Италија: Ухапшено 29 људи због кријумчарења миграната

Срна
Foto: Анадолија

РИМ- Италијанска полиција саопштила је да је ухапсила 29 људи због чланства у криминалној групи која је кријумчарила мигранте чамцима из Турске и Грчке.

У саопштењу се наводи да је група од 29 ухапшених лица дио мреже активне и у Грчкој и Турској, те да они нису само кријумчарили мигранте у Италију, већ су им и помагали да стигну до земаља централне и сјеверне Европе.

Полиција истиче да је од миграната - углавном из Азије и са Блиског истока - тражено између 7.000 и 15.000 евра за путовање и да су кријумчари у великој мјери користили једрилице, покушавајући да избјегну полицијске провјере на мору.

Према наводима полиције, капетани бродова су углавном били Украјинци или људи са "подручја бившег Совјетског Савеза", док су остали чланови криминалне групе углавном долазили са Блиског истока.

Италија се бори са наглим порастом броја миграната, који долазе преко мора. Више од 45.000 миграната стигло је на обале Италије од почетка ове године, у односу на око 12.000 у истом периоду прошле године, при чему број расте посебно када се ради о мигрантима из Сјеверне Африке.

Бродови, такође, све више стижу до обала Италије преко источног Медитерана. У фебруару, неколико десетина људи који су напустили Турску погинуло је у бродолому код јужне регије Калабрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана