Италија: Ухапшене три особе због оптужби за кријумчарење људи, 62 људи пронађено након бродолома

Танјуг
Италија: Ухапшене три особе због оптужби за кријумчарење људи, 62 људи пронађено након бродолома

РИМ - Три особе су ухапшене због оптужби за кријумчарење људи бродом који је доживио смртоносни бродолом код италијанске обале Кутро, у области Кротона.

Двије особе су ухапшене данас, а турски држављанин ухапшен је јуче, пренијела је Анса, наводећи да се најновији биланс настрадалих миграната попео на 62.

Јутрос су пронађена још три тела током потраге за несталима на плажи Стекато ди Кутро из брода на коме су се налазили мигранти, а који је ударио у стене. Тело мушкарца пронађено је на плажи неколико стотина метара од места несреће. 

Још једно тијело пронађено је у мору, око 400 метара од обале, а треће у Ле Кастели, 3,5 наутичке миље од мЈеста несреће. Тако се укупан број настрадалих попео на 62, међутим, страхује се да би број настрадалих могао бити већи од 100.

За сада се још поуздано не зна колико је људи било на броду, који је напустио Турску пре четири дана. Према наводима појединих преживелих, на броду се налазило око 180 људи, док други наводе да их је било најмање 250.

У овом тренутку има око 80 преживелих, 21 је пребачен у болницу, а једна особа је у тешком стању. Међу жртвама су и близанци од неколико година и беба од неколико мјесеци. Тијела близанаца извучена су из мора, док је беба пронађена на плажи.

Према неким процјенама, у бродолому би погинуло 20-оро деце различите старости. Мигранти су дошли из Ирака, Ирана, Авганистана и Сирије. Италијанска прмеијерка Ђорђа Мелони изразила је дубоку тугу због страдања великог броја људи, чији су живот прекинули трговци људима. Италијанска влада је, додала је она, посвећена спречавању одлазака миграната, а тиме и настанка оваквих трагедија.

Предсједник Италије Серђо Матарела, изражавајући тугу због бродолома код обале Кротонеа, позвао је на снажну посвећеност међународне заједнице отклањању основних узрока токова миграната; ратова, прогона , тероризма, сиромаштва. Једнако је битно, додао је он, да ЕУ коначно преузме конкретну одговорност за управљање миграционим феноменом како би га спасила од трговаца људима, директно се ангажујући у миграционој политици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана