Ирански лист: Смртна казна пријети за 24 особе

Танјуг
Ирански лист: Смртна казна пријети за 24 особе

ТЕХЕРАН - Смртна казна пријети за најмање 24 Иранца због учествовања у протестима на којима је критикована власт, наводи се у извјештају објављеном у иранском листу Етемад.

Ирански дневни лист објавио је списак који су саставиле судске власти и на којем је 25 демонстраната оптужених за “вођење рата против Бога”, што је оптужба која, према исламском закону, носи смртну казну.

Репер Мохсен Шекари (23), који се такође налази на списку, погубљен је у четвртак, а био је оптужен за подстицање на тероризам и блокирање саобраћајнице и напад на службено лице. Судске власти су најавиле да ће се погубљења наставити. Шекаријева егзекуција је изазвала снажну осуду у Ирану и у иностранству.

Ирански политички лидери, укључујући предсједника Ебрахима Раисија, описали су погубљење као легитиман одговор на немире широм земље. Демонстанти су запријетили одмаздом, дијелећи на друштвеним мрежама поруку: “Чекајте нашу освету.”

Протести су почели након смрти Иранке Махсе Амини 16. септембра која је умрла у полицијском притвору након што је ухапшена због кршења исламског правила одијевања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана