Италија забранила сурогат мајчинство у иностранству

Танјуг
Италија забранила сурогат мајчинство у иностранству

РИМ - Парламент у Италији данас је донио закон којим се забрањује да парови који траже сурогат мајчинство то чине у иностранству, а да ће они који га прекрше бити суочени с казном од двије године затвора или новчаном казном у вриједности од милион евра, пренио је Ројтерс.

Горњи дом Сената изгласао је овај закон који је предложила партија премијерке „Браћа Италије“ са 84 наспрам 58 гласова, док је доњи дом ово већ одобрио прошле године.

Сенаторка партије „Браћа Италије“ Лавинија Менуни током дебате је истакла да овај закон представља проширену верзију закона из 2004. године.

Активисти сматрају да су мета овог закона истополни парови, јер је од како је изабрана за премијерку Италије, Ђорђа Мелони заступала конзервативни приступ и промовисала оно што она назива традиционалним вриједностима, чиме је LGBTQ паровима забрањено да буду родитељи, наводи агенција.

„Мајчинство је јединствено и не смије бити сурогат, јер је оно основа наше цивилизације“, изјавила је Мелони и додала да „сурогат туризам“ треба да се искоријени.

Раније ове године она је сурогат мајчинство назвала нехуманом праксом која дјецу третира као производе из супермаркета.

Поводом доношења овог закона, у уторак су у близини италијанског сената одржани протести, када су демонстранти исказали незадовољство, наводећи да влада жели овим законом да оштети оне који желе да имају дјецу упркос опадајућем наталитету у Италији.

Активиста за LGBTQ права Франко Грилини истакао је да „некоме ко има дијете треба да буде додијељена медаља“, а да се они у Италији шаљу у затвор уколико не добију дијете на традиционалан начин.

Предсједница удружења „Дугина породица“ Алесија Кроцини рекла је да је 90 одсто парова који се одлуче на сурогат мајчинство хетеросексуално и да они то чине у тајности, што би, по њеним ријечима, значило да ће нови закон утицати само на истополне парове, који не могу да сакрију како су добили дијете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана