Ирански суд прихватио жалбу демонстранта на смртну казну

Срна
Ирански суд прихватио жалбу демонстранта на смртну казну

ТЕХЕРАН - Врховни суд Ирана прихватио је жалбу једног демонстраната на смртну казну која му је изречена због наводног оштећења јавне имовине током антивладиних демонстрација и вратио његов случај на разматрање.

Нур Мохамадзадех (25) ухапшен је 4. октобра, а два мјесеца касније осуђен је на смрт под оптужбом да је "водио рат против Бога" јер је наводно покушао пробити заштитну ограду на ауто-путу у Техерану и запалити канту за отпатке.

Он је одбацио оптужбе, рекавши да је био приморан да призна своју кривицу и да је штрајковао глађу прије двије недјеље.

Иран је већ погубио двије особе умијешане у немире који су избили у септембру након смрти у притвору Иранке курдског поријекла Махсе Амини, коју је ухапсила полиција за морал која спроводи строги кодекс облачења жена у Исламској Републици.

"Амнести интернешенел" је саопштио да иранске власти траже смртну казну за најмање 26 људи, што је, како је оцијењено, покушај застрашивања демонстраната.

Иранске власти окривиле су иранске стране непријатеље и њихове агенте за оркестрирање немира.

-Врховни суд је прихватио жалбу Саханда Нура Мохамедзадеха, једног од оптужених за недавне нереде. Његов случај је послат огранку Револуционарног суда на разматрање - објавила је новинска агенција Мизан на "Твитеру".

Прошле седмице, Врховни суд је прихватио жалбу на смртну казну репера Самана Сеидија Иасина, али је потврдио исту казну против демонстранта Мохаммада Кобадлуа.

Раније овог мјесеца суд је суспендовао смртну казну демонстранту Махану Садрату, који је оптужен за разне наводне прекршаје, укључујући убод ножем службеника обезбјеђења и паљење мотоцикла.

Иран је раније овог мјесеца објесио двојицу демонстраната - Мохсена Шекарија (23), који је оптужен да је блокирао пут и да је ножем ранио припадника паравојних снага Басиџ, те Маџида Резу Рахнаварда (23), који је оптужен да је насмрт избо ножем два члана Басиџа.

Рахнавард је јавно објешен на грађевинском крану.

Група за људска права Храна саопштила је да је до петка убијено 508 демонстраната, укључујући 69 малољетника.

Ова група наводи да је убијено 66 припадника снага безбједности, а вјерује се да је ухапшено чак 19.199 демонстраната.

Ирански званичници саопштили су да је до 300 људи, укључујући припаднике снага безбједности, изгубило живот у немирима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана