Исламски отпор преузео одговорност за нападе на војнике САД, поручили да се не плаше освете

Танјуг, Агенције
Исламски отпор преузео одговорност за нападе на војнике САД, поручили да се не плаше освете

БАГДАД  - Исламски отпор у Ираку, кровна група неколико наоружаних милитантних ирачких фракција које подржава Иран, преузела је одговорност за нападе на граници Јордана и Сирије, укључујући и јучерашњи напад дроном на војну базу САД којем су убијена три а рањена 34 америчка војника.

Снаге Исламског отпора саопштиле су на свом Телеграм каналу да су покренуле нападе беспилотним летјелицама јуче у зору у оквиру својих напора да се, како су навели, "одупру америчким окупационим снагама у Ираку" и као одговор на израелске "масакре" над народом у Гази, преноси CNN.

Напади су били усмјерени на четири базе, од којих су три у Сирији, саопштила је та милитантна група.

Из Исламског отпора казаали су да се "не боје освете".

Исламски отпор у Ираку, кровна група која укључује Катаиб Хезболах, Нуџабу и друге групе које подржава Иран, преузела је одговорност за напад и према високом званичнику групе који је разговарао са „Вашингтон Постом“ под условима анонимности у складу с правилима која поставља група.

- Као што смо рекли прије, ако САД настави подржавати Израел, доћи ће до ескалације. Сви амерички интереси у регији су легитимне мете и није нам стало до америчких пријетњи да одговоримо, знамо смјер којим идемо и мучеништво је наша награда - рекао је.

Та је група окупља милиције које подупире Иран. Његове су снаге почеле су да циљају америчке базе 2018, након што је тадашњи предсједник Доналд Трамп повукао Сједињене Америчке Државе из кључног нуклеарног споразума с Техераном, а интензивирале су се након израелског напада на појас Газе.

Јордан је најоштрије осудио "терористички напад" на америчку војну базу на граници те земље са Сиријом, саопштио да се напад догодио на територији Сирије и навео да ради са Вашингтоном на обезбјеђењу своје границе.

Америчка влада још није именовала конкретну милицију коју сматра одговорном за напад, а амерички званичник рекао је за CNN раније да се то још увиjек утврђује.

Министар комуникација јорданске владе рекао је да је напад у којем су убијени амерички војници био усмјерен на "напредни положај на граници са Сиријом" и да нико од припадника јорданске пограничне страже није повриjеђен.

Јордански званичници често су раније у својим осудама сукоба у Гази истицали забринутост због потенцијалног ширења рата на Блиском истоку.

Јордан је кључни партнер САД у региону и добија значајне количине помоћи кроз тај однос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана