Исланд не престаје са ловом на китове, упркос забрињавајућем извјештају

Танјуг
Foto: Илустрација

РЕЈКЈАВИК- Планирани лов на китове у водама Исланда овог љета је немогуће зауставити, упркос закључку Управе за храну те земље да лов није у складу са циљевима закона о добробити животиња, изјавила је министарка рибарства и пољопривреде Свандис Сваварсдотир.

Исландска Управа за храну и ветерину (MAST) издала је јуче осуђујуће сопштење, представљајући резултате праћења прошлогодишње Прошле године у исландским водама уловљено је 148 китова.

У четвртини случајева кит је морао бити упуцан више пута, два кита су морала бити упуцана четири пута и било је потребно скоро два сата да се један убије.

 У једном случају, кит је побјегао послије петочасовне потјере.

За MAST то није у складу са циљевима исландског Закона о добробити животиња, према којима лов увијек треба да се обавља тако да се животињама нанесе најмањи бол и да њихово убијање траје што је могуће краће.

Упркос томе, агенција сматра да ниједан закон није прекршен.

Сваварсдотир из Лијево-зеленог покрета је, међутим, изјавила да су резултати извештаја фрапантни.

"Основа закона о добробити животиња је да животиње уживају независно поштовање. Такође, јасно је да ниједна животиња не би требало да пати током еутаназије. Најмање неколико минута, па чак и сати. Веома је фрапантно то видјети", изјавила је Сваварсдотир.

Она је додала да извјештај позива на поновну процјену лова на китове у земљи.

"Потребно је имати добро оправдање уколико ова индустрија треба да има будућност", рекла је она, додајући да подаци које је прикупио MAST указују да она "има више везе са прошлошћу него са будућношћу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана