Ишибa нови премијер Јапана

Танјуг
Ишибa нови премијер Јапана

ТОКИО- Јапански посланици данас су званично изабрали за новог премијера Ишибу Шигеруа, лидера Либерално-демократске партије (ЛДП) која је на челу коалиције са већином у горњем и доњем дому парламента.

Ишиба (67) је до сада био на неколико функција у влади, укључујући и мјесто министра одбране, а прије него је постао лидер странке налазио се у извршној власти ЛДП-а, преноси јапански јавни сервис НХК.

Он ће касније данас званично формирати свој кабинет и изложити приоритете нове владе.

Ишибин кабинет ће бити озваничен током вечери, након церемонија које ће се одржати у Царској палати.

Раније данас, кабинет одлазећег јапанског премијера Фумиа Кишиде колективно је поднио оставку на данашњој сједници владе.

Кишида, који је раније одустао од кандидатуре на предсједничким изборима владајуће Либерално-демократске партије (ЛДП) на функцији је провео 1.094 дана, што га чини осмим послијератним премијером Јапана са најдужим стажом.

Ишиба, нови премијер Јапана прошле недјеље је побиједио на предсједничким изборима Либерално-демократске партије (ЛДП), а јуче је најавио да ће ванредни избори у земљи бити одржани 27. октобра.

Ванредни избори који ће се одржати годину дана прије редовних и непосредно уочи америчких предсједничких избора у новембру одлучиће која странка ће контролисати Доњи дом јапанског парламента.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана