Италијанска опозиција иде на протесте након туче у парламенту

Танјуг
Foto: Икс

РИМ - Већина италијанских опозиционих партија саопштила је данас да ће одржати протестни скуп у Риму у уторак након туче у доњем дому парламента, послије чега је посланику Покрета 5 звјездица (М5С) била неопходна медицинска помоћ.

М5С, Демократска партија левог центра (ПД), Алијанса зелене левице (АВС) и странка Више Европе саопштили су да ће одржати митинг на римском тргу Сантисими Апостоли у уторак послије подне, преноси Анса.

У заједничком саопштењу ових партија се наводи да неће прихватити ''климу непрекидног застрашивања'' владајућих партија у италијанском парламенту.

“Нећемо дозволити да се наруши национално јединство. Зато позивамо грађане, политичке и друштвене групе и грађанске и демократске снаге ове земље да се придруже нашој мобилизацији”, додато је у заједничком саопштењу опозиције.

Туча је почела током гласања у доњем дому италијанског парламента у среду о владином закону који утире пут да италијански региони добију већу аутономију, а Доно, који се противи реформи, пришао је министру за регионална питања и аутономије Роберту Калдеролију и ударио га италијанском заставом по лицу.

Десетине посланика из партија Лига и Браћа Италије, које су дио владајуће коалиције премијерке Ђорђе Мелони, придружило се тучи.

Доно је на крају пао, а медицинско особље га је извело из сале у инвалидским колицима.

Он је оптужио посланика лиге Игора Јеција да га је ударио у лице, што он пориче наводећи да је замахнуо ка Дону, али да је промашио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана