Бајден: Наставићемо да помажемо Украјини колико год будемо могли

Танјуг
Бајден: Наставићемо да помажемо Украјини колико год будемо могли

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 657. дана. Украјински предсједник Володимир Зеленски састао се данас са америчким конгресменима на Капитол хилу како би, у посљедњем тренутку, апеловао да се настави слање војне помоћи у борби против Русије. Руски системи противваздушне одбране уништили су тактичку балистичку ракету Точка-У изнад Белгородске области.

Бајден: Наставићемо да помажемо Украјини колико год будемо могли

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је данас да предсједник Русије Владимир Путин рачуна на то да САД неће моћи да пруже подршку Украјини, додавши да ће Вашингтон помагати Кијеву колико год буде могао.

- Путин рачуна на то да Сједињене Државе неће успјети да одговоре на потребе Украјине. Морамо, морамо, морамо да докажемо да није у праву - рекао је Бајден на заједничкој конференцији за медије са украјинским предсједником Володимиром Зеленским у Бијелој кући, преноси Њујорк тајмс.

Он је навео да ће Русија бити охрабрена блокадом у Конгресу када је ријеч о помоћи Кијеву, додавши да ће "историја оштро судити онима који су окренули леђа слободи".

-Запањујуће је да смо дошли до те тачке. Ако вас славе руски пропагандисти, можда је вријеме да поново размислите шта  радите - поручио је предсједник САД републиканцима који се противе наставку слања помоћи Украјини.

-Без додатног финансирања брзо ћемо доћи до краја наших способности да помажемо Украјини да одговори на хитне оперативне захтјеве које има - рекао је Бајден.

Он је навео да побједа значи да је "Украјина суверена и независна држава", поручивши да нема дилеме да је НАТО дио украјинске будућности.

Зеленски из Вашингтона упутио поруку о јединству

Украјински предсједник Володимир Зеленски упутио је данас поруку о јединству на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Сједињених Америчких Држава Џозефом Бајденом.

Украјински предсједник је рекао да му је драго што је добио позив да дође у Вашингтон, како би пренио Бајдену шта је његова земља постигла у борби против Русије, преноси CNN.

- Већ смо направили значајан напредак. Показали смо да је наше партнерство јаче од било каквог руског непријатељства - рекао је Зеленски и додао да је „Украјина ослободила 50 одсто територија које је Русија окупирала“.

Он је истакао да украјински војници бране слободу скоро двије године и захваљујући успјеху Украјине, други европски народи су безбједни од руске агресије.

-Чврсто стојимо, шта год Путин покушао. Он није побиједио - рекао је Зеленски.

Зеленски у Конгресу САД затражио наставак америчке помоћи Украјини

Украјински предсједник Володимир Зеленски састао се данас са америчким конгресменима на Капитол хилу како би, у посљедњем тренутку, апеловао да се настави слање војне помоћи у борби против Русије, али је наишао на скептичан пријем код појединих републиканаца.

Када је Зеленски у пратњи сенатских лидера, демократе Чака Шумера и републиканца Мича Меконела стигао на Капитол хил на састанак иза затворених врата са америчким сенаторима, поздрављен је тек благим аплаузом, наводи Глас Америке.

-Предсједник Зеленски нам је ставио на знање да му је потребна помоћ и да уколико је добије може и да побиједи у овом рату -  рекао је Шумер новинарима послије састанка.

Међутим, неки републиканци су скептични да би додатна помоћ могла да помогне Украјини да порази Русију с обзиром да украјинска љетња контраофанзива није донијела очекиване резултате.

-Знам да сви желе да Украјина побиједи, али не видим да ће се то ускоро и догодити - рекао је републикански сенатор Рон Џонсон. Другог дана посјете Вашингтону, после разговора са сенаторима Зеленски треба да се приватно састане и са предсједавајућим Представничког дома, Мајком Џонсоном, а затим ће се у Бијелој кући састати и са америчким предсједником Џозефом Бајденом и одржати са њим заједничку конференцију за новинаре.

Бијела кућа је 4. децембра извијестила Конгрес да од јануара 2024. године влада више неће моћи да финансира нове испоруке оружја Украјини.

Од избијања сукоба у фебруару 2022. године Конгрес је одобрио више од 110 милијарди долара за Украјину, међутим нису издвојена нова средства од када су у јануару ове године републиканци преузели Представнички дом од демократа.

Неки републиканци, посебно они тијесно повезани са бившим предсједником Доналдом Трампом, противе се новој помоћи Украјини и постављају питања о циљевима рата и начину на који се троши амерички новац.

Зеленски је позвао чланове Конгреса да брзо ријеше своје спорове и обезбеде помоћ Украјини.

-Ако некога инспиришу неразјашњена питања на Капитол хилу, то су руски предсједник Владимир Путин и његова болесна клика - рекао је Зеленски у понедјељак обраћајући се војним званичницима у Вашингтону.

-Недавно објелодањени амерички обавештајни подаци показују да Русија по свему судећи вјерује да ће војни застој током зиме исцрпјети западну подршку Украјини и дати Русији предност - саопштила је портпаролка Савета за националну безбједност Беле куће Адријен Вотсон.

САД: Од почетка рата ''погинуло или повређено'' 315.000 руских војника

У извјештају америчких обавјештајних служби са којих је скинута ознака тајности процјењује се да је у рату у Украјини погинуло или повријеђено укупно 315.000 војника, односно скоро 80 одсто војника којима је Москва располагала на дан почетка сукоба у фебруару 2022.

У истом извјештају оцјењује се да су губици Москве у људству и оклопним возилима током рата ''уназадили војну модернизацију Русије за 18 година'', пренео је Ројтерс.

 

Руска ПВО оборила украјинску ракету Точка-У изнад Белгородске области

Руски системи противваздушне одбране уништили су тактичку балистичку ракету Точка-У изнад Белгородске области, коју је Украјина лансирала, саопштило је данас руско министарство одбране.

Министарство је на Телеграму саопштило да се напад догодио јутрос око пет сати, преноси ТАС.

Гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков, која се граничи са Украјином на југозападу Русије, рекао је да према прелиминарним информацијама нема жртава и штете.

Ракета Точка-У, која носи извјештајно име НАТО-а Скараб Б, совјетска је тактичка балистичка ракета кратког домета.

Кијев: Оборено девет од 15 дронова које је Русија ноћас лансирала на Украјину

Украјински системи противваздушне одбране уништили су девет од 15 дронова које је Русија лансирала током ноћи на украјинску територију и двије крстареће ракете, саопштила је јутрос украјинска војска.

Украјинска војска је навела да су беспилотне летјелице иранске производње Шахед које је лансирала Русија, уништене у неколико региона Украјине, преноси Ројтерс.

Две крстареће ракете оборене су изнад региона Запорожја и Дњепропетровска у Украјини. 

Ваздухопловне снаге Украине нису прецизирале шта се десило са дроновима који нису оборени и да ли је у нападу било штете или жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана