Испред француске амбасаде у Москви скуп подршке оснивачу "Телеграма"

Срна
Foto: X

МОСКВА - Испред француске Амбасаде у Москви одржан је миран протест подршке оснивачу "Телеграма" Павелу Дурову који је синоћ ухапшен у Француској.

Руски комесар за људска права Татјана Москаљкова истакла је да француске власти, умјесто да се боре против криминала, дискриминације и других кршења људских права, теже потпуној контроли изражавања мишљења.

"Желе да се увуку под покривач сваког човјека", навела је она и истакла да је притвор Дурова манифестација двоструких стандарда у погледу основних људских права.

Руководилац Лиге безбједног интернета Руске Федерације Јекатерина Мизулина рекла је да су Русији потребни људи попут Дурова.

"Он је наш, руски геније и за њега се морамо борити до краја", навела је Мизулина.

На протесту су учествовали замјеник предсједника Државне думе Владислав Даванков и присталице странке "Нови људи".

Поводом хапшења Дурова, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова објавила је списак западних невладиних организација које су 2018. године од руских власти захтијевале да "уклоне препреке" у раду "Телеграма" и питала да ли су данас спремни да стану у заштиту оснивача друштвене мреже ухапшеног у Француској.

"Сјећам се како су 2018. године 26 невладиних организација, међу којима `Хјуман рајтс воч`, `Амнести интернешенел`, `Фридом хаус`, `Репортери без граница`, Комитет за заштиту новинара и друге, осудиле одлуку руског суда да блокира `Телеграм`", написала је Захарова на "Телеграму".

Она је навела да су западне невладине организације тада од Русије захтијевале да не стоји на путу "Телеграму".

"Конкретно, у том тренутку су према `Телеграму` постојале законске претензије какве су постојале у многим земљама због техничких параметара система шифровања. Упркос томе, Дуров је све то вријеме био на слободи и настављао је да развија своју платформу", додала је Захарова.

Француска полиција ухапсила је синоћ оснивача "Телеграма" Павела Дурова на аеродрому у Паризу, стављајући му на терет низ кривичних дјела, а прије свега одбијање ове друштвене мреже да сарађује са властима.

Оптужница против Дурова биће подигнута данас и укључиваће саучесништво у кривичним дјелима која се, како се наводи, врше уз помоћ "Телеграма", као што су тероризам, трговина дрогом, превара и прање новца, уз запрећену затворску казну до 20 година.

Амбасада Русије у Паризу затражила је од француских власти да објасне из којих разлога су привели Дурова, али француске власти до сада нису прихватиле сарадњу по овом питању, рекли су из дипломатског представништва за РИА "Новости".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана