Истрага експлозија гасовода се наставља, могуће више сценарија

Срна
Foto: Илустрација

МОСКВА- Канцеларија њемачког савезног тужиоца наставља да истражује акте саботаже на гасоводима "Сјеверни ток", пошто још није јасно ко стоји иза напада, рекао је портпарол њемачке канцеларије у Карлсруеу агенцији ТАСС.

"Идентитет починилаца и њихови мотиви су и даље предмет истраге која је у току. Тренутно је немогуће дати било какве свеобухватне изјаве о томе да ли је саботажа изведена под надзором било које државе", рекао је портпарол.

Истражитељи, додао је, раде на доказима да би се утврдиле чињенице.

Према истрази коју су спровели дневни лист "Зидојче цајтунг" и други њемачки и европски медији, објављена 21. маја, њемачка Федерална криминалистичка полиција је прије неколико мјесеци ушла у траг путничке агенције "Ферија Лвова" у Пољској, која је изнајмила јахту "Андромеда", коју су користили осумњичени за експлозије "Сјеверног тока" да би стигли до локације.

Лист наводи да многе ствари указују на то да је ова туристичка агенција лажна компанија.

Она је основана 2016. године, а регистровала су је два Украјинца. Компанија је током пандемије изненада зарадила 2,8 милиона евра, а данас је званично у власништву 32-годишње жене из Керча.

Једна 55-годишња Украјинка је директорка и акционар лажне компаније од септембра 2021. године, а директор је и неколико компанија у Пољској и Украјини.

"Зидојче цајтунг" не искључује да би сума од 2,8 милиона евра могла бити повезана са осигурањем "Андромеде".

Према другој теорији саботаже "Сјеверног тока", коју испитују њемачки истражиоци, могућа је умијешаност украјинских држављана.

Према овом сценарију, неколико чланова наводне диверзантске групе, који су можда били умијешани у експлозије "Сјеверног тока", користило је лажне бугарске и румунске пасоше за изнајмљивање јахте "Андромеда".

Један од тих пасоша издат је румунском држављанину Стефану Маркуу, који би, према писању "Зидојче цајтунга", у ствари могао бити 26-годишњи украјински држављанин, вјероватно припадник украјинске војске.

"Зидојче цајтунг" и његови партнери су идентификовали још једног украјинског држављанина који би могао бити умијешан у саботажу. Ријеч је о човјеку из Одесе познатом истражиоцима. Наводно, он није учествовао у самом акту саботаже, али је имао помоћну улогу, преноси ТАСС. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана