Италија упозорава Запад: Изазивате трећи свјетски рат

ГС
Италија упозорава Запад: Изазивате трећи свјетски рат

РИМ - Замјеник италијанског премијера наводи да би давање оружја Украјини за напад на мете на руском тлу могло довести до глобалног рата.

Западни партнери Украјине могли би да изазову трећи свјетски рат тиме што ће Кијеву обезбиједити оружје које може да се користи за гађање циљева на руском тлу, рекао је замјеник италијанског премијера Матео Салвини.

Руски званичници тврде да је украјинска војска користила оружје које је испоручио Запад у свом упаду у Курску област. Неколико западних медија је недавно објавило чланке са сличним тврдњама. Један број присталица Кијева такође је јавно дао зелено свјетло за употребу њиховог оружја на руском тлу.

Салвини, који је и министар инфраструктуре и саобраћаја, рекао је за "Сусидиарио" да би "слање оружја за напад и убијање на руској територији била катастрофа, предворје драматичног свјетског сукоба".

Замјеник премијера је додао да његова партија Лига нема ништа против пружања "хуманитарне и војне помоћи како би Украјини дала могућност да се одбрани".

Уочи избора за Европски парламент у јуну, Салвини је позвао Италијане да не дозволе љевичарским партијама да побиједе, јер би са њима и француским предсједником Емануелом Макроном, могућност избијања трећег свјетског рата била огромна.

- Снажно тражим да се гласа против рата, да се изолују опасни бомбаши попут Макрона, рекао је тада. 

Салвини је такође похвалио италијанску владу због њеног чврстог става против потенцијалног распоређивања западних трупа у Украјину, пошто је претходно критиковао француског предсједника што је то одбио да искључи.

Замјеник премијера је такође у јуну изјавио да "више нећемо одобравати слање било које врсте оружја осим ако не будемо сигурни да то оружје неће бити коришћено за напад и убијање унутар Русије".

- То би био инцидент који нас води право ка трећем свјетском рату, рекао је тада.

Крајем маја, министар одбране Гвидо Крозето цитирао је италијански Устав, истичући да оружје које Италија испоручује Украјини може да се користи само на територији земље.

Министар спољних послова Антонио Тајани је поновио ово, рекавши новинарима да се "ми не боримо против Русије. Ми бранимо Украјину, то није исто".

Отприлике у исто вријеме, Салвини је описао генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга као "опасног господина" након што је предложио да се Кијеву дозволи да нападне циљеве дубоко у Русији западним оружјем, преноси Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана