да извози гас усред енергетске кризе коју је погоршао руски рат у Украјини.
    
Кипарска министарка енергетике Наташа Пилидес изјавила је раније за АП да се количина гаса која је веć откривена унутар кипарске приобалне економске зоне конзервативно процјењује на 12-15 билиона кубних стопа (340-425 милијарди кубних метара гаса).
    
Друге компаније које такође имају дозволе за истраживање унутар ексклузивне економске зоне Кипра укључују Шеврон и његове партнере Дач Шел и израелски ЊуМед, као и ЕксонМобајл чији је партнер Катар Петролеум.
    
Конзорцијум Ени-Тотал има далеко највише концесија, на седам од 13 блокова који чине економску зону Кипра.
    
У области источног Медитерана има довољно природног гаса за извоз најмање до 2050. године, према анализама Источног медитеранског гасног форума, тела које чине Грчка, Италија, Египат, Кипар, Израел, Француска, Јордан и Палестина, додаје америчка новинска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана