Италија продужава контроле на граници са Словенијом до јуна

Срна
Foto: Avvenire.it

РИМ - Италија ће продужити граничну контролу са Словенијом до јуна, саопштило је италијанско Министарство унутрашњих послова, наводећи као разлог ризик од скривања терориста међу мигрантима у транзиту на балканској рути.

Слободно кретање на граници са Словенијом, како је предвиђено Шенгенском зоном, обустављено је у другој половини октобра, након избијања најновијег сукоба Хамаса и Израела.

“Граничне контроле са Словенијом биће продужене од 19. јануара за још пет мјесеци”, наводи се у саопштењу Министарства.

У саопштењу се истиче да ће се гранична контрола и провјере обављати на начин који минимизира утицај на кретање људи и теретни саобраћај.

Одлука је услиједила дан након што је италијански министар унутрашњих послова Матео Пјантедоси разговарао са словеначким и хрватским колегама о миграцијама и безбједносним пријетњама на балканској рути.

Италијанско Министарство унутрашњих послова саопштило је да је на граници између Италије и Словеније регистровано више од 1.600 нерегуларних миграната, од 160.000 људи који су прошли полицијске контроле.

Из кабинета Пјантедосија саопштено је да је 76 лица ухапшено као резултат тих контрола, од којих је 52 оптужено за помагање и подржавање нерегуларне имиграције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана