Италија: Одбјегли руски бизнисмен у матичној држави

Srna
Foto: Smh

МОСКВА-Руски бизнисмен Артјем Ус који је побјегао из кућног притвора у Италији јер се суочавао са депортацијом у САД, рекао је данас руским медијима да се налази у Русији.

Ус је ухапшен у Италији и требао је да буде депортован у САД због пребацивања нафте из Венецуеле чиме је прекшрио санкције и за банкарску превару.

Побјегао је прошлог мјесеца из кућног притвора из куће у предграђу Милана, након чега је активирао аларм на наногици неколико часова након што је суд наредио да буде депортован у САД.

Он је за руску новинску агенцију РИА Новости изјавио да су оптужбе против њега политички мотивисане.

"Налазим се у Русији. Током ових драматичних дана, снажни и поуздани људи били су уз мене", нагласио је Ус.

Апелациони суд у Милану се крајем прошлог мјесеца сагласио да америчким властима преда Уса, али само на основу двије од четири тачке оптужбе са којима се он суочава у САД.

Ус је у октобру прошле године ухапшен на аеродрому "Малпенса" у Милану према међународном налогу и налази се у кућном притвору према оптужбама да је прекршио санкције против Венецуеле и за банкарску превару.

Међутим, суд је одбио да га преда због наводног кријумчарења војне технологије из САД у Русију и прање новца.

Америчко тужилаштво оптужило је прошле године Уса и још четири руска држављана због преноса војне технологије купљене од америчких произвођача за руске купце од којих је нешто завршило и у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана