Италијанске власти заплијениле спасилачки брод набављен средствима Бенксија

Танјуг
Италијанске власти заплијениле спасилачки брод набављен средствима Бенксија

РИМ - Спасилачки брод који је набављен средствима контроверзног умјетника Бенксија италијанске власти заплијениле су након успјешне спасилачке мисије у којој је 37 миграната спасено из Средоземног мора, саопштили су данас британски умјетник и посада спасилачког брода на друштвеним мрежама.

То се десило само неколико дана након што је Бенкси осмислио перформанс у којем је макета чамца са луткама избјеглица пуштена у публику током наступа британског рок бенда Идлес на музичком фестивалу у Гластонберију, преноси лондонски Гардијан.

На то је реаговао британски министар унутрашњих послова, Џејмс Клеверли, оцијенивши његов перформанс као "одвратан".

У саопштењу објављеном на Инстаграму Бенкси је рекао да је спасилачки брод који је он финансирао, МВ Луиз Мишел, у понедјељак увече "спасао из Средоземног мора, између осталих бродоломника и 17 дјеце без пратње".

-Као казну за ову спасилачку мисију, италијанске власти су задржале брод, што ми се чини као одвратан и неприхватљив чин - поручио је британски умјетник.

На налогу на друштвеним мрежама који је регистрован на име брода МВ Луиз Мишел објављено је да је брод задржан од стране италијанских власти у луци Лампедуза, 20 дана након спасавања 37 миграната.

-Нашој посади је наређено да искрца све преживјеле у луци Позала на Сицилији. Будући да су временски услови на рути били лоши за сигурну пловидбу, наша посада је одлучила да потражи заклон близу Лампедузе гдје смо током ноћи добили дозволу да искрцамо све преживјеле -објављено је на налогу брода МВ Луиз Мишел.

Посада брода МВ Луиз Мишел је описала задржавање брода као "политичку игру" и позивала на ослобађање брода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана