Иравани: Иран искористио своје право на самоодбрану

Танјуг
Иравани: Иран искористио своје право на самоодбрану

ЊУЈОРК - Иран је искористио своје право на самоодбрану након што САД, Француска и Велика Британија нису дозволиле Савјету безбједности УН да прихвати изјаву о нападу Израела на ирански конзулат у Дамаску, изјавио је стални представник Ирана при УН Амир Саид Иравани на хитној сједници СБ УН поводом напада Ирана на Израел.

Иравани је рекао да УН нису испуниле своју дужност да одрже међународни мир и безбједност.

-Русија је предложила саопштење у којем би био осуђен злочин, а које су подржале Кина, Алжир и многе чланице, али су га блокирале САД, Велика Британија и Француска - навео је Иравани.

Он је истакао да, усљед таквих околности, Иран није имао избора, осим да искористи право на самоодбрану у оквиру међународног права, преноси РИА Новости.

Стална мисија Ирана при УН претходно је саопштила да би, да је Савјет безбједности осудио израелски удар на ирански конзулат и привео одговорне пред лице правде, потреба да Иран узврати ''могла да буде елиминисана”.

Техеран је саопштио да не тражи даљу ескалацију и да сматра је нападом на Израел у суботу вече ''ствар ријешена''.

Сједница Савјета безбједности УН одржана је на захтјев Израела, након што је у ноћи између суботе и недјеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада на дипломатску мисију Ирана у Дамаску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана