Испаљене ракете на Тел Авив

ГС-Aгенције
Испаљене ракете на Тел Авив

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Тридесет девети дан сукоба Израела и Хамаса. "Вашингтон пост" пише да се назире споразум о пуштању жена и деце талаца које држи Хамас у замену за младе палестинце који се налазе у израелским затворима. Хамас је изгубио контролу над Појасом Газе, тврди израелски министар одбране Јоав Галант. Све болнице у северном делу енклаве су ван функције, саопштило је министарство здравља у Гази, док је ситуација у другим болницама тешка. Сукоби и на Западној обали, убијено најмање шест Палестинаца.

Палестински Црвени полумјесец: Болница на сјеверу Појаса Газе потпуно евакуисана

Сви љекари, пацијенти и чланови породица евакуисани су из болнице Ал-Кудс на северу Појаса Газе, саопштила је хуманитарна организација Палестинско друштво Црвеног полумјесеца.

Како наводе из ове организације, до потпуне евакуације је дошло након више од десет дана опсаде, током које је спријечен долазак медицинских и хуманитарних залиха у болницу.

Црвени полумјесец је на друштвеној мрежи Икс (Твитер) окривио израелску војску за бомбардовање болнице и за пуцање на људе унутар болнице.

Како додају из ове организације, рањени се превозе у болнице на југу Појаса Газе.

Други детаљи о евакуацији нису одмах објављени нити је саопштено колико је тачно особа напустило данас болницу, преноси АП.

Црвени полумјесец је у недјељу објавио да болница Ал-Кудс, друга по величини у Гази, више не ради због недостатка горива и струје.

Истанбулско тужилаштво тражи да се Нетанијахуу суди пред МКС због геноцида

Тужилаштво у Истанбулу упутило је Министарству правде кривичну пријаву против израелског премијера Бењамина Нетанијахуа у којој се тражи да се Нетанијахуу суди пред Међународном кривичном суду (МКС) за геноцид.

Члан владајуће Странке правде и развоја (АКП) турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и двојица адвоката поднијели су кривичну пријаву Канцеларији Главног тужилаштва у Истанбулу, преноси Си-Ен-Ен Турк.

Они траже да се Нетанијахуу суди за ратни злочин, злочин против човјечности и геноцид.

Ројтерс: Израел одобрио испоруку горива за камионе УН у Појасу Газе

Израел је одобрио испоруку 24.000 литара горива за камионе Уједињених нација у Појасу Газе, објавио је данас Ројтерс, позивајући се на неименовани извор.

Додаје се да је гориво намијењено искључиво за камионе Уједињених нација.

Израелска војска и палестинска милитантна група Хамас засад нису коментарисале ову информацију.

Хамас одбацује оптужбе САД и Израела да користи болнице за војне активности

Палестинска милитантна група Хамас одбацила је данас тврдње САД и Израела да користи највећу болницу у Гази Ал Шифа као командни центар.

-Такве изјаве дају зелено свјетло израелском окупатору да врши изврши још бруталних злочина у болницама, са циљем да уништи здравствени систем Газе - наводи се у саопштењу Хамаса, преноси Гардијан.

Из Хамаса су позвали Уједињене нације да формирају међународни комитет који ће провјерити све болнице "како бисмо разоткрили лаж која је дио наратива окупатора и њеног савезника, Вашингтона".

Бијела кућа је претходно саопштила да има доказе да палестинска милитантна група Хамас користи болницу Ал Шифа за своје војне операције.

Јеменски Хути:Лансирана серија балистичких ракета на војне циљеве у Израелу

Јеменски Хути саопштили су данас да су лансирали серију балистичких пројектила на различите војне циљеве у Израелу, укључујући град Еилат.

Портпарол милитантне групе је рекао да је лансирање услиједило “након 24-часовне војне операције” која је укључивала гађање дроновима циљева у Израелу, преноси Ројтерс.

-Нећемо оклијевати да гађамо било који израелски брод у Црвеном мору или на било ком другом мјесту - поручили су Хути.

Израелска војска саопштила је раније данас да је користила ПВО систем ''стријела'' како би пресрела пројектил у близини Црвеног мора, након што су се раније данас огласиле сирене за ваздушни напад у јужном лучком граду Елиату.

Додаје се да пројектил није стигао до израелске територије, али није саопштено ко га је испалио.

Троје рањено након што су ракете испаљене на Тел Авив

Три особе су рањене данас након што је ракетни бараж из Појаса Газе испаљен на Тел Авив, саопштили су израелска санитетска служба Маген Давид Адом и израелска полиција.

Из Маген Давид Адома потврдили су да је пружена лекарска помоћ двјема особама, које су рањене у нападу.

Како су навели, једна од њих је 20-годишњи мушкарац, који је у тешком стању након што је задобио ране од шрапнела, преноси Џерусалем пост. (Крај) тдј/гри

ИДФ: Болнице у Гази би могле да изгубе међународну правну заштиту због Хамаса

Портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је данас да би болнице у Појасу Газе могле да изгубе међународну правну заштиту због тога што их, како је навео, палестинска милитантна група Хамас користи за своје војне активности.

-Посљедњих Недеља смо наглашавали да ће због Хамасовог коришћења болница у војне сврхе оне изгубити посебну међународну заштиту - рекао је Хагари на конференцији за новинаре, преноси Тајмс оф Израел.

Додао је да је израелска војска приморана да дјелује на “фокусиран и пажљив начин” против Хамасове “терористчке инфраструктуре у болницама”.

-Позивамо оперативце Хамаса који се крију у болницама да се предају како не би угрозили пацијенте - рекао је Хагари.

Бијела кућа: Имамо доказе да Хамас користи болницу Ал Шифа за војне операције

Бијела кућа саопштила је данас да има доказе да палестинска милитантна група Хамас користи болницу Ал Шифа за своје војне операције.

-Имамо информације које потврђују да Хамас користи ту конкретну болницу за командовање и вјероватно за складиштење оружја - рекао је портпарол Савкета за националну безбедност САД Џон Кирби, преноси Ројтерс. Он је поручио да је то ратни злочин, али је нагласио да акције Хамаса не умањују одговорност Израела када је реч о заштити цивила у Појасу Газе.

Нетанијаху: Информације о договору о таоцима ако и када буде нечег конкретног

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је данас да ће информације о било каквом договору о ослобађању талаца, које Хамас држи у Гази, бити објављене “ако и када” буде конкретног развоја догађаја у том смјеру.

Његови коментари долазе након опаски америчког предсједника Џозефа Бајдена, који наговјештава да ће ускоро доћи до споразума о таоцима, пренио је Тајмс оф Израел.

-Наша срца су уз све таоце и њихове породице - каже Нетанијаху. Додао је да је од почетка рата непрекидно ради на ослобађању израелских заробљеника, укључујући и све већи притисак од почетка копнене операције.

WHO и УН се повукли из Газе, Палестинци их оптужују: Повиновали сте се Израелу

Агенција УН-а за помоћ палестинским избјеглицама (УНРВА) и Свјетска здравствена организација (WHO) повукле су се из Газе, јавила је телевизија Ел Арабија позивајући се на палестинско Министарство здравства.

„УНРВА и WHO више не пружају услуге у Појасу Газе. Агенције УН-а повиновале су се Израелу и напустиле Појас Газе“, рекао је генераллни директор Министарства, Мунир ел Бурш.

Додао је да је број погинулих у израелским нападима порастао на 12.000, а да је око 30.000 рањено.

Гутереш забринут због страдалих у болницама, позива на хитан прекид ватре у Гази

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш дубоко је узнемирен “драматичним губитком живота” у неколико болница у Појасу Газе, изјавио је данас портпарол УН Стефан Дижарик.

-У име човјечанства, генерални секретар позива на хитан прекид ватре - рекао је Дижарик новинарима, преноси Ројтерс.

Израелски министар спољних послова Ели Коен претходно је данас позвао Гутереша да поднесе оставку, пошто, како тврди, “'није помовисао никакав мировни процес на Блиском истоку''.

Гутереш је раније оштро критиковао Израел, када је, између осталог, рекао да, иако нема оправдања за злочине које је починио Хамас, ''они се нису догодили у вакууму''.

ИДФ: Заузели смо више зграда Хамасове владе у граду Газа

Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да је заузела низ зграда Хамасове владе у граду Газа, укључујући парламент, владин комплекс и сједиште полиције.

Из ИДФ-а су додали да је заузета и “гувернерова кућа” у Гази, у којој су биле канцеларије Хамаса за његово војно крило и полицију, сједиште обавjештајне службе Хамаса и друге објекте који су наводно коришћени за припрему напада 7. октобра на Израел, преноси Тајмс оф Израел.

Припадници 13. батаљона бригада “Голан” пронашли су у “гувернеровој кући” украдену опрему и друго Хамасово оружје. Израелска војска наводи да ће опрема бити враћена у Израел где ће бити анализирана.

И млинови за брашно у Гази ускоро могу обуставити рад због несташице горива

Млин за производњу пшеничног брашна Ал-Салам Милс у Гази ради са 25 одсто капацитета због несташице струје и горива, и могао би да ускоро потпуно престане са радом, изјавио је данас портпарол Ал-Салам Милса Абдулалим Авад.

-Не знамо шта да радимо, не можемо да произведемо довољно брашна за 2,2 милиона људи - рекао је Авад и позвао међународну заједницу и хуманитарне организације да ''брзо интервенишу и пронађу решење'', преноси Си-Ен-Ен.

На видео-снимку који је објавио Си-Ен-Ен виде се на стотине људи како стоје испред млина у нади да ће добити брашно, а многи од њих плачу и вриште у очају.

Авад тврди да је око 90 одсто пекара у Гази сада затворено због ваздушних напада. Ал-Салам Милс је једини од пет млинова који још увијек раде у јужној Гази, а прије почетка рата између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, тај млин је могао да прерађује 480 тона пшенице дневно или 300 тона брашна, додао је Авад, објашњавајући да су сада ограничени на 75 тона дневно. Прошле недеље, Уједињене нације су саопштиле да су све пекаре принуђене да се затворе на подручју северне Газе.

 

Галант: Израелска војска пробила одбрану Хамаса у граду Газа

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да је израелска војска (ИДФ) пробила одбрану палестинске милитантне групе Хамас у граду Газа, са сјевера и југа.

Он је навео да ИДФ контролише ваздушни простор на сјеверу Газе, укључујући град Газу, преноси Тајмс оф Израел.

-Овластио сам војску да настави са напредовањем, како данас, тако и наредних дана, ради извршења задатака. Неће бити сигурног мјеста за Хамас док не завршимо нашу мисију и не вратимо таоце - рекао је Галант.

Бајден: Вјерујем да ће се постићи договор о ослобађању талаца

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да вјерује да је могуће постићи договор о ослобађању талаца који су киднаповани током напада Хамаса на Израел 7. октобра.

Бајден је новинарима у Бијелој кући рекао да је сваки дан водио разговоре о томе са особама које учествују у том процесу.

-Вјерујем да ће се то догодити, али не желим да улазим у детаље”, - навео је Бајден, преноси Си-Ен-Ен. Он је члановима породица талаца поручио: “Држите се, долазимо”.

Израелска војска заузела је камп Ал Шати, главно упориште Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наводе да је њихова 162. дивизија, која је ушла у Газу са сјевера, данас окончала заузимање кампа Ал Шати, за који се сматра да је био главно упориште Хамаса. ИДФ напомиње да ће се поменута јединица ускоро повезати са 36. дивизијом, која је ушла у Појас Газе са истока и тако стигла до обале, пренео је “Тајмс оф Израел”.

-Унутар кампа постоји много непријатељске инфраструктуре, јер су тамо биле концентрисане многе снаге Хамаса, укључујући батаљон Ал Шати, који је имао главно улогу у нападима 7. октобра - наводи се у саопштењу израелске војске. Додаје се да је 162. дивизија кренула на југ из северне Газе, када је копнена операција почела пре две и по недеље, а у последњих неколико дана водила је борбе око кампа Ал Шати. Према израелској војсци, тамо је било најмање четири сукоба са око 200 Хамасових оперативаца у Ал Шатију у посљедњих неколико сати, а процјењује се да је око 150.000 до 200.000 Палестинаца побјегло из кампа, након што су дошле израелске трупе.

ИДФ вјерује да има потпуну контролу над Ал Шатијем, иако би и даље могло бити инцидената, а 162. дивизија сада ради на томе да очисти подручје кампа од инфраструктуре Хамаса, укључујући тунеле и скровишта оружја.

Израелска војска такође износи детаље о другим операцијама дивизије у сјеверној Гази, наводећи да је нанијела значајне ударце Хамасовим оперативним способностима.

Према ИДФ-у, дивизија је пронашла и уништила више од 160 тунелских окана, погодила око 2.800 локација Хамаса и убила око 1.000 оперативаца и команданата.

Дивизија каже да је уништена Хамасова стратешка инфраструктура у северној Гази, укључујући такозвану војну четврт града Газе, испоставу Бадер и болницу Рантиси, за коју ИДФ сумња да ју је користио Хамас за држање израелских талаца.

Пропалестински демонстранти прекидали књижевну церемонију у Торонту

Пропалестински демонстранти два пута су прекидали церемонију додјеле престижне канадске књижевне награде која је организована у Торонту.

Догађај додјеле награде, за коју је “Scotiabank Giller” обезбиједио 100.000 канадских долара, први пут је у понедјељак увече прекинут када су демонстранти ускочили на бину с натписима на којима је писало “ Scotiabank финансира геноцид”, пренио је Гардијан.

Потом је један од демонстранта узвикивао да „Scotiabank“ тренутно има удио од 500 милиона долара у компанији „Елбит Системс“.

- Нећемо више да ћутимо - додао је демонстрант.

''Елбит системс'' је произвођач оружја са сједиштем у Израелу који већ дуго прозивају активисти због снабдијевања израелске војске.

У априлу је амерички истраживачки лист ''Интерцепт'' објавио да је удио „Scotiabank“ у компанији процијењен на 500 милиона долара, што је чини највећим страним акционаром. Како се наводи, групу је убрзо полиција извела из просторије.

Газа: У масовној гробници код болнице Ал Шифа сахрањено 200 тијела

У масовној гробници код највеће болнице Ал Шифа у Појасу Газе сахрањено је 200 тијела, изјавио је данас доктор Аднан ел Бурш.

Он је навео да је медицинскм особљу било потребно шест сати да сахране 200 људи.

-Кренули смо око 8:30 ујутру и завршили око 15 сати по локалном времену - рекао је Ел Бурш, преноси BBC.

Према његовим ријечима, тела су стајала данима док нису почела да се распадају, због чега је љекарима преостало само да ископају масовну гробницу.

-Нисмо могли да отворимо прозоре на зградама због непријатног мириса који је долазио из дворишта - рекао је палестински доктор. Раније је из Ал Шифе речено да је 179 особа сахрањено у масовној гробници код зграде болнице.

Ели Коен затражио да Антонио Гутереш поднесе оставку

Израелски министар спољних послова Ели Коен позвао је данас генералног секретара УН Антонија Гутереша да поднесе оставку, пошто, како је навео, Гутереш ''није помовисао никакав мировни процес на Блиском истоку''.

Коен је то учинио током посјете канцеларији УН у Женеви, као и током састанака са Међународним комитетом Црвеног крста и Свјетском здравственом организацијом (СЗО), преноси Тајмс оф Израел.

-Генерални секретар УН Антонио Гутереш не заслужује да води УН. Он није промовисао никакав мировни процес у региону. Гутереш, као и све слободне нације, треба да каже јасно и гласно: „Ослободите Газу од Хамаса'' - рекао је Коен на конференцији за новинаре у Женеви.

Коенови коментари су услиједили након што је Гутереш раније оштро критиковао Израел, рекавши, поред осталог, да, и поред тога што нема оправдања за злочине које је починио Хамас, ''они се нису догодили у вакууму''.

Коен је током састанка са предсједницом Међународног Црвеног крста Мирјаном Шпољарић Егер затражио да Црвени крст ''ради свим каналима'' како би обезбиједио посјете таоцима које Хамас држи у Гази.

-Очекујемо да Црвени крст стави ово питање на врх листе приоритета организације, да искористи све полуге притиска, а не да мирује док не обиђе све таоце, процијени њихово стање и увјери се да ће им се пружити адекватна медицинска њега - рекао је Коен. Састанку су присуствовали и израелски министар здравља Уриел Бусо, као и неколико чланова породица талаца које држи Хамас.

Хјуман рајтс воч тражи да се убиство либанске породице третира као ратни злочин

- Хуманитарна организација Хјуман рајтс воч позвала је данас да се израелски ракетни напад на јужни Либан, у којем су убијени троје дјеце и њихова бака, третира као ратни злочин.

УН: Газа за 48 сати остаје без резерви горива

Агенција УН за помоћ палестинским избјеглицама саопштила да ће за 48 сати остати без резерви горива које користи користи за функционисање виталних система за Појас Газе, као што су постројење за десалинизацију и за пречишћавање отпадних вода и функционисање болница у јужном дијелу Појаса Газе.

Израелски министар спољних послова у сjедишту МЦК

Израелски министар спољних послова Ели Коен састаје се са предсједницом Међународног комитета Црвеног крста Мирјаном Шпољарић Егер у Женеви како би разговарао о положају Израелаца и страних држављана које Хамас држи као таоце у Гази.

Састанку је присуствовало и неколико чланова породица талаца.

Коен ће се у Женеви такође састати и са шефом Светске здравствене организације Тедросом Гебрејесусом, који је прошле недеље у Савету безбедности УН говорио о страшној хуманитарној ситуацију у Гази.

Шолц назвао „апсурдним“ Ердоганове оптужбе Израела за фашизам

Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је да је оптужба Израела за фашизам од стране турског предсједника Тајипа Ердогана „апсурдна“. 

Израел је „земља која је везана за људска права и међународно право и понаша се у складу са тим. Дакле, оптужбе против Израела су апсурдне“, рекао је Шолц, коментаришући Ердоганову изјави да је легитимитет Израела „доведен у питање због сопственог фашизма“.

Канцелар Шолц требало би у Берлину да угости турског предсједника за неколико дана.

Израелски авиони бомбардовали положаје Хезболаха у Либану

Израелски борбени авиони гађали су положаје Хезболаха на југу Либана, као одговор на напад противтенковским ракетама на сјевер земље, саопштила је израелска војска.

Како се тврди, Хезболахове ракете испаљене су на војне положаје у близини Маргалиота, Араб ел Арамшеа и Јифтаха, као и насеља Шомера и Матат.

У саопштењу се додаје да је један од израелских тенкова гранатирао и противтенковски ракетни одред који је припремао напад у области Јифтаха.
Марш породица талаца од Тел Авива до Јерусалима

Породице Израелаца које Хамас држи као таоце у Појасу Газе, којима су се прикључили и други грађани, кренуле су из Тел Авива у протестни марш.

Они ће, како извјештавају израелски медији, наредних дана пјешке отићи у Јерусалим, где ће од премијера Бенјамина Нетанијахуа затражити ослобађање талаца.

Преминула 32 пацијента због недостатка струје у болници "Ал Шифа"

Укупно 32 пацијента преминула су у највећој болници у Појасу Газе "Ал Шифа" усљед прекида напајања електричном енергијом, изјавио је неименовани представник Палестинског удружења Црвеног полумјесеца.
"Усљед нестанка струје преминула су 32 пацијента", рекао је представник Удружења телевизији "Скај њуз Арабија".

Агенција УН за помоћ палестинским избјеглицама /УНРВА/ навела је раније у извјештају да је само једна болница на сјеверу Појаса Газе и даље функционална, док су остале прекинуле са радом усљед недостатка струје и медицинских средстава.

Након што је палестински Хамас извршио напад на Израел 7. октобра, израелске власти су прекинуле испоруку хране, воде, горива и електричне енергије у Појас Газе.

Сирене за ваздушну опасност на југу Израела

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се на југу Израела  у близини границе са Појасом газе.

Упозорење о ракетама огласило се у Нириму, на југу Израела.

Ситуација у болници у централној Гази "катастрофална"

Доктор Ибрахим Матар специјалиста за срце у јединици интензивне неге у болници Акса каже да је ситуација и у тој болнци катастрофална.

"Цијела болница је пуна рањених људи, а такође је пуна избеглица које су се ту склониле", рекао је доктор Матар.

Диктор каже да постоји само једна операциона сала и ограничен број особља.

"Видимо да се стање пацијената погоршава због бола и инфекција које не можемо да лечимо. Храна је све мање, као и воде", рекао је доктор Матар.

Јордански краљ Абдулах: Нема ријечи о окупацији Газе

Јордански краљ Абдулах одбацио је било какве планове Израела да окупира делове Газе или створи безбедносне зоне унутар те територије.

Краљ Абдулах је рекао да за сукоб између Израела и Палестинаца не може бити "војног или безбедносног решења", пренели су државни медији.

Он је рекао да је основни узрок кризе израелско ускраћивање "легитимних права" Палестинаца.

"Решење почиње одатле и сваки други пут је осуђен на неуспех и више на циклус насиља и разарања", нагласио је јордански краљ

УН: За десет дана 200.000 Палестинаца напустило сјевер Газе

Борбе између израелских трупа и Хамаса у северној Гази натерале су у последњих десет дана још 200.000 Палестинаца да беже на југ енклаве, саопштила је канцеларија УН.

Више од две трећине становништва Газе напустило је своје домове од почетка рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана