Испратило га око хиљаду људи: Алексеј Наваљни сахрањен уз музику из "Терминатора 2" (ВИДЕО)

GS
Foto: REUTERS/Stringer

Руски опозиционар Алексеј Наваљни сахрањен је данас у 14 часова у Москви на гробљу Борисовски. Ковчег са његовим тијелом спуштен је у гроб, док су окупљени људи бацали шаке земље на њега.

Оркестар је свирао музику из филма “Терминатор 2”, који је Наваљни више пута називао “најбољим филмом свих времена“.

Грађани су прије тога се окупили у Москви испред цркве Иконе Богородице “Утоли туге моје“ око 10 часова да одају почаст политичару.

Његово тијело предато је породици, а око 11.50 је стигло у цркву, након чега је одржано опијело.

Присталице Наваљног формирале су ред испред цркве близу насеља Љублино, гдје је живио политичар, који је преминуо у казненој колонији у Сибиру 16. фебруара.

Полиција је поставила металну ограду између богомоље и станице метроа удаљене око 200 метара, а руски новинари јављају да има прекида у интернету.

Како наводе репортери на лицу мјеста окупило се око 1.000 људи, док полиција не дозвољава никоме да уђе у ограђени простор, укључујући новинаре.

Такође, породица, пријатељи и сарадници политичара позвали су све који га воле широм свијета да данас у 19 часова по локалном времену дођу код меморијала у његову част, који се налазе у разним градовима у свијету.

Подсјећамо, како су саопштиле затворске власти, Наваљни се онесвијестио посијле јутарње шетње, након чега је неуспјешно реанимиран.

Он је тамо служио казну затвора од 30 година, између осталог, због, како је наведено у једној од пресуда руског суда, оснивања и финансирања ектремистичке организације и њених активности, а био је познат као оштар критичар Кремља.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да “Кремљ нема шта да поручи рођацима Наваљног на дан његове сахране”.

Песков је такође навео да Кремљ “не може да оцијени Наваљног као политичку личност” и упозорио учеснике “неовлашћене сахране” да ће “сносити одговорност према закону”.

 

Отпевание Алексея начнётся в 14.00. Если можете - приходите. Если не можете - трансляция в 12.00: https://t.co/0h5Irpbnsx pic.twitter.com/CGGNXNCnsu

— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) March 1, 2024

Apesar do risco, milhares de pessoas homenagearam o opositor russo, Alexeï Navalny, durante seu funeral. Em frente à igreja, os presentes cantaram: “Você não teve medo e nós não temos medo.” O caixão chegou sob aplausos da multidão. https://t.co/6ev2Qcudj9 pic.twitter.com/HMJApElcRH

— Catarina Rochamonte (@CRochamonte) March 1, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана