Исланд: Нова ерупција вулкана (ВИДЕО)

СРНА
Исланд: Нова ерупција вулкана (ВИДЕО)

Вулкан на југозападу Исланда који је поново почео да избацује лаву представља непосредну пријетњу оближњем рибарском граду који је евакуисан.

Ерупција је почела сјеверно од града Гриндавик, који је у суботу евакуисан по други пут због страха да је ерупција неизбјежна након  низа сеизмичких активности.

Исланд је посљедњих седмица покушао да подигне баријере од земље и камења како би спријечио лаву да допре до Гриндавика, али  чини се да је најновија ерупција пробила одбрану.

- Према првим снимцима контролног лета Обалске страже, отворила се пукотина с обје стране бране која се почела градити сјеверно од Гриндавика - саопштио је Метеоролошки завод Исланда.

- Лава сада тече према Гриндавику. На основу мјерења из хеликоптера Обалске страже, периметар је сада око 450 метара од најсјевернијих кућа у граду - прецизирано је у саопштењу.

Била је то друга вулканска ерупција на полуострву Реjкјанес на југозападу Исланда у мање од мјесец дана и пета од 2021. године.

Прошли мјесец, ерупција је започела у вулканском систему Свартсенги 18. децембра након потпуне евакуације 4.000 становника Гриндавика и затварања геотермалног љечилишта Плава лагуна, популарног туристичког мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана