Италија и Кина потписале трогодишњи акциони план

Срна
Италија и Кина потписале трогодишњи акциони план

ПЕКИНГ - Италија и Кина потписале су данас трогодишњи акциони план за спровођење ранијих споразума и тестирање нових облика сарадње, рекла је италијански премијер Ђорђа Мелони током званичне посјете Пекингу.

Мелонијева покушава да обнови односе са Кином након њене прошлогодишње одлуке да Италију повуче из кинеског пројекта „Појас и пут“.

„Сигурно је да имамо доста посла и увјерена сам да ће тај посао бити користан на глобалном нивоу, али исто толико је битан и на мултилатералном нивоу“, рекла је Мелонијева на почетку састанка са кинеским премијером Ли Ћијангом.

Кинески премијер је у обраћању италијанским и кинеским пословним лидерима након сусрета са Мелонијевом нагласио да ће кинеска иницијатива за побољшање своје економије повећати потражњу за производима високог квалитета и проширити могућности сарадње између компанија двије земље.

Он је обећао даље отварање кинеског тржишта, осигурање да ће стране компаније имати исти третман као и домаће, те да ће створити транспарентно и предвидиво пословно окружење.

Ћијанг је изразио наду да ће и италијанска страна радити са Кином на обезбјеђивању поштенијег, праведнијег и недискриминаторног пословног окружења за кинеске компаније које послују у Италији.

Мелонијева је у обраћању пословним лидерима рекла да су двије стране потписале меморандум о индустријској сарадњи која обухвата електрична возила и обновљиву енергију, што је она описала као „секторе у којима Кина већ одређено вријеме дјелује на технолошкој граници и размјењује нове границе знања са партнерима“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана