Италија спремна да пошаље додатне војнике на КиМ и у БиХ ако затреба

Танјуг
Foto: Илустрација

РИМ- Италијанска војска спремна је да у случају потребе пошаље додатне трупе на Косово и Метохију у оквиру КФОР-а, изјавио је генерал копнене војске Франческо Паоло Фиљуоло који је се налази на челу Заједничке оперативне команде (ЦОВИ) задужене за све италијанске мисије у иностранству.

Он је приликом представљања извјештаја пред Одборима за спољне послове и одбрану у италијанском Сенату рекао да ће Италија од следећег октобра поново преузети команду мисије КФОР-а, у којој тренутно обавља функцију замјеника команданта, преноси Персео њуз.

Према његовим ријечима присуство италијанских јединица на Балкану је кључно за спречавање погоршања регионалних криза и заустављање сталних тензија, а на КиМ имају улогу примарног актера, са распоређеним контингентом од око 850 јединица који у случају потребе може да порасте на 1.550 јединица.

"Такође ћемо наставити да обезбеђујемо, тамо где се то захтева, специјализоване јединице карабињера за цивилну мисију ЕУ, 'Мисија Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕX)', на чијем смо челу", рекао је Фиљуоло.

Фиљуоло је у извјештају говорио и о Босни и Херцеговини гдје је Италија такође повећала број својих војника и у оквиру војне мисије Европске уније (ЕУФОР) и истакао да је та земља "погођена јаким политичким, економским и социјалним тензијама".

 Додао је да је од прошлог децембра повећан контингент у оквиру Еуфора, на укупно око 180 војника и да је Италија недавно преузела функцију замјеника команданта операције.

Фиљуло је закључио да је Италија на подручју Балкана војно присутна са контингентом састављеним у просjеку од нешто мање од 1.200 војника, који би могао да достигне број преко 1.800 војника који могу да интервенишу у врло кратком року, у случају потребе на КиМ и БиХ.

     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана